Duben
ohodnotit

Taková normální holka

She's All That

Rok:
1999
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
10.6.1999
„O sázce, která jedné dívce pomohla k sebevědomí a jednomu mladíkovi k rozumu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Taková normální holka
Osmnáctiletý Zack Siler je oblíbeným studentem střední školy v Los Angeles. Přesto se s ním po jarních prázdninách rozejde přítelkyně Taylor. Seznámila se totiž s hercem Brockem Hudsonem, který je hvězdou úspěšného sitcomu Skutečný svět. Naštvaný Zack tvrdí, že se Taylor stala královnou školy jen díky němu, a kdyby chtěl, dokázal by královnu plesu udělat z kohokoliv. Jeho kamarád Dean využije situace, vyprovokuje ho k sázce a sám mu vybere dívku, ze které má během šesti týdnů udělat novou královnu - neatraktivní, nepraktickou a uzavřenou Laney. Zackovy první pokusy ji zaujmout však skončí fiaskem. Mladík se však nemíní vzdát, a když neuspěl přímo, rozhodne se na to jít oklikou. Seznámí se s jejím otcem a také s mladším bratrem Simonem, kterého ve škole zachrání před spolužáky, kteří se chtějí pobavit na jeho účet. Tehdy u Laney zaznamená první známky zájmu. Že by mohla být vážnou konkurencí v boji o korunku královny plesu, to si uvědomí i Taylor, poté co jí Zackova sestra pomůže radikálně změnit vzhled. Okouzlen je i Zack, kterého přemýšlivá dívka začíná zajímat nad rámec uzavřené sázky. Nečekaně se s Laney sblíží, když ji navštíví v ateliéru, kde pracuje na obrazu matky, která zemřela na leukémii. Uvědomí si, že se do Laney zamiloval. Jenže právě v tu chvíli jí zákeřný Dean prozradí pravdu o jejich sázce a důvodech, pro které se o ni Zack začal zajímat.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Taková normální holka
Film o amerických teenagerech z jedné střední školy v Los Angeles,
v němž hraje „hlavní roli" obrýlená a zakřiknutá dívka Lancy.Je jiná než její spolužačky a snad proto se stane objektem sázky o královnu maturitního plesu mezi Zackem, premiantem a frajerem maturitního ročníku, a jeho nejlepším kamarádem Deanem.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Taková normální holka
Americká romantická komedie Taková normální holka velmi volně parafrázuje pygmalionský příběh, zasazený do prostředí losangelské střední školy. Velkou proměnou z ošklivého káčete v přitažlivou a sebevědomou mladou ženu projde tentokrát výtvarně nadaná studentka Laney, Která se stane objektem sázky mezi playboyským žákem z jiné třídy Zackem a jeho kamarádem Deanem. Zakřiknutá, uzavřená a upjatá adeptka výtvarného umění se po šestitýdenní známosti opravdu málem stane královnou maturitního plesu. Krutě ji ovšem raní, když se dozví, proč se o ni Zack začal zajímat. Nakonec však pochopí, že mladíkovi vděčí za svou vnější i vnitřní proměnu a že Zack ji má opravdu rád. - Zkušený televizní a divadelní režisér a choreograf Robert Iscove pojednal snímek v intencích seriálů pro dospívající mládež typu Beverly Hills 90210. Jeho hrdinové se pohybují v exkluzivním prostředí, vesměs pocházejí z lepších rodin a podle obvyklých příběhových schémat prožívají typické "seriálové" problémy. Role Laney je první větší filmovou příležitostí vycházející hvězdy Rachael Leigh Cookové. Ve Spojených státech a v Kanadě měl snímek velmi slušný divácký ohlas.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Americká střední škola je fascinující časoprostor. Do maturitních ročníků chodí pohlední hezouni a modelky kolem pětadvaceti. Upravené okolí je zalito sluncem a učitelé nejsou zahořkle zapruzení, ale laskavě chápající. Hezouni jezdí do školy autem a celé dny nedělají nic jiného, než se přátelí s nejlepšími kamarády a laškují s dívčí družinou budoucí královny plesu. Pokud se film odehrává v Kalifornii, jde o teenagerskou komedii, pokud na středozápadě či na východním pobřeží, díváte se na teenagerský horor. Jednotliví populární modelové a modelky s úspěchem hrají v obou subsubžánrech. To je ostatně i případ dvou hlavních mužů z Takové normální holky Freddieho Prinze, Jr. (Tajemství loňského léta) a Matthewa Lillarda (Vřískot).

