Duben
ohodnotit

Višňový sad [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
132 minut
„Poslední hra A. P. Čechova. Teskná komedie o konci starých časů, marných nadějích a touze po lásce.“

Komentáře k filmu Višňový sad

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
teta.Essie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.4.2012
Upřímně jsem nebyl zrovna   na větvi z toho že poslední   Čechovovu hru dostal do ruky   zrovna Morávek,ale řekl jsem   si třeba to bude dneska   jinak.

Dagmar   Havlová v roli Raněvské   byla přímo skvělá a   nedivím se ničemu ani   trošku,že se její výkon   zalíbil kritikům,kteří ji   nakonec nominovali na cenu   Alfréda Radoka.Naprosto s   nimi souhlasím.To co   D.Havlová předvedla byl   vskutku neuvěřitelný   ženský herecký výkon a   podotýkám,že tohle opravdu   by nezahrál nikdo líp než   ona.
Zbytek obsazení   mi přišel velmi dobrý a na   své role se hodící...
...ale ne u všech!

Důkazem toho je   P.Tomicová v roli Varji.Já   osobně mám P.Tomicovou moc   rád,jakožto herečku(osobně   nevím,poněvadž ji   neznám).Jako herečka je moc   dobrá,to jí nikdo nemůžeme   odepřít a souhlasit se mnou   budou i kritici,kteří ji   udělili cenu Alfréda Radoka   za Maryšu.
ALE   PROKRISTA ona nemůže hrát   Varju!Každý máme přece jen   svůj věk a P.Tomicová   skutečně není dle mě ta   správná volba pro roli   26-leté holky!Já když jsem   to viděl tak dokud Raněvské   neřekla:,,mamičko,,;tak jsem   si myslel že je to její   sestra,ne-li starší.Což mi   bylo divný!V životě bych   jí podle toho představení   netypl 26!
Varja je   podle Čechova 26-letá   adoptovaná dcera   Raněvské,která je do   Lopachina   zamilovaná(zpočátku)-ale   ani tohoto tam nebyl   sebemenší náznak!Jako   opravdu aby to Morávek   něčím neokořenil.Opravdu   že jo!

V   průběhu představení se mi   velmi líbilo,že na začátku   každého dějství   guvernantka Charlotta(v   podání J.Jiráskové)vtáhla   diváka do děje a místa kde   se vše odehrává.Ale co už   mě,s prominutím,sralo od   začátku až do konce   představení,byly ty   scénické komentáře v   mluvené podobě!Líbí se mi   když jsem nějakým způsoben   vtažen,jako divák,do děje   hry,ale proč ze mě dělají   idiota tím,že je mi   prezentováno:Scéna je   prázdná,Lopachin odejde,Na   scéně zůstane jen Duňaša   a Aňa......
Jako já   jsem asi jako divák   slepej,né?Zaprvé tohle   neskutečně bije do   uší(např.když je nějaká   scéna,kdy člověk opravdu   čeká a je naplej jak   šle,než se něco stane a pak   tam vrazí Charlotta s těma   scénickýma poznámkama).Jako   já jsem nevěřil vlastním   očím ani uším.Ty   scénické poznámky jsou tam   snad pro herce a ne pro   diváky!!!A divák není   slepej aby neviděl co se tam   na tý scéně děje.Krom toho   to neskutečně diváka   odpuzuje!Alespoň mne teda   ano!Ale opět pan režisér   nám musel ukázat,proč by   to představení mělo být   hraný normálním stylem(kde   se dodoržují sc.pozn. a   každý z herců má k sobě   přiléhající   postavu(odpovídající   přinejmenším věkem))když   to může být jinak,že   jo?Já mám Čechova hrozně   rád a jeho díla považuji   opravdu za mistrovská   díla,kterýmiž JSOU!Ale jako   tohle už je moc!

