Duben
ohodnotit

Ve jménu otce

In the Name of the Father

Další název:
V mene otca
Žánr:
Rok:
1993
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
31.3.1994
„Falešně obžalován a neprávem zatčen! Autentický příběh irského chlapce.“

Obsah filmu Ve jménu otce

 
Politické drama režiséra Jima Sheridana Ve jménu otce se zabývá známým případem tzv. Guilfordské čtyřky. Po atentátu IRA na hospodu v Guilfordu v roce 1974, při němž bylo pět mrtvých a několik desítek těžce raněných, což mělo za následek tvrdá opatření proti terorismu, byli ze zločinu obviněni a odsouzeni čtyři mladí lidé a sedm dalších obžalovaných (včetně dětí) dostalo vysoké tresty za spoluúčast. Až patnáct let po vyneseni rozsudku byla v odvolacími soudu pod tlakem veřejného mínění kauza zrušena, ale úplné spravedlnosti nebylo a ani nemohlo být učiněno zadost - Snímek vznikl na základě autobiografické knihy hlavního z odsouzených,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jim SheridanJim Sheridan  
hraje:
Daniel Day-LewisDaniel Day-Lewis.....Gerry Conlon [36]   
Pete PostlethwaitePete Postlethwaite.....Giuseppe Conlon [47]   
Emma ThompsonEmma Thompson.....Gareth Peirceová [34]   
John LynchJohn Lynch.....Paul Hill [31]   
Corin RedgraveCorin Redgrave.....Robert Dixon [53]   
Beatie EdneyBeatie Edney.....Carole Richardsonová [30]   
John BenfieldJohn Benfield.....Barker [41]   
Paterson JosephPaterson Joseph.....Benbay [28]   
Gerard McSorleyGerard McSorley.....detektiv Pavis [42]   
Frank HarperFrank Harper.....Smalls [30]   
Mark SheppardMark Sheppard.....Paddy Armstrong [28]   
Don BakerDon Baker.....Joseph McAndrew   
Britta SmithBritta Smith.....Anne Maguire   
Aidan GrennellAidan Grennell.....soudce   
Daniel MasseyDaniel Massey.....žalobce [59]   
Bosco HoganBosco Hogan.....obhájce [43]   
scénář:
Terry GeorgeTerry George  
Jim SheridanJim Sheridan  
námět:
Gerry ConlonGerry Conlon.....Proved Innocent (Prokázaná nevina) [39]   
hudba:
Trevor JonesTrevor Jones  
Gavin FridayGavin Friday  
Maurice SeezerMaurice Seezer  
 Bono Bono....."In the Name of the Father", "Billy Boola", "You Made Me the Thief of your Heart [32]   
kamera:
Peter BiziouPeter Biziou  
střih:
Gerry HamblingGerry Hambling  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Ve jménu otce >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MildaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.4.2019
Už je to dlouho co jsem ten film viděl poprvé a   stále jsem nadšen nejen ze síly příběhu a   režijního ztvárnění, ale i výkonu Daniela   Day-Lewise. Doporučuji.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2018
Film, který dokáže strhnout diváka už   úvodní hudbou a pak následuje příběh, kde   spravedlnost je "sprosté slovo." Silný   a emotivní snímek nic nepostrádá, ale je to   osobní názor. Daniel Day - Lewis opět podal   oskarový výkon a doslova mne přikoval k   obrazovce.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.4.2018
Jeden z několika ohromujících snímků   zabývající se následky teroristického činu   IRA na nevinných lidech ve smyslu   vyšetřování, které svým smyslem ani dnes,   byť za jiných okolností, nic neztratilo na své   aktuálnosti. Příběh je založen na skutečném   případu, kdy zkorumpované mocnosti svými   donucovacími schopnostmi dokázali udělat   teroristu naprosto z každého, kdo se jim jen   znelíbil a výborně hodil do profilu. Příběh   o čtyřech nevinných mladých lidech, kteří   dostali trest odnětí svobody za něco, co   neudělali. Koho to však zajímalo, když   politická atmosféra prostě vyžadovala v rámci   uklidnění veřejnosti pachatele odsoudit co   nejdříve. Politické drama velmi výrazně   zohledňující psychologii jednotlivců ve smyslu   traumatu a utrpení. Místy se však asi až moc   tlačilo na pilu, v zájmu vyvolat v divákovy   zděšení, ale budiž. Krutost vězeňského   života vedoucí až k rezignaci své neviny bere   hodně za své. Velice silný příběh splňuje   svůj cíl. Skutečně šokuje a zanechává   neblahý pocit nad tím, co všechno je na světě   mezi lidmi možné.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.1.2016
