Duben
ohodnotit

Vévodkyně

The Duchess

Další název:
Duchessa, La / Vojvodkyňa (SK)
Rok:
2008
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
26.2.2009
„O manželství ve třech.“

Komentáře k filmu Vévodkyně

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 31
Steawi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2009
Jeden z nejhezčích filmů,co   se jim v poslední době   podařilo natočit..Trošku   mě zklamal ten konec,ale to   by pak nebylo správné   zakončení dramatu..
etos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.4.2009
Vojvodkyňa,Dir.:S.Gibb , 2008, USA,GB,ITA,FRA,DÁN
+
Sedemnásťročná   "Lady G",Gergiana,   (K.Knightley) sa vydáva za   zrelého spoločensky   úspešného introverta -   bohatého vplyvného vojvodu s   Devoshiru ( R.Fiennes).   Dohodnú sa na vzájomnej   loajalite, ale život,   vlastné i získané zásady   ich neprestávajú   skúšať.
Svadba je   splynutím nie   neslučiteľných protikladov:   neskúsenej naivnej panny -   neskrotne živého dievčatka,   z ktorej neskôr povyskakujú   všetci uväznení džinovia -   a vpyvného človeka politiky   (strana Vhigov,18.storočie),   do krojej sa "Lady   G".
Georgiana   získala spoločenský status   a vojvodu - inteligentého a s   civilizačne nadštandartnými   spôsobmi. Ale aj   vášnivého, či muža   napokon ženami lišiacky   manipulovaného.
I   jeho nesympatická mužská   introverzia má logiku ako   dejová paralela   spoločenského   intrikárstva.
Sme   svedkami výmeny či prerodu   charakteru Georgiany z   rodiacej sa ženy a matky - na   urazenú - a neskôr aj   intrikujúcu manipulátorku.  
Scenár čerpá   inšpiráciu v tvrdosti a   intrikánskej krutosti v   prispôsobení sa pomerom   historickému času.
Príbeh illustruje   spoločenskú realitou   viktoriánskej doby   podmanivými exteriérmi ako   reprezentatívne   aristokratický Londýn,či   výkendová termálna síra   Bathu,kratochvílny tanec, i   dobové divadlo :   fraškovité, pamfletujúce,   karikatúrne i oslavné.   Kratochvíle v anglických   parkoch... a rodiacej sa   buržuáznej hegemónie -   základu modernity či   globálnosti dnešného   svetového ducha.
Vzťahový trojunholník   dotvára žensko materinsky   determinovaná lady Bess   (H.Atwell).
Je to   milenka vojvodu a   "feministická   kamarátka" Georgiany a   jej fyzickým či   charakterovým opakom či   odlíšením.
Čoskoro   ju Bess paradoxne a   manipulatívne zrádza, aby   získala naspäť prístup k   výchove svojich detí, o   ktoré prišla kvôli   vášnivým pletkám.
Parnerstvo Georgiany a   Bess kolíše: počínajúc   "sexuálne pocitovým   cvičením" a končiac   Bessiným statusom druhej   vojvodkyne a povytím dcéry,   ktorá sa stane druhou   Georgianou v našom   príbehu.
Osemnáste   storočie viktoriánskej   povinnosti je politicky   mistifikované a vzťahové   linky Vojvodkyne vytvárajú   skôr súčasnú konsensuálne   postmodernistickú sieť.
I tá najkrutejšia   párová nenávisť a   znásilnenia sú rafinovane a   s dôvtipom sofistikovane   zaznamenané, ako   "nadčasovosť".  
Napríklad vzťah k   čestvému absolventovi   Cambridge(A.Grey), jeho   popretie, a neskorší   opätovný vzlet... k   budúcemu šéfovi strany a   minesterskému predsedovi.
Režisér a spoluautor   tejto historickej drámy S.   Gibb si vybral aj skvelého   kameramana G.Padosa s   korektnými kompozíciami i   mäkko žiariacim   prisvetlovaním. Nenásilná   hudba R.Portmana dotvára   výtvarne i herecky pompézny   celok.
Režisér   S.Gibb a jeho film boli   viacnásobne nominovaní   (dielo má Oskara za kostýmy   a niekoľko iných   prestížnych nominácií) za   výtvarné, réžijné i   herecké disciplíny.
Výborné kritiky v   printových aj ina   internetových periodikách   dávajú tušiť, že máme   dočinenia s umeleckým i   vďačne komerčným   produktom. Živý scenár,   "chytajúci,   nevykalkulovaný" casting   a celková vybalavcovaná   vyrovnanosť.
