Duben
ohodnotit

Zámek „Nekonečno“

Rok:
1983
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1984
Popis / Obsah / Info k filmu Zámek „Nekonečno“
POZOR SPOILER

U auta se venčí dva kluci. Pak nastoupí a pokračují v jízdě. Auto je nakonec vyklopí v Zámku Konečno. Což je jistě zajímavý název ústavu pro narušenou mládež.

Mladý Pavel Brychta je s kamarády a domů se vrací pozdě. S otcem má malinký konflikt, ale poslechne jej, když mu dá klíče od auta a chce, aby jej dal do garáže. S autem však ujede a nabourá. Tak se ocitá v Zámku.

Zde je nekorunovaným králem mládenec Hanzl. A hned mají s Pavlem konflikt. Ten pak pokračuje a je jasné, že ti dva si do oka nepadli. Také je zde až velmi benevolentní vychovatel Neján. Ten klukům dává i cigarety. Konflikty a drobná napadání mezi Pavlem a Hanzalem pokračují. Horší je domluva na bitce, kdy ostatní chtějí lynčovat cikána. Rvačka je to veliká, ale je odhalena. Při pozdějším výslechu však nikdo nic neví. Vychovatel Veselý je přinucen ředitelem ústavu odevzdat mu dopis psaný Pavlem pro jeho dívku. A také sem za ním přijede jeho matka. A protože Pavel nedostane povolení k cestě domů, začne plánovat útěk. S Hanzalem a Pacičkou. Ten už předtím ukradl Pavlův dopis z ředitelova stolu, který Pavlovi ukáže po zdařeném útěku ze zámku, kde však zůstal Hanzal. Ten je ostatními podezříván z podrazu a bit. Pavel se dostává až k Radce - a končí u ní v posteli. Sám se pak vrací zpět do ústavu, kde je přeložen na lepší oddělení. Dělá ve fabrice, nakonec se dostává opět do civilního života.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zámek „Nekonečno“
Snímek se zvláštním názvem Zámek "Nekonečno" je prvním filmem, realizovaným v barrandovské 6. dramaturgicko-výrobní skupině Tvůrčí mládí. Jako svůj debut jej natočil Antonín Kopřiva podle novely Vezmu sekeru Petra Novotného, s nímž spolupracoval i na scénáři. Autor předlohy působí jako ředitel a psycholog ve výchovném ústavu pro mládež. Proto ve svém díle vychází z dlouholetých zkušeností, snaží se o střízlivý a objektivní pohled na uzavřený svět, do něhož se mladí lidé dostávají z nejrůznějších důvodů. Hrdiny filmu jsou chovanci ústavu, ale také vychovatelé. Tvůrci předkládají divákovi paletu nejrůznějších charakterů, naznačují příčinu, kvůli nimž se mladiství delikventi do ústavu dostávají, bez sentimentu ukazují jejich život v nápravném zařízení a poukazují na problémy, jež je třeba při převýchově řešit. Soustřeďují se přitom zejména na postavu středoškoláka Pavla, který sem přichází po nerozvážné vzpouře proti svému otci. ~ Režisér usiloval o realistické zachycení nevšedního prostředí; natáčel proto i na autentických místech, např. ve Střílkách u Kroměříže. Velkou příležitost dostali ve filmu studenti pražské konzervatoře, vedle nichž se však objevují i neherci. Na XIX. filmovém festivalu mladých v Trutnově 1984 získal Zámek "Nekonečno" Cenu Mladé fronty a Pavel Kříž Malé zlaté slunce za mužský herecký výkon.

Autor/Zdroj: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Zámek „Nekonečno“
Pavel Kříž si v počátcích své herecké kariéry vybíral různé žánry. Vzápětí po prvním dílu komediální básnické série Jak svět přichází o básníky (1982) se jednadvacetiletý herec ujal hlavní role v psychologickém dramatu režiséra Antonína Kopřivy Zámek „Nekonečno“. Křížův hrdina – student průmyslovky Pavel Brychta – přichází do výchovného ústavu pro mládež v zámku Konečno jako netypický, ale nikoli beznadějný případ. Pochází z dobře situované rodiny a asociálním chováním hraničícím s kriminalitou si kompenzoval vztah k autoritativnímu otci. Pavlovi dá ovšem hodně práce, než se vyrovná s ústavní šikanou i různými metodami vychovatelů... V rolích mladistvých chovanců ústavu se vedle Kříže objevili i David Matásek, Sagvan Tofi nebo Karel Roden. Role hrdinova otce se ujal Petr Kostka.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Mosely

10:05 - 10:35

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Cyklodálky

10:15 - 10:45

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

09:50 - 10:55

41 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:15 - 10:35

76 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190653
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377242
Obsahů a biografií: 178463

Poslední komentáře

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Slzy slunce (2003)

Slzy slunce
Válečný akční snímek se   skutečně hvězdným   obsazením a navíc s   výrazným přesahem v ději,   který se dotýká tak   zásadních věcí jako je více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Billy Dee Williams

Williams Billy Dee

Jaroslav Kaňkovský

Kaňkovský Jaroslav

Stephen J.M. Sisk

Sisk Stephen J.M.

Heather McComb

McComb Heather

Emma Thompson

Thompson Emma

Gus Van Sant

Van Sant Gus

Wintertime

Wintertime
Wintertime

Utajený (Caché)

Utajený
Caché

Robert Wuhl

Wuhl Robert

Anděl smrti (Fallen)

Anděl smrti
Fallen

Naposled navštívené:
Billy Dee Williams

Williams Billy Dee