Duben
ohodnotit

Obsah filmu The Blue Bird

 
Dvě venkovské chudé děti se s pomocí kouzelné víly vydávají hledat plachého Modrého ptáka štěstí.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Maurice TourneurMaurice Tourneur...... [45]   
hraje:
Tula BelleTula Belle.....Mytyl [11]   
Robin MacdougallRobin Macdougall.....Tyltyl [10]   
scénář:
Charles MaigneCharles Maigne...... [38]   
námět:
Maurice MaeterlinckMaurice Maeterlinck.....L'oiseau bleu (hra, 1908) [55]   
kamera:
John van den BroekJohn van den Broek...... [22]   
střih:
Clarence BrownClarence Brown...... [27]   
  Nahrát trailer k filmu
Zvuk:
němý
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu The Blue Bird >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.10.2023
Na základě hry belgického autora Maurice   Maeterlincka z roku 1908 vznikla první filmová   verze již v době raného filmu 'The Blue Bird'   (1910) a byla stejně populární jako podobný   příběh „Alenka v říši divů“ (1903),   který dodnes filmaře přitahuje. Oblibu   příběhů o modrém ptákovi přinášející   štěstí lze snad vysvětlit podobnou pohádkovou   fantazií. Pro zkušeného režiséra Maurice   Tourneura bylo toto druhé filmové zpracování   dalším vstupem do světa pohádek po jeho   předchozím filmu „Prsten přání: Idyla ze   staré Anglie“ (1914) a výsledek bohužel   vyšel tak trochu napůl cesty. On ten příběh   je především moralizující a je zaměřen   právě na děti, pokud jde o jejich charakter.   Jde především o lidskost, úctu a porozumění,   které jsou zde prezentovány pomocí   pohádkového příběhu. A to se Tourneurovi   nějakým způsobem daří udržet. Snažil se,   aby fantaskní atmosféra filmu nezaostávala za   zmíněnou „Alenkou v říši divů“, což se   mu sice podařilo, ale bohužel na úkor   uceleného příběhu. Výprava je na svou dobu   taková, jaká je, ale co se týče kostýmů,   jednoznačně paráda. Platí zde známé rčení,   že v jednoduchosti je síla a tak třeba víly   možná vypadají spíše jako dámy z vyšší   společnosti. Ale stačí to. Mimochodem, říká   se, že právě kostýmy z tohoto filmu byly   inspirací pro film „Čaroděj ze země Oz“ z   roku 1938. Ale to jen tak na okraj. Takže suma   sumárum. Pokud si divák z tohoto filmu odnese   informaci, že štěstí, nelze získat kouzly ani   penězi, ale pouze láskou a dalšími   potřebnými hodnotami, pojal celý fantasy   příběh tak, jak měl. Těm, kteří s tím   mají v průběhu filmu problém, možná napoví   Zyltyl, který v samém závěru diváky oslovuje   prostřednictvím kamery s informací, kde ono   štěstí nejspíše najdou. Takže dobrodružný   film plný fantazie a především poučení. Jen   je němý, ale to filmovým fajnšmekrům nevadí.


Hodnocení:n12345678910
The Blue Bird (1918)The Blue Bird (1918)The Blue Bird (1918)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190623
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376934
Obsahů a biografií: 178393

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10