Tento   možno trochu   "pudingový"   americký europrojekt je   veľmi kutivovanou a poučnou   interpretáciou súčasného i   minulého sveta. Jeho   posolstvom je pokojný   konsenzus.
Film   Vojvodkyňa vo svojom   náročnom historickom   produktovom segmente i   umeleckom "generi"   nesklamala.
Dramatický   kontrast je v rozptýlení   počiatočnej karmickej   divokej krutosti - v závere   príbehu vyváženej   zmierlivým dôvtipom a   eleganciou. S akýmsi   nenapodobiteľným   gentlemanstvom partnerskej   komunikácie viktoriánskej   doby.
Serpentina
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.10.2009
Wow, wow, wow. Konečně film,   který mě od začátku až do   konce zaujal. Skvělý děj,   kostýmy, ještě lepší   výkony hlavních herců Keiry   Knightley a Ralpha Fiennese.   Po dlouhé době jsem se   pokochala :-)
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.5.2017
Z dnešního pohledu se zdá   příběh Georgiany   neuvěřitelný a těžko   pochopitelný, přestože je   pravdivý.Keira Knightley   svoji roli zvládla na   jedničku a velice působivá   byla také historická   atmosféra celého filmu a   nádherné kostýmy.Rovněž   Ralph Fiennes mne nezklamal   svým výkonem, ačkoliv   tentokrát hrál muže,   kterého by asi mnoho žen   nechtělo ve své ložnici.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Skvělý historický film,s   nádhernými kostými a   úžasnou výpravou.Keira   Knightley zahrála svou   vévodkyni skutečně s   přehledem a zbavila se tak   rolí nedospělých   holčiček,do kterých byla   často obsazována.Pohnutý   osud,dojemný příběh o   lásce a obětech s ní   spojených,to vše nabízí   tento historický snímek.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.5.2009
TO BYLA MORÁLKA,
moc i zde sehrála hlavní   roli. Panstvo si mohlo dovolit   opravdu všechno. Film mne   nezklamal, spíše mile   překvapil. Krásná dobová   atmosféra. Georgiana v   dobových kostýmech působila   nádherně. I ostatní postavy   byly úžasné. Byla to ve   své době neobyčejná odvaha   od této ženy, že se dovedla   vzepřít vyjetým kolejím,   jít proti proudu a nenechat   se zlomit vydíráním svého   chladného manžela. Film   doporučuji zvláště   ženskému publiku. Je možno   si i poplakat. Čtu často o   podobnosti této prapředkyně   princezny Diany s osudem   Diany. Proto jsem šla z kina   příjemně naladěna. Její   konec nebyl tak krutý.
Tink
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2008
Skvělý film...dokonalá   ukázka nešťasného   manželství v 18.století.   Keira Knightley je   přesvědčivá v   dramatických i veselých   partiích. Ralpha Fiennese   budete nenávidět. Nádherné   kostýmy, hudba perfektně   dokresluje atmosféru filmu.   Co dodat? Prostě se posaďte   a sledujte, jak dokonalá   vévodkyně přichází   ohromit Londýn...
Miluska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.1.2010
presne Ralph vie dobre zahrat   chladnych muzov a tuto sa mi   to velmi pacilo...a teda tento   cely pribeh bol vyborny a   obcas ma chytila beznadej bolo   to fajn velmi fajn
Alfie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2009
Oscarový film Vévodkyně   splnil má očekávání.   Spojení úchvatné výpravy   a hereckého výkonu Keira   Kinghtley zabralo:)
WrongDawe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.2.2009
Souhlas
Naprosto souhlasim,ze je ve   filmu vsechnonaprosto   perfektni-kostymi,hudba,o   hereckych vykonech   nemluve...ale i tak tomu neco   schazi!..posudte sami
namida
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.8.2010
Příběh manželů,kde   každý je úplně jiný.A   když měl chlap   postavení,majetek a moc,tak   žena musela držet pusu a   kork.
Kdo má rád   výpravné historické   filmy,ten si určitě
příjde na své.
Kostými krásné,herecké   výkony perfektní.