Reklama na britské súdnictvo
Tento film by nemal chýbať v top 10   najpreceňovanejších filmov všetkých čias.   Čakal som film o IRA, o ich praktikách a   pohnútkach a nič. Jediné, čo tu bolo o IRA,   ten teroristický čin, na základe ktorých ich   odsúdili, potom už nič viac. Opäť to kultové   "na základe skutočnej udalosti".   Problém je, že tá skutočná udalosť je   diskutabilná, keďže ide o subjektívnu   výpoveď v podobe knihy Conlona, ako to v   skutočnosti bolo. Druhá strana sa nemala šancu   vyjadriť, ale na to sme si v demokracii už   zvykli. Preto mi nenaleží hodnotiť tú   "skutočnú udalosť", keďže o nej   nič neviem, ale sústredím sa čisto na film a   beriem to iba ako inšpiráciu "skutočnou   udalosťou". Je neuveriteľné ako sa dá   natočiť tak absurdný film a vydávať to ako   seriózne umelecké dielo. Kritici chválou   nešetria, ale tu je namieste povedať   "kráľ je nahý". Z Day-Lewisa sú tu   všetci paf, ale neuveriteľne bilo do očí to   jeho prehrávanie, doslova tam hral komedianta. A   teraz k absurdnostiam, iba tým hlavným, lebo   celý film je jedna veľká absurdita. Ťažko   povedať, či by dokázala banda sfetovaných   hipíkov skonštruovať taký útok. Buď sú   britskí vyšetrovatelia fakt padlí na hlavu,   alebo druhá možnosť, niekto si tu hodne   primýšľa. Ďalej súd. Odsúdiť niekoho na   doživotie bez dôkazov, iba na základe   vynúteného priznania bitkou, čo bolo spomenuté   na súde, buď sa britské súdy snažia   silou-mocou priblížiť saudskoarabskému   justičnému systému, alebo si tu opäť niekto   hodne vymýšľa. Ďalej väzenie. Viem, že   napríklad v Nórsku je to celkom slušný hotel,   ale žeby v tej dobe odsúdení na doživotie   bývali vo fajn izbe a hulili hašiš s   jamajskými kolegami od vedľa v izbe a viac-menej   robili si v base čo chceli, mi nepríde   dôveryhodné, ako oheň na izbe či rôzne   nebezpečné predmety. Navyše jeden väzeň   hovorí, že on spáchal tie útoky a naši   dozorcovia ho dajú do väzenia k nášmu   nevinnému, aby mu to jednoducho povedal. Buď sú   britskí dozorcovia padlí na hlavu, alebo si   niekto zasa hodne vymýšľa. Ďalej oslobodenie.   Oslobodíme po dlhých rokoch na základe jedného   papierika, ktorý bol priložený pri jednom spise   "neukazovať obhajobe". Nejde mi do   hlavy, prečo neskúmali vinu a nevinu hlbšie,   ťažko na základe jedného lístka prepustiť   niekoho odsúdeného za terorizmus. Navyše musia   byť tí vyšetrovatelia neandrtálci, keďže nie   sú schopní jeden papierik zo spisu za celých 15   rokov odstrániť. Buď sú to nejakí tiperi,   alebo si niekto opäť primýšľa. Na záver,   neviem ako to bolo s Conlonom naozaj, hodnotil a   komentoval som iba film. Ale podľa filmu je buď   britská kriminálka úplne degenerovaná a   súdnictvo zvrátené, alebo si tu naozaj niekto   hodne popustil uzdu fantázii
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2011
V druhé půli trochu zdlouhavé ale velice   zajímavé, skvěle zahrané a natočené   vězeňské drama o nespravedlnosti, kvůli které   se dostanou do vězení naprosto nevinní lidé.   Škoda, že film nemá po celou dobu stejné tempo   jako jeho výborná první polovina ale všechna   hluchá místa zachraňuje standardně skvělý   Day-Lewis.
dobes.pavel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.8.2009
Ve jménu otce
