Duben
ohodnotit

Útok z hlubin

Deep Blue Sea

Další název:
Zradná hlbočina (SK)
Rok:
1999
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
14.10.1999
„Žralok ve slavných Čelistech byl jen jeden. Tady jdou tři a ještě navíc geneticky upravení, tedy větší, chytřejší a nebezpečnější.“
Popis / Obsah / Info k filmu Útok z hlubin
Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, doktorka Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan pracující na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu, doprovází na základnu zástupce společnosti Russella Franklina. Ten se seznámí s dalšími členy výzkumného týmu a netají se antipatiemi k lovci žraloků Carteru Blakeovi, který se zase pro změnu netají antipatiemi k práci Susan a jejího týmu. Aby mohla získat dostatek proteinu, musela vypěstovat tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila obsah mozkové hmoty. Geneticky upravení žraloci útočí koordinovaně, jsou schopni plavat dozadu a dokáží vyřadit z provozu kamerový systém, který je hlídá. Během večerního experimentu se žralok probere a ukousne ruku jednomu z vědců. Žraloci, jejichž inteligence se genetickým zvětšením mozkové hmoty nečekaně zvýšila, způsobí explozi vrtulníku, který měl odvézt zraněného vědce a pak s pomocí kovových nosítek rozbijí pozorovací sklo pod hladinou. Stanice je okamžitě zaplavena vodou. Susan, Carterovi, Franklinovi a několika dalším se podaří uniknout do nezatopených částí. Začíná boj s časem, stoupající hladinou vody a inteligentními krvelačnými žraloky.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Útok z hlubin
Tak dlouho si výzkumní pracovníci laboratoře Aquatica hráli na bohy, až se dočkali hrůz soudného dne. Tým doktorky Susan McAlesterové se snaží experimentální cestou, za využití jedněch z nejobávanějších dravců na světě - žraloků - zjistit, jak regenerovat lidský mozek. Na cestě za poznáním však doktorka pozmění žraločí DNA, čímž zvířata učiní nejen fyzicky dokonalejšími, ale navíc jim ještě zvýší i inteligenci. Ve chvíli, kdy dochází k pokusu, se musí celý tým bezmocně dívat na pomstu šílející bestie.


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Útok z hlubin
Tým doktorky Susan McAlesterové si vytyčil úkol, jehož splnění ji může zapsat do historie lékařství. Snaží se experimentální cestou, za využití nejnebezpečnějších žraloků Mako, zjistit jak regenerovat lidský mozek. Jenže na cestě za poznáním udělá doktorka velmi neuvážený krok, když pozmění žraločí DNA. Od té doby musí celý tým společně se skupinou financující celý projekt bezmocně přihlížet běsnění šílející bestie. A s malou pomocí tropické bouře, díky níž se celá základna začíná potápět nastane situace, ve které se šance na přežití rovnají nule...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Útok z hlubin
Film: Genetické modifikace zvířecích orgánů, lék proti
Alzheimerově chorobě, podmořská výzkumná laboratoř, dva žraloci-intelektuálové a přisprostlý papoušek. Ptáte se, jak to všechno jde dohromady? Inu, pokud se měl divák s hrůzou ve tváři bát toho, co na něj z obrazovky zaútočí, pak je třeba říct, že nejděsivější scéna filmu ve vás vzbudí asi tolik úzkosti jako pohled na skleničku s babiččiným umělým chrupem. Jinak se ale jedná o standardní„popcornovou` zábavu, kterou si navíc můžete zpestřit tipováním, který z hrdinů útoky krvelačných žraloků přežije.
Vybavení: Dolby Digital 5.1, titulky, výběr scén.
Navíc: film o filmu, komentář, vystřižené scény, fotogalerie. Verdikt: Průměrný film, nadprůměrný disk. Nejzajímavější jsou asi dva dokumenty o natáčení a komentář režiséra Harlina a hlavní hvězdy filmu Samuela L. Jacksona, který dokazuje, že štáb se při natáčení docela bavil a nebral celou věc nijak smrtelně vážně.
David Dovole Total Film 2000/7/100
Film: *** Disk: ****

Autor/Zdroj: Dovole David/DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Útok z hlubin
V dekoracích, které James Cameron postavil pro Titanic, natočil Renny Harlin akční thriller o jednom bohulibém lékařském výzkumu, který se vymkl z rukou. Mozky obrovských zmutovaných žraloků totiž dokáží produkovat nejen velmi důležitý enzym, ale také pozoruhodné myšlenky na téma - jak si obstarat žrádlo. Na konci potravinového řetězce stojí Samuel L. Jackson, Stellan Skarsgärd a Deborah Ungerová.