Líbilo se mi to.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.5.2011
Herecké výkony na vysoké   úrovni. Není možné   kohokioliv z herců označit   známkou vyjímečný.   Vyjímeční byli všichni,   včetně režiséra a celého   štábu.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2009
Tento film, je přehlídkou   komorního herectví a umění   kostýmních návrhářů.   Věnujme se nejprve výpravě   - ta je úžasná, což již u   filmu z této doby nelze ani   jinak. Musím však   podotknout, že Keira je tak   vychrtlá, že dokonce   některé korzetové šaty na   ní visí - ehm, co je moc, je   příliš. Jinak ovšem   herečka dobrá, stejně jako   Ralph - jeho gesta a postoje   mě dostávaly! Dokáže jen   postojem vyjádřit to, nač   by jiný potřeboval 5 minut   mluvení.
Přesto však   mi v této nádheře něco   málo chybí, nějaký náboj   mi tu schází....že by byl   příběh až moc komorní?..
Lynette
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.3.2012
Celkem vydařené
Na film jsem se dívala   hlavně z důvodu, že hlavní   postavou je skutečná   historická postava a přímá   předkyně tragicky zemřelé   lady Diany, za svobodna   Spencerové. Zdá se, že   tragický osud pronásleduje   ženy tohoto rodu už celá   staletí. Stejně jako Diana i   ona byla velmi populární a   oblíbená, taková celebrita   v kruzích, kde se pohybovala,   avšak pravým opakem byl   její nepříliš vydařený   soukromý a hlavně milostný   život. Podivný nudný   "králíkoidní"   manžel, jež pojal svou   "lásku" k ní v   duchu ,,musím za každou cenu   zplodit mužského   potomka" /což bylo v té   době bohužel normální/,   ona sama si prodělala dva   potraty. Dále žena, jež   považovala za jedinou svou   přítelkyni jí před zraky   po celá léta zahýbala s   jejím manželem v jejím   vlastním domově a aby toho   nebylo málo, tak se ještě   musela vzdát jediného muže,   jež milovala ve prospěch   svých dcer. Té nejmladší,   Elizy, jejímž otcem byl   její milenec a nikoliv ofic.   manžel, se však musela   vzdát. Nevím, zda se   filmaři drželi na sto   procent historických   reálií, nicméně tato žena   si musela za svého života   vytrpět nemálo. Film nebyl   zrovna dynamický, už vůbec   se mi nelíbil herec, který   hrál pana Greye, jejího   milence /to snad mohli najít   charizmatičtějšího herce/,   ale líbily se mi moc kostýmy   a herecké výkony byly   taktéž uspokojivé.   Hodnotím 8/10.
mikee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.10.2009
Velmi dobře natočené   historické drama   pojednávající o životě na   svou dobu pokrokové ženy   vévodkyně z Devonshire ,   která to ovšem v té době   neměla v životě vůbec   jednoduché. Keira Knightley   zde předvádí excelentní   výkon a společně s   vynikajícím Ralphem   Fiennesem předvádí   špičkové herectví , které   spojené s povedenou dobovou   atmosférou , výbornými   kostýmy a krásným vizuálem   utváří harmonický celek ,   který mohu jen doporučit.
mischel251
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2009
Veľmi pekný film   odohravajúci sa v minulom   storočí. Hlavná   predstaviteľka Keira   Knightley sa bravúrne   zhostila svojej dobovej úlohy   ako to už aj predtým   dokázala vo filme Pycha a   predsudok. Veľmi jej   pristanú takéto historické   postavy. Zaujímavý dej,   prostredie filmu a kostými.   Stojí za pozornosť.
Pavka89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2010
Skvělé herecké výkony   chladného vévody R. Fiennese   a vévodkyně K. Knightley,   která se do historických   filmů prostě hodí. Dobrý   příběh a moc pěkná hudba   a kostýmy. 80%
argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2010