Co se týče ostatních   věcí,velmi se mi líbily   kulisy a scéna,že v každém   dějství to bylo opravdu   různorodé a   nečekané.Scénu to udělalo   barvitější a   přizpůsobivou k dané   situaci v dějství.

Hudba se mi   rovněž líbila a k onomu   představení mi zapadla ,jen   mě malinko mrzelo,že je tam   pořád ta stejná hudba   dokolečka(krom začátku   samozřejmě-lyrická   píseň).

Celkově jsem se na,mně   vadící parkety,snažil   nedávat tak velký pozor a   naopak pozornost upírat k   ději,neboť abych pravdu   řekl,KDYBYCH TO   NEČETL-VŮBEC NEVÍM O CO TAM   JDE!Možná o prodej   Višňového sadu a taky bych   možná postřehl to,že   Lopachin to chce prodat a   Raněvská ne,a proč takový   názor oba mají.
Tohle   bych jakš takš pochopil,ale   kdybych si to   nepřečetl,NIKDY bych   nepřišel na   to,například-jak to vlastně   skončí a proč zrovna tak a   co se tam vlastně stalo?
Já jsem z toho   představení necítil vůbec   ty pocity,které do toho   Čechov vtělil a které z   toho září.Tu bolest,která   oddělila Jašu od   Duňaši,ten stesk po   višňovém sadu,který pro   ostatní tolik znamenal,tu   naději když jsou všichni   nuceni žít jiný život a   začít jej znovu,jaké to je   když ten krásný sad který   je tolik milován najednou   přijde nazmar a bude srovnán   se zemí,loučení s   milovaným sade,které bylo   základem krásného a   šťastného dětství jedné   malé holčičky ze níž   poté vyrostla velká   majitelka panství.
Jedinou výjimkou by toho   byla D.Havlová,které bych   opravdu jako jediné věřil   to jak moc jí na sadu   záleží-JÍ JEDINÉ!
Ona jediná to opravdu   dokonale procítila a vžila   se do té postavy tolik,že   jí jediné bych to   věřil-její ztrátu!

Nevím,co přesně   probudilo v divácích takový   úspěch,nicméně nebylo to   nic extra špatného to   netvrdím.
Jen   ať,proboha,to ten Morávek   tolik nepředělává,jen aby   všichni věděli,že Morávek   je Morávek!Chudák   Čechov,ten kdyby to   viděl....

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Manéž Bolka Polívky (1987) [TV...

01:40 - 02:50

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Nastavit druhou tvář

02:45 - 03:15

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Superlov

02:25 - 03:35

20 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Modlitba lovce (2017)

02:30 - 04:15

15 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190719
Osobností: 698258
Fotografií: 765264
Plakátů: 377386
Obsahů a biografií: 178534

Poslední komentáře

Fatal (2009)

Fatal
Průměrná francouzská   komedie, která mě opětovně   přesvědčila, že doby   šedesátých a sedmdesátých   let, kdy se natáčely   výborné komedie více >

Autor: curil | Hodnocení: 6 / 10

Donniny kalhotky (2001) [TV epiz...

Donniny kalhotky
Eric při basketu na dvorku s   kámošema stáhne Donně   kalhotky, ta se urazí, ale   dělá že né. Kelso jde za   Laurie, ale ta tam má jinýho   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Kdo to chce víc? (2001) [TV epiz...

Kdo to chce víc?
Donna má s Ericem hodně   sexu, ale pak se pohádají a   každý dělá uraženého,   kdo vydrží bez sexu déle?   Red si uvědomí, že je   protivný a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Dnes o půl jedenácté (1949)

Dnes o půl jedenácté
Jsem si vědom, že v roce   1949 filmová detektivka asi   jinak natočit nešla, ale to   bohužel nic nemění na tom,   že je to jako film sotva   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dě...

Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?
O milimetr vtipnější než   jednička, ale jinak opět   film o ničem+naváděcí   vnitřní hlas, který mě   fakt vadil+rozmazlená dcera   (a více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10