Duben
ohodnotit

Zakázaný člověk [TV film]

Rok:
2009
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
20.9.2009
„Dramatický příběh Karla Havlíčka Borovského, odehrávající se v mantinelech historicky ověřené skutečnosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zakázaný člověk
POZOR, SPOILER

Nejprve se díváme na prohlášení Karla Havlíčka Borovského o tom, že se vzdává veškerých prací - spisovatelské, novinářské a veřejné, zejména takové, která by podkopával autoritu Rakouska-Uherska.

Nyní se přesuneme do lázní Šternberk do června 1856. Zde je již nemocný Karel a vzpomíná na Prahu. Před jedenácti lety na hodině šermu poznává nového učitele. Tento muž sluje Wagner a ukáže se, že zná Havlíčkovy verše a líbí se mu. A začíná se s Havlíčkem přátelit.

Za Karlem dolézá dívka Fany, jejíž rodiče mají obchod, a ji zajímá jak Karel, tak i obchod. Také o něj stojí dívka Julie Sýkorová.

Karel si podal žádost na místo redaktora. Palacký jej schválil. Ale policejní rada Zahrádka moc nadšení nejeví.

Wagner a Havlíček pořádají jakési zahradní představení, ve kterém kritizují Rakousko Uhersko.

Když se Wagner projeví jako básník, je mu nabídnuto publikovat. Navštíví Zahrádku a zde je nenápadně tlačen ke spolupráci. Za jeden raport, šedesát krejcarů. Zahrádka zpočátku odmítá… Stejně jako Karel odmítá nabídku Fany, která stále mluví o domech a penězích. Rozhoduje se pro Julii, a to také řekne Wagnerovi. Ten by ji rád také, proto celou věc udává. Proto je pak po zásluze povýšen. Když o něco později Havlíčka zatknou, na prosbu Juliinu jej z kriminálu dostane.

Karel se stává poslancem, avšak posléze se toho vzdává. Narodí se jim s Julií dcerka Zdenička. Aby unikl pozornosti úřadů, stěhuje se Karel do Kutné Hory.

Když svolá do hospody celebrity, je zde jen Wagner a přiznává se k policejní činnosti. Též manželka se Karlovi přizná, že za ním byla. Znelíbený Havlíček je také mimo jiné nucen k podpisu, že již bude „hodný“.

Je dvanáctého listopadu 1851. Karel má soud, kde se choval vyzývavě a Češi stáli při něm. Odsouzen nebyl. Přesto se ocitá v Brixenu i s Julií a Zdeničkou. Ty obě odjíždějí do Prahy. Havlíček píše žádosti, aby směl za nimi. Julie však umírá ve věku dvaceti šesti let.

Wagner přijíždí do Brixenu - a tentokrát se mu podaří Havlíčka k podpisu přemluvit. O smrti jeho ženy však pomlčí. Za podpis se měl stát policejním radou, ale protože žije s lehkou holkou, je od policie ihned vyhozen.

Karel přijíždí do Čech. Zjistí, že je jeho žena mrtvá, a vyráží hledat Wagnera. Chce se mstít, jenže Wagner je prvotřídní šermíř. Začíná souboj…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zakázaný člověk
Jak zůstat novinářem a neztratit duši. Karel Havlíček Borovský je ve svých 28 letech na vrcholu slávy i politického vlivu. Vlastní největší české noviny, je široce známý, všemi obdivovaný a materiálně dobře zajištěný. Má krásnou mladou ženu Julii a svoji budoucnost, jak se zdá, drží pevně v rukou. Pomalu však kolem něj začíná působit nepřátelská, anonymně šedá mašinérie státního aparátu. Jejím ztělesněním je Havlíčkův blízký přítel Wagner, který patří k jeho obdivovatelům, ale zároveň je však i tajným policistou, loajálním představitelem státní moci. Čím výše stoupá Havlíčkova hvězda, tím je delší i jeho stín, který, vyčerpán osamělým bojem, nakonec už nedokáže překročit.


Autor: řepešínský

Popis / Obsah / Info k filmu Zakázaný člověk
Karel Havlíček Borovský je v osmadvaceti letech na vrcholu slávy i politického vlivu. Vlastní největší české noviny, je široce známý, všemi obdivovaný a materiálně dobře zajištěný. Má krásnou mladou ženu Julii a svoji budoucnost – zdá se – drží pevně v rukou. Pomalu však kolem něj začíná působit nepřátelská, anonymně šedá mašinérie státního aparátu. Jejím ztělesněním je Havlíčkův blízký přítel Wagner, který patří k jeho obdivovatelům – zároveň je však i tajným policistou, loajálním představitelem státní moci. Čím výše stoupá Havlíčkova hvězda, tím je delší i jeho stín, který, vyčerpán osamělým bojem, nakonec už nedokáže překročit.

Zakázaný člověk není faktografický životopisný film, ale dramatický příběh, odehrávající se v mantinelech historicky ověřené skutečnosti.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Sáry

14:00 - 14:30

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Vše, co zůstává k vidění

14:10 - 15:05

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

12:25 - 14:35

105 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10