Svítí sluníčko, v záběru je palma, jsme v Kalifornii a tedy v komedii. Když o Zackovi (Freddie Prinze, Jr.) řeknu, že je krásný, bohatý, chytrý, sexy a předseda třídy, bude to málo. Ovšem i takový idol může dostat kopačky. Miss maturita Taylor tvořila se Zackem celé čtyři roky ideální pár a nyní, necelých osm týdnů před koncem školy, vyměnila předsedu třídy za kontroverzní televizní hvězdu Brocka (Matthew Lillard). Pro Zacka je to pochopitelně trapas a aby kámošům ukázal, jak má Taylor na háku, vsadí se, že sbalí kteroukoliv holku ze školy a do maturitního plesu z ní udělá místo Taylor královnu školy. Kamarádi jsou ovšem škodolibí a vyberou Zackovi nejtvrdší ze všech oříšků v sukních. Laney (Rachael Leigh Cooková) je brýlatá intelektuálka se zálibou v avantgardním výtvarném umění a nevkusných šatech. Nikdo, až na nejbližší příbuzné, ji nemá rád, a po pravdě řečeno nikoho ani nezajímá, jaký bušící klenot se skrývá v nevyvinuté hrudi téhle šedé myšky. Zack se pustí do seznamování s odhodláním a fatalismem elitních jednotek námořní pěchoty. Netuší, že dívka, které hodlá v nejbližších týdnech obrátit život naruby, změní stejnou měrou jeho. Taková normální holka je My Fair Lady bez písniček a o dvě hodiny kratší. Klišé v zápletce trumfne snad jen klišé v postavách a jak to celé dopadne je nad kalifornské slunce jasné. Co film povyšuje nad průměr žánru stupidní teenagerské komedie, jsou dobří herci, kteří mají nadhled nad tím, co převádějí, a množství vtipných situací a replik ("Připadám si jako Julia Robertsová v Pretty Woman. Až na tu prostituci). Je docela dobře možné, že některé z nic jsou dílem kouzla nechtěného, to jim ale na osvěžujícím účinku neubírá. Proto je film docela dobře stravitelný i pro diváky, kteří mají maturitu nějaký čas za sebou a vědí, že Shaw a Pygmalion nejsou ostrovy u severního pobřeží Skotska.

Romantická rovina filmu má v sobě cosi z nevinné majestátnosti pohádek. Jak nenásilně poučný je ten zábavný příběh o Popelce! Děti mohou téměř odříkávat s sebou. Například:

"To pořád nosíš ty brýle?" zeptá se Zack.

"Ano," špitne Laney a černé plastové obroučky sundá.

Poprvé ji vidíme bez brýlí. Její tvář je vlastně docela hezká.

Ve filmu Taková normální holka si každý najde to svoje. Mým favoritem je scéna, ve které se traumatizovaný Zack nemůže rozhodnout, jestli má jít na Harvard, Yale a asi půltucet dalších prestižních univerzit, kam ho pro skvělé studijní výsledky bez zkoušek přijali. Pro někoho vydařený vtip, pro diváky Beverly Hills 90210 opravdu silný psychologický moment. Nikdo se nenudí a tak to má být. A na závěr varování rodičům. Ve Spojených státech má film přístupnost PG - 13, tedy do 13 let přístupný jen v doprovodu starší osoby. Oficiální důvody: sexuální narážky, hrubý humor, sprostá slova a pití teenagerů. No není to pro všechny náctileté skvělé doporučení?

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Takový normální kluk (2021)

 Takový normální kluk (2021)
Takový normální kluk n
He's All That
Žánr: romantický / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Mark Waters

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10