Autor/Zdroj: /Cinema


Americký horor Útok z hlubin po delší době využívá jako vraždící monstrum tvora, kterého na plátně proslavil Steven Spielberg v Čelistech: ve filmu režiséra Ren-nyho Harlina jsou ovšem žraloci hned tři a nadto vynikají nejen obřími rozměry, ale zejména implantovanou inteligencí. - Do křížku se žraloky mako, jejichž vražedné schopnosti byly znásobeny vlivem vědeckých experimentů, se dostane skupina výzkumníků na podmořské laboratoři Aguatica. Vůdčí osobností týmu je mořská bioložka Susan McAlesterová, která má i ze soukromých důvodů zájem na získání proteinů ze žraločího mozku. Látka totiž dovede léčit Alzheimerovu nemoc. Šest lidí však po útoku rybích predátorů zůstane uvězněno v podmořských chodbách, které se rychle plní vodou. Největší naději na záchranu představuje ošetřovatel žraloků Carter Blake. - Renny Harlin má přesný cit pro načasování akcí i pro nápadité využití možností naskýtajících se v neobvyklých prostředích (sekvence v šachtě podvodního výtahu). Útok z hlubin je podívanou pro pouče-ného diváka: samotný příběh a mnoho situací se odvíjí podobně jako v klasických sci-fi či hororech (např. Vetřelec), jsou však často vypointovány zcela proti diváckému očekávání. Obětmi se tak stávají i ti hrdinové, u nichž je to jaksi "proti pravidlům" žánru; dojde i na nezvykle explicitní záběry masakrovaných prota-gonistů. - Snímek byl připravován od roku 1994, ale mohl být natočen až později, s patřičně vyvinutou trikovou technikou. Paradoxně však pokulhává právě v nepříliš přesvědčivé digitální animaci žraločích akci.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Doktorka Susan DMcAlesterová je ještě chytřejší, než je hezká. A to si pište, že hezká je dost. Její otec kdysi trpěl Alzheimero-vou chorobou, která ne-napravitelně degeneruje mozek a z dospělých lidí pomalu dělá zapomnět-livá nemluvňata. A tehdy, při pohledu na blekotají-cího tatínka, se krásná Su-san rozhodla - stane se špičkovou vědeckou lé-kařkou a objeví zázračný lék na zákeřnou chorobu.
O pár let později je splnění jejího snu za dveřmi, lépe řečeno za ocelovými lodními dvířky s důkladným těsněním. Susan totiž šé-fuje vědecké stanici, ztracené uprostřed oceánu, a experimentuje s mozkovou kapalinou speci-álně šlechtěných žraloků. Všechny pokusy za-tím dopadly na výbornou a je jen otázkou času, kdy doktorka položí nenáviděnou chorobu na lopatky. Naneštěstí se jednomu z "inteligent-ních" žraloků podaří uprchnout. Krvavým ho-dům o čtyřech turistických chodech na poslední chvíli zabrání neohrožený Carter Blake (Tho-mas Jane), který má v ušlechtilém vědeckém týmu velmi prozaické poslání - stará se o ryby.
Díky tomuto nepatrnému organizačnímu problému, který jen zázrakem nevyústil v tra-gédii, je Susan pozvána na kobereček k šéfovi farmaceutické společnosti, která nesmírně ná-ročný výzkum financuje. Hlavouni chtějí vidět hmatatelné výsledky svých investic a to hned. Jeden z nich, Russell Franklin (Samuel L. Jack-son), se proto vrací se Susan na přísnou in-spekční návštěvu.
Je sobota, většina osádky odjíždí na víkend a silná tropická bouře se pozvolna blíží. Po-slední hezkou chvilku zažije tým doktorky McAlesterové, když praktickým pokusem po-tvrdí, že vzorek zaživa odebraný z mozku ob-rovského žraloka, skutečně regeneruje choro-bou napadené buňky. Už dávno ale nejde 0 obyčejný žraločí mozek. Mnohonásobně zvětšené nervové centrum vražedné obludy je ovládáno jedinou myšlenkou - dostat se na svo-bodu a pokud možno se při tom pomstít. Jsme asi tak ve dvacáté minutě filmu a od této chvíle půjde všechno ráz na ráz, úd za údem, tělo za tělem.
Jak "Čelisti VI" potkaly ,"Turský park 3". Čí-slovky v podtitulu nemají pejorativní nádech, pouze vyjadřují zvláštní pocit, jako bych se ce-lou dobu díval na druhé nebo třetí pokračování Útoku z hlubin a ne na originál. Tato "sequelo-vitost" se projevuje především v scenáristické uvolněnosti v nakládání s už tak absurdním ná-mětem. Oč víc si pustili fantazii na špacír při posílání mnohametrových žraloků do zaplave-ných chodeb a průlezů výzkumné stanice, o to víc se drželi osvědčené typizace hrdinů a me-chanizace dramatických vztahů mezi nimi. Už Hitchcock ovšem řekl, že je lépe z klišé origi-nálním způsobem vyjít, než k němu dojít.
