Duben
ohodnotit

Výplata

Paycheck

Další název:
Paycheck - Die Abrechnung
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
18.3.2004
„Pamatuj si budoucnost.“
Popis / Obsah / Info k filmu Výplata
Počítačový expert Mike Jennings dokáže rozebrat cokoliv. Během posledních dvou měsíců to byl například monitor s trojrozměrným obrazem, který uvedla na trh firma ARC. Díky Mikeovi mohla zanedlouho společnost Nexim přijít s vylepšenou verzí, která k projekci trojrozměrného obrazu nepotřebuje monitor. Stejně jako v dalších případech se firma, která využila jeho služeb, pojistí tím, že mu vymaže paměť na dobu, kdy pro ni pracoval. Na večírku, který pořádá milionář Jimmy Rethrick, se seznámí s atraktivní blondýnkou Rachel Porterovou, která pracuje jako bioložka v Rethrickově firmě Allcom. Poté dostane Mike od Jimmyho lukrativní nabídku. Má pro něj tři roky pracovat na přísně tajném projektu za desítky milionů dolarů. Přestože vymazání tak velkého časového úseku je riskantní, odměna je tak velká, že Mike přijme. O tři roky později se probudí a Jimmy mu sdělí, že úkol dokončil a peníze má na kontě. Jenže když přijde do banky, zjistí, že na kontě není nic. V bance je uložena pouze obálka, kterou údajně sám poslal, se zdánlivě obyčejnými a nepotřebnými věcmi. Vzápětí ho zatknou agenti FBI, podle nichž tři roky pracoval na nezákonném analyzování přísně tajné vládní technologie. Chtějí z jeho hlavy dostat zbytky vzpomínek, ale Mikeovi se podaří uprchnout. Později pochopí, že pracoval na vynálezu, který předpovídá budoucnost a stane se příčinou jaderného konfliktu. Rozhodne se vrátit do Allcomu a přístroj definitivně zničit.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Výplata
Michael Jennings (Ben Affleck) je vynikající počítačový inženýr pracující na supertajných projektech. Po každém úkolu je Jenningsova krátkodobá paměť vymazána, aby si nemohl rozpomenout na žádné tajné informace. Po ukončení práce na svém posledním projektu - tříletém kontraktu se šestimístnou odměnou - který mu byl zadán přítelem (Aaron Eckhart), se Jennings ke svému údivu dovídá, že se své odměny vzdal. Po pár dnech navíc dostává podivný balíček obsahující vodítko k jeho zapomenuté minulosti. S pomocí své krásné kolegyně (Uma Thurman) se Jennings vydává rozluštit tajemství své minulosti ... a snaží se přitom vyhnout strašnému konci, který na něj čeká v budoucnosti ...
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Výplata
Adaptace povídky Výplata (1953) od klasika žánru sci-fi, legendárního futurologa a autora předloh několika známých filmů Philipa K. Dicka, se tentokrát ujal režisér čínského původu John Woo. Vděčné téma o lidské identitě a o úniku před odhalenou budoucností tvůrce okořenil zcela ve svém stylu řadou akčních scén, dramatických honiček a soubojů. – Počítačový expert Michael Jennings se dobře živí kopírováním a paděláním programů. Firmy, pro něž pracuje, se pojišťují tím, že mu po vykonání práce dají vymazat příslušnou část paměti. Muž tak žije stále jakoby „na novo“. S vidinou velkého výdělku přijme nevšední zakázku od svého známého, miliardáře Rethricka, a stráví v jeho laboratoři tři roky. Namísto slíbeného obnosu však v bance dostane jen obálku, kterou si údajně sám poslal a která obsahuje dvacet obyčejných předmětů. Vzápětí zjistí, že má v patách agenty FBI a že o jeho život usilují Rethrickovi lidé. Navzdory vymazané paměti si dokáže postupně složit obraz toho, co se stalo. Klíčovou postavou jeho nedávné minulosti je jeho milenka, bioložka Rachel Porterová, rovněž zaměstnaná u Rethricka. Jennings se dovtípí, že pracoval na stroji, umožňujícím předvídat budoucnost. Protože tak sám viděl svou smrt, pokusil se ještě před ukončením práce pojistit si změnu budoucího života. Daří se mu to právě pomocí předmětů, jež si sám poslal a jejichž význam si vždy uvědomí až v pravý okamžik. Protagonista zároveň pochopí, že stroj povede ke zkáze světa a rozhodne se jej s Rachelinou pomocí zničit. – Hlavní hrdina je představen jako sebevědomý a dobře zajištěný mladý muž, který až pod vlivem událostí dospívá k významnému morálnímu rozhodnutí. Tak jako je výjimečný ve své profesi, je nakonec výjimečný i ve svém boji proti rafinovaným nepřátelům. Ovládá dokonale řízení motorky a zdatně provozuje asijské bojové umění. Podobně vybavená je i jeho přítelkyně Rachel v podání enigmatické Umy Thurmanové. – Základním zdrojem napětí solidně natočeného snímku je postupné odhalování toho, co se vlastně stalo. Přítomnost je umně svázána s „vymazanou“ minulostí a zároveň i s budoucností (obé se Jenningsovi vybavuje jen v útržkovitých vizích). Na rozdíl od tradičních sci-fi filmů pracují tvůrci s efektními futuristickými technologiemi jen v nezbytně nutné míře a dávají přednost „lidskému“ přístupu. – Z akčních scén stojí za zmínku divoká honička na překladišti kontejnerů a souboje v laboratoři, při nichž Rachel zručně „pracuje“ s velkou mechanickou rukou.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/4


Popis / Obsah / Info k filmu Výplata
Michaelu Jenningsovi (Ben Affleck) jde o život, ale zatím neví proč. Světoznámý génius se nechává najímat špičkovými firmami na specializované tajné projekty. Aby nevyzradil žádné tajemství, vymažou Jenningsovi pravidelně paměť vždy, když svoji práci dokončí. Za to je velmi dobře placen. Nyní očekává, že si za poslední tříletý projekt vydělá osmimístnou sumu, ale místo velké výplaty dostane obálku plnou náhodných předmětů. Zároveň mu zaměstnavatel oznámí, že se sám před měsícem svého honoráře vzdal.
A protože mu podle smlouvy byla vymazána paměť, Jennings neví jak se bránit, dokud v předmětech, které dostal, neobjeví klíč ke své minulosti. Nyní musí s pomocí Rachel (Uma Thurman), se kterou poslední tři roky pracoval a kterou miloval, poskládat dohromady jednotlivé útržky své minulosti dříve, než ho jeho předchozí zaměstnavatelé nechají zabít.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10