S několika drobnými   výhradami můžu říct, že   jsem po delší době viděl   historický film, kde   příběh souhlasil se   skutečnou realitou, seděly   reálie, charaktery a v   některých případech i   fyzická podoba postav. Mimo   jiné mě zaujala opět   potvrzená stará pravda, že   bohatství znamená moc (v   rozhovoru, kdy vévoda   vyhrožuje vévodkyni, že   zničí politickou kariéru   jejího miláčka). Herecké   výkony jsem neshledal nijak   oslnivými, ovšem možná to   chtělo vidět v původním   znění a nepopírám, že po   této stránce zlikvidoval   hodnotu filmu nijak oslnivý   český dabing. Ale celému   tomu chyběl náboj, spád,   atmosféra a nějak to kolem   mě proplulo bez emocí.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.9.2010
Průměrné historické drama,   pěkná výprava, kostýmy.   Jen si nejsem jistý, zda se   všechno ve skutečnosti   odehrálo tak, jak vidíme na   plátně. Příběh bylo nutno   dovyprávět závěrečnými   titulky.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.3.2011
The Duchess
Film natočený na základě   života známé historické   osobnosti Vévodkyně   Georgiany z Devonshiru. Spíš   mě zaujala jako historická   osoba, než tenhle film,   každopádně Keira Knightley   má asi kopřivku z filmů z   dnešní doby a proto se   uchyluje k těmhle snímkům.   Každopádně v tomhle snímku   se mi moc líbila. Ralph   Fiennes je můj oblíbený   herec a tak v tomhle snímku   mě nezklamal, asi jako v   žádném. Celkem příjemný   historický film silné ženy,   která obětovala lásku k   muži aby mohla být se svými   dětmi.
rankinfitch
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.6.2009
Podle ukázky jsem čekal   maličko něco jinýho, ale to   se stává dost často. :-)   Každopádně jde o film s   nádhernou výpravou,   nádhernými kostýmy a   především výbornými   hereckými výkony,   pochopitelně především   Keiry Knightley a Ralpha   Fiennese. Přišlo mě, že   konec vzali trochu narychlo,   ale jinak za kouknutí film   určitě stojí.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2008
Vévodkyně rozhodně   nepotrvdila moje   očekávání, mám docela   rád filmy z podobné doby a   čekal jsem nějaké veledílo   které vstoupí do   historie...Bohužel se tak   nestalo, a z díla ze kterého   se mohlo vytřískat mnohem,   mnohem více se stala jen   tuctová podívaná se   známímy a po všech   stránkách perfektnímy   herci...Hodně se změnilo od   dob kdy Keira zaskakovala ve   Hvězdných válkách za   Natilii Portman, ze sličné a   nevýrazné slečny se stala   herečka první velikosti   která už nemusí nic   dokazovat, každý kdo se   aspoň trochu zajímá o její   hereckou dráhu ví, že má   za sebou silné a skvělé   filmy...I zde je to právě   ona kdo film táhne, její   obličejové grimasy jen   dokazují že stačí málo a   film je na světě...Vedle ní   zdatně sekunduje můj   oblíbený Ralph, snad   žádný jiný herec neumí   zahrát jen očima, u něj   stačí jen pohnout obočím a   přesně víte co chtěl   vyjádřit...Hudba u   historického filmu musí být   vždy nebeská, u Vévodkyně   nepřišla s ničím novým,   je krásná to ano, ale   takových jsem slyšel   kvanta...Jedním dechem, ale   dodávám, že ačkoli se to   může zdát nesmyslné,   přesto je to pěkný film na   který se někdy v budocnu   rád podívám znovu!!!
Izzy8635
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.4.2018
Miluju historické filmy z   této doby. A tenhle mě   nezklamal. Nádherná   výprava, dobře zvolení   herci, skvělé téma.   Jediné, co mi chybělo byla   určitá jiskra. Film se   trochu vlekl a bylo jako na   běžícím pásu, jedna   událost za druhou. Jinak ale   nevidím žádný jiný   nedostatek.
adam75
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2009
Již několikrát obehrané   téma, kdy hrdinka prožívá   osobní tragédie kvůli   společenským konvencím...   Výborný výkon Ralpha   Fiennese
Christie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.10.2009