Renny Harlin ve všech svých filmech dokázal, že je inspirovaným řemeslníkem, který se z hol-lywoodského průměru vymyká nejen svým fin-ským původem a propadákem Ostrov hrdlo-řezů, ale i divácky lahodným smyslem pro dramatický detail a schopností jasné, rychlé a produktivní charakterizace postav. Především ale umí náležitě dynamicky a přitom přehledně prezentovat akci. V každém okamžiku je nám jasné, co se na plátně děje a nejsme zahlceni zběsilým kvapíkem "střih sem - střih tam", který u některých méně schopných režisérů na-hrazuje přirozenou dynamiku akce. U Harlina vždycky víme, kde je nahoře a kde dole, kde je vědec v ohrožení a kde naštvaný žralok. Nejde o nic víc, ale především o nic míň než o poc-tivé řemeslo. O Útoku z hlubin nejspíš před ka- marády prohlásíte: "To ale byla ptákovina". Svoje slova ovšem nedoprovodíte zlým úsměš-kem, spíš nevěřícně pobaveným úsměvem.
Vedle zručné režie drží béčkový scénář Útoku z hlubin nad vodou dobré obsazení a ve dvou případech i dobří herci. S trochou nad-sázky by se dalo říct, že Harlin po formanov-sku smísil neherce s profesionálním vedením ostříleného matadora Samuela L. Jacksona. Geniální doktorku na stopě epochálního ob-jevu hraje britská krasavice Saffron Burrow-sová, jejím vědeckým protipólem je vynika-jící Stellan Skarsgú'd (Prolomit vlny, Dobrý Will Hunting). Případ sám pro sebe je Tho-mas Jane, který vypadá jako thymolinový klon mladého Christophera Lamberta, nic-méně zcela postrádá jeho herecký talent. Ve své roli je ovšem dokonalý. Koňakovou višní na castingovém dortu pejska a kočičky je černý raper LL Cool J jako komický lodní ku-chař se šťavnatou stylizací (mluvící papoušek na rameni, alkohol), která sice opět vychází z klišé, ale je při charakterizaci postavy do-konale funkční.
Jediné, co je třeba Harlinovu filmu bez mi-losti vytknout, jsou digitální triky. Animatro-ničtí žraloci (modely) jsou věrohodní, ale počítačem vytvořené podvodní sekvence s komicky rychlými žraloky jsou vyloženě ne-povedené. Zbytečně pak ruší napětí a divácký prožitek. Pochopitelně nevylučuji, že na plátně je útok zpodobněn tak, jak by skutečně probíhal (včetně rychlosti), nicméně na di-váka působí počítačové triky nevěrohodně
a nechtěně komicky. Filmový realismus scény zkrátka nemá s faktickou realitou nic společ-ného.
O tom, že se Harlin (respektive scenáristé) vědomě a otevřeně hlásí k různým pokračová-ním Čelistí svědčí způsob likvidace jednotli-vých žraloků. Vzpomínáte? Jako bonus zkušeným divákům navíc do-vádí k dokonalosti ob-líbenou hru "Kdo je ted' na řadě?". Po-chopitelně vám nemohu pro-zradit nic bliž-šího,snad jen,že etická pravidla pro přežití jsou v Útoku z hlu-bin nezvykle přísná a že v děsivě logické ma-šinérii smrti přesto osvěží dvě tři překvapení. Tak mě napadá, že film se mohl klidně jme-novat Čelisti V. Bůh ví, jestli to náhodou ne-stálo napsáno na scénáři, než byl semlet hol-lywoodskou mašinérií a předhozen finskému vlčákovi, který už po několikáté dokázal, že i s bičem upleteným z pověstné matérie se dá docela efektně a zábavně zapráskat.

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Útok z hlubin 3 (2020)

 Útok z hlubin 3 (2020)
Útok z hlubin 3 n
Deep Blue Sea 3
Žánr: akční / horor / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: John Pogue

(pokračování)

Útok z hlubin 2 (2018) [Video]

 Útok z hlubin 2 (2018) [Video]
Útok z hlubin 2 n
Deep Blue Sea 2
Žánr: akční / sci-fi / horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Darin Scott

(pokračování)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Atletika ČR 2024

16:00 - 18:40

89 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

49 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10