Absolutně vynikající drama, které zapůsobí o   to víc, že je natočeno podle skutečné   události. Film je přímo nabitý emocemi, které   nenechají diváka chladným. Film poukazuje   hlavně na zkorumpovaný soudní a policejní   systém, kterému je lidský život úplně   lhostejný. Nejenže křivě obviní Gerryho a   jeho kamaráda ze spáchání teroristických   útoků, ale do celé aféry je zapletena celá   Gerryho rodina. Nevinní lidé se tak stávají   oběti prohnilého systému. Po 15 letech však   pravda vyjde najevo, ale co to pomůže a kdo těm   lidem vrátí ty roky? Hodně mě zaráží fakt,   že skuteční viníci (mám na mysli ty z řad   policie a soudní moci) nebyli potrestáni.
kali.4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.8.2009
Trochu nevyvážená atmosféra, což ale nijak   zvlášť nevadí. Film si se mnou pohazoval ze   strany na stranu, místy mne dostával   neuvěřitelnou absurditou vyprávěného   příběhu (obzvlášť záběry na   pokuřujícího Day-Lewise ve vězeňské cele   úžasně ukazují člověka bez iluzí, oběť   systému ve zcela absurdní situaci) a také   hudbou, která nejvíce vynikne během   závěrečných titulků.
P.S. Soudobý film   nepoznal lepšího herce, než je Daniel   Day-Lewis. Říkal jsem to již dříve, říkám   to nyní a klidně to zopakuji i budoucnu ;-).
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Nejlepší film Daniela Day Lewise, ale musím   přiznat že je to poprvé co je samotný herec   až na druhé „koleji“…Vždy to bylo tak že   Daniel vyčníval nad vším ostatním, co dělalo   z filmu film…Ve jménu otce je dokonalý   příběh který se zakládá na pravdě a ještě   lepší je styl samotného natáčení…Vše je   podáno úplně jako na dlani ale zároveň   zakryté rouškou pravdy, snímek má přes dvě   hodiny a za tu dobu vidíme patnáct let života   ve vězení, ano další film s vězeňskou   tematikou, ale přesto na mě působil jinak, víc   drsněji…Několikrát se divák přistihne se   slzami v očích aniž by si to zprvu vůbec   uvědomoval…Neuvěřitelný a syrovými emocemi   doslova nabitý Daniel Day-Lewis a ještě lepší   Jim Sheridan…Oba nominovaní na Oscara a oba   odešli s prázdnou – bohužel…Je tu i pro mě   jedna neobyčejná scéna, při které jsem měl   husí kůži po celém těle a slzy v očích   dokud scéna neskončila a i po tom jsem ještě   pociťoval lehké mrazení…Celkově musím   říci, že má film opravdu hodně velkou sílu a   rozhodně stojí za podívání!!!
Justik66
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) sice je mladícky   výrastok, odporujúci v Belfaste politickému   systému, no výbuch bomby, za ktorý ho spolu s   kamarátmi usvedčili, na svedomí nemal. K činu   sa priznal pod tlakom mučenia a vyhrážok   zabitia jeho otca (Pete Postlethwaite) a vo   väzení strávil 14 rokov. Snaha otca a   advokátky Gareth (Emma Thompson) o dokázanie   jeho neviny vyšla nazmar. Podľa skutočnej   udalosti

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih61520minih61520Návrat osamělého jezdce (2008) [TV film] 
Lone Rider n
minih3624minih3624Baron Prášil (1961) 
Baron Prášil n
minih165500minih165500Šílená matka (2019) [TV film] 
Mad Mom n
minih20003minih20003Svéráz národního lovu (1995) 
Osobennosti nacionalnoj ochoty n
minih62687minih62687Chrabrý lučištník (1977) 
She diao ying xiong chuan n
minih147868minih147868Kráska a zvíře (2017) 
Beauty and the Beast n
minih13931minih13931Nekonečná - nevystupovat (1978) 
Nekonečná - nevystupovat n
minih17463minih17463Případ pro začínajícího kata (1969) 
n
minih70314minih70314Wolverine (2013) 
The Wolverine n
minih5953minih5953Dědictví vášně (1986) 
Long zai jiang hu n


Hodnocení:n12345678910
Ve jménu otce (1993)Ve jménu otce (1993)Ve jménu otce (1993)Ve jménu otce (1993)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697951
Fotografií: 764381
Plakátů: 376831
Obsahů a biografií: 178347

Poslední komentáře

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10