Tento film me velice prijemne   prekvapil. Ackoli pribeh je   vcelku pruhledny a neni nijak   originalni, rozhodne jsem se u   flmu nenudila. Rozhodne stoji   za zkouknuti
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Já tyhle kostymní dramata   prostě moc nemusim. Nemůžu   filmu upřít slušnou   výpravu, neskutečné   kostýmy i velice dobré   herecké výkony ale na druhou   stranu mi přišel příběh   vévodkyně a její zakázané   lásky hrozně jednotvárný.
thejduk
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.10.2013
Ten film mi nesedl, spíše   mám raději francouzské   historické filmy než   anglické. Opravdu to byl   průměrný film.
MARi0
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.9.2010
Vévodkyně
Mnohými je tento výpravný   historický velkofilm natolik   opěvován, že jsem ho   prostě musel vidět. Ale   nevím proč, nějak mě   nezaujal. Neshledal jsem extra   nedostatky, chyběla mi tam   nějaká jiskra. Skoro mi to   přišlo, jako by se celé ty   dvě hodiny vůbec nic   nestalo.
Keira Knightly   je nádherná, ať už hraje   cokoliv. Může být   "Pirátem z   Karibiku", bojovat ve   "Hvězdných   válkách" nebo žít   "Lásku nebeskou",   vždy se ale stane ozdobou   filmu.
Myslím se, že   hodně snímek zpopularizovala   (kromě této úžasné   herečky) hlavně také   nálepka Based on the true   story - založeno na   skutečné události, kdy   vévodkyně je pokrevně   spřízněná s dnes velmi   známou princeznou Dianou.   Nebýt ale té obrovské a   nádherné výpravy   (zasloužený Oscar), nevím   jestli by mohl něčím   uspět. Jsem ale zvědavý,   kdy a v jaké souvislosti   uslyšíme o dosud úplně   neznámém režisérovi Saulu   Dibbovi. Celkově si myslím,   že nějaký talent má, teď   ho jen chytit správně za   vlasy (ale pozor aby   neshořely!) a možná tu   máme hollywoodského   velkofilmaře...
T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.7.2018
║Rozpočet   £13,5milióna║Tržby USA   $13,848,978║Tržby   Celosvetovo $40,294,717▐   Tržby za predaj DVD v USA   $8,092,211 //počet predaných   kusov 482,205║ Až moc   jednotvárny intrigánsky dej,   bez nejakej strhujúcejšej   výstuže, proste dej, ktorý   dohromady nemá čo   ponúknuť. /40%/
Kmotr95
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.5.2009
Tak asi budu za černou ovci,   ale tento film se mi vůbec   nelíbil. Sice má dobré   kostými a dobře ukazuje na   18. století, ale ten děj nic   moc. Děj filmu je vážně   slabý a měl jsem co dělat   abych vydržel do konce......
sismik
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.10.2009
Tenhle film je hodně   rozporuplný. Na jednu stranu   se mi líbily kostými a   herecké výkony taky nebyly   nejhorší a zajímavá byla i   hudba. Jenom celkový   příběh mi příjde tak   neuvěřitelně stupidní, že   jsem prostě nemohla dát víc   hvězdiček. Ač jsem se   snažila nešlo to.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9308minih9308Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) [TV film] 
Jak vytrhnout velrybě stoličku n
minih48905minih48905Ježíš je normální! (2008) [DVD] 
n
minih55361minih55361Paranormal Activity (2007) 
Paranormal Activity n
minih35814minih35814Gothika (2003) 
Gothika n
minih48033minih48033Oběť zla (2007) 
Timber Falls n
minih40260minih40260Hlas smrti (2005) 
White Noise n
minih79964minih79964Grave Encounters (2011) 
Grave Encounters n
minih148497minih148497Četníci z Luhačovic (2017) [TV seriál] 
Četníci z Luhačovic n
minih47704minih47704Nakažení smrtí (2008) [Video] 
Insanitarium n
minih86163minih86163Světová válka Z (2013) 
World War Z n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

6 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerovi mladí zabijáci

11:50 - 12:45

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:35 - 12:35

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178404

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10