Duben
ohodnotit

Taxi

Žánr:
Země:
Rok:
1998
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
8.4.1999
„Adrenalin, testosteron a speed…Prostě pořádná jízda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Taxi
Daniel je poslíček, roznáší pizzu. No, roznáší ... lítá s ní jako povětroň, a když konečně sežene kýžené místo taxikáře, pokračuje vesele v krasojízdě. Žádná rychlost není dost velká, žádná pokuta dost vysoká. Policajti proti němu koneckonců nemají šanci - stejně je nechává spolehlivě v závěsu. Emillien je policista, chytá lumpy. Na špičkové úrovni ovládá počítačovou techniku, ale se získáním řidičského průkazu má neskutečné potíže. A co se ženských týče, je to už úplný břídil. Jednou se Emillien úplnou náhodou ocitne v Danielově taxíku a chytne "Speedy Gonzalese" za flígr. Marseille je ale plná daleko větších ryb než je dobrák Daniel, ve městě se totiž objevil obávaný gang německých bankovních lupičů. Bezpečnost úspor místních občanů je ohrožena a pověst ctihodných bankovních domů marseilleských je zcela v rukou Daniela a Emilliena.

Scénář akčního filmu o nesourodé dvojici vyšetřovatelů, který svým tématem a zpracováním dává vzpomenout na genialitu prvních Smrtonosných zbraní, napsal a produkoval v době natáčení Pátého elementu Luc Besson, režisér kultovních filmů Brutální Níkita, Magická hlubina, Atlantis či Leon. Spolu s režisérem Gerardem Piresem filmu vtiskli nezaměnitelné kouzlo koloritu jihofrancouzského přístavu Marseille a tím již lehce otřepané téma zvýraznili a obohatili o novou dimenzi.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Taxi
Daniel, bývalý roznašeč pizzy, je posedlý rychlostí. Ve svém novém zaměstnání si coby taxikář speciálně upravuje své auto a dokonce ani policejní radary ho nemohou zachytit!
Když se ale náhodou kvůli rychlé jízdě setká s policistou Emilienem, musí s ním uzavřít dohodu, aby nepřišel o doklady: stává se Emilienovým osobním řidičem. Daniel je teď na druhé straně zákona a nečekaně se stává velkým esem při vyšetřování gangu německých bankovních lupičů. Spolu s přítelkyní, Emilienovou matkou a celou partou roznašečů pizzy spojí Daniel a Emilien své síly a s povedenými následky poráží zloděje pěšky, na skútrech a samozřejmě v taxíku.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Taxi
Daniel je poslíček a roznáší pizzu. Spíše s ní lítá jako povětroň, a když konečně sežene kýžené místo taxikáře, pokračuje vesele v krasojízdě…

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Taxi
Scénář k francouzské akční komedii Taxi napsal Luc Besson Během třicetidenního prostoje při přípravě filmu Pátý element. Slavný tvůrce se však na filmu podílel pouze jako scenárista a spoluproducent. Režie se ujal zkušený tvůrce Gérard Pirés, jehož ovšem kvůli nehodě po pádu z koně zastupoval v prvních třech týdnech natáčení Gérard Krawczyk. - Bývalý rozvážeč pizzy Daniel uplatní svůj fenomenální řidičský talent jako taxikář speciálně upraveného Pegoutu 406. Jezdí v ulicích města Marseilles tak dábelskou rychlostí a s takovou jistotou, že jej policisté nejen nemohou polapit, ale mají problémy jej vůbec identifikovat svými radary.Nic netušící mladík však jednou sveze kriminalistu Émiliena. Ten jej přiměje ke spolupráci při akci proti německému lupičskému gangu, přepadávajícímu banky a záhadně mizejícímu v červeném mercedesu. Émilien je pravým opakem Daniela: za volantem auta a ve společnosti krásné ženy ztrácí večkerou sebejistotu. Z obou se však během úspěšného zátahu stanou přátelé. - Autoři pojali snímek jako divokou postmoderní "jízdu". Jejich základním stylizačním principem je hyperbolizace charakteristických motivů a pravidel kriminálního řánru: jak v charakteristice postav (Danielovy schopnosti, Émilienova plachost a zmatkování policejních týmů jsou vskutku extrémní), tak ve ztvárnění automobilových honiček, na nichž se podíleli v rolích kaskadérů skuteční závocníci. Výsledkem je kompaktní, kvalitně provedená, avšak přece jen poněkud mělká filmařská hříčka, která ovšem ve Francii měla velký divácký úspěch.
Zdeno Kubina 1999/4/27

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Taxi 5 (2018)

 Taxi 5 (2018)
Taxi 5 n
 
Žánr: akční / dobrodružný / komedie
Země: Francie
Režie: Franck Gastambide

(pokračování)

Taxi Brooklyn (2014) [TV seriál]

 Taxi Brooklyn (2014) [TV seriál]
Taxi Brooklyn n
 
Žánr: akční / komedie / krimi / drama
Země: Francie
Režie: Frédéric Berthe, Gérard Krawczyk, Alain Tasma

(pokračování)

Taxi 4 (2007)

 Taxi 4 (2007)
Taxi 4 n
T4xi
Žánr: akční / komedie
Země: Francie
Režie: Gérard Krawczyk

(pokračování)

Taxi (2004)

 Taxi (2004)
Taxi n
 
Žánr: komedie / akční / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké / Francie
Režie: Tim Story

(remake)

Taxi 3 (2003)

 Taxi 3 (2003)
Taxi 3 n
 
Žánr: komedie / akční / krimi
Země: Francie
Režie: Gérard Krawczyk

(pokračování)

Taxi, taxi (2000)

 Taxi, taxi (2000)
Taxi, taxi n
Taxi 2
Žánr: komedie
Země: Francie
Režie: Gérard Krawczyk

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178514

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10