Duben
ohodnotit

Vášeň a cit

Becoming Jane

Další název:
Vášeň a cit: Príbeh Jane Austenovej (SK); Vášeň a cit: Príbeh Jane Austen (SK)
Rok:
2007
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
11.10.2007
„Stala se ženou… Stala se legendou…“
Popis / Obsah / Info k filmu Vášeň a cit
V anglické společnosti na konci 18. století byl sňatek z lásky jen bláznivou pohádkou. Hlavní hybnou silou byly peníze. Jane dostane nabídku k sňatku od synovce Lady Greshamové pana Wisleyho. Jí se ale nelíbí, je obdařena divokým a nezávislým duchem dvacetileté a vidí jiný svět, než třídní rozdíly a obchod, svět mimo pýchu a předsudky. Chce se vdát z lásky. Setkává se s mladým Irem Tomem Lefroyem, kterého do Hampshiru poslal jeho podivínský strýc, aby ho uchránil před nástrahami velkoměsta. Na začátku sebou pochopitelně pohrdají. Podlehnou však hlubokému citu, kterému v cestě stojí matčina touha provdat Jane výhodně za bohatého synovce lady Greshamové, její rozkolísanost mezi touhou a náklonností k literatuře a také Tomova nemajetnost. Jejich cesty se propojují čím dál víc. Jsou ale pod přísným dohledem. Sestřenice Jane a její sestra Cassandra ji nabádají, jaké by tato aféra mohla mít následky. Milenci se musí rozhodnout. Tom navrhuje, aby utekli. To by ale mělo katastrofické následky. Rodina Jane není bohatá a hrozí jim, že zůstane bez prostředků a zahanbena. I Lefroyova rodina v Irsku na Toma spoléhá. Pokud utečou, přijdou o všechno - o rodinu, přátele i majetek. Dokážou se mladí milenci vzepřít rodičům a společenským konvencím a uhájit svou lásku?

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vášeň a cit
Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane Austenové a Toma Lefroye. Mezi Rozumem a citem a Pýchou a předsudkem se odehrál opravdový životní příběh… Roku 1795 byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Jane Austen (Anne Hathaway) však věří na lásku. Ve svých 20-ti letech se konečně setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem. Jeho intelekt a opovážlivost ji naprosto uchvátí a Jane brzy myslí jen na Toma. Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s vnukem Lady Gresham, vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi?

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vášeň a cit
Na konci 18. století byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Jane Austen (Anne Hathaway) však věří na lásku. Ve svých 20-ti letech se konečně setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem (James McAvoy). Jeho intelekt a opovážlivost ji naprosto uchvátí a Jane brzy nemyslí na nic jiného, než na Toma.
Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s vnukem Lady Gresham (Maggie Smith), vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi?
Zajímavost: Julian Jarrold obsadil do rolí hlavní dvojice svého filmu vynikající herce, a to Anne Hathaway (Zkrocená hora, Ďábel nosí Pradu) a Jamese McAvoye (Poslední skotský král).

Magic Box


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vášeň a cit
Spisovatelka Jane Austenová (1775–1817) je považována za první moderní anglickou autorku. Její nevelké dílo čítá šest románů, jež jsou dodnes populární, a tři z nich, Rozum a cit (1995, FP 2/96), Emma (1996, FP 3/97) a Pýcha a předsudek (2005, FP 1/2006), byly zfilmovány, Pýcha a předsudek dokonce několikrát. - Koprodukční snímek Vášeň a cit, inspirovaný skutečnými událostmi ze života dvacetileté Jane Austenové, se odehrává převážně v jejím rodném Steventonu a okolí a vypráví milostný příběh mladé, emancipované, vzdělané, nebojácné a vtipné začínající spisovatelky, která odmítne movitého nápadníka a zamiluje se do temperamentního a volnomyšlenkářského právníka Toma Lefroye. Z příběhu je zřejmé, odkud Austenová čerpala inspiraci ke svým románům a s kým se v nich ztotožňovala. Autoři v čele s televizním režisérem Julianem Jarroldem převzali způsob románového vyprávění Austenové, jehož síla je v živém dialogu a v jemné ironii, ovšem s životopisnými fakty nakládají poněkud volně. Film zobrazuje poklidné prostředí anglického venkova na konci osmnáctého století, ale i tehdejší společnost, svazovanou konvencemi a sociálními rozdíly. Dominují v něm působivé obrazy krajiny v různých ročních dobách a důraz na výpravu a kostýmy. Děj, dialogy, postavy a jejich vztahy jsou vlastně předobrazem Pýchy a předsudku, ovšem bez šťastného konce.
-kat-, Filmový přehled 2007/10


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vášeň a cit
Vášnivý milostný příběh inspirovaný skutečným setkáním mladé Jane Austenové a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány (Rozum a cit, Pýcha a předsudek).


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:00 - 00:35

46 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

23:35 - 00:25

11 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:35 - 00:35

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

22:50 - 00:00

56 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190650
Osobností: 698092
Fotografií: 764979
Plakátů: 377200
Obsahů a biografií: 178446

Poslední komentáře

Sourozenecké nešvary (2000) [TV ...

Sourozenecké nešvary
Kelso stále myslí na Jackie,   ale s to jde na rande Fez, to   rande se úplně nepodaří,   ale naknec Jackie a Fez   uzavřou dohodu. Eric a jeho více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Tajný závod (1976)

Tajný závod
Jasně, že tohle není   žádná perla do klenotnice   světové kinematografie, ale   pro mě to byla bezvadná   oddechovka a prvotřídní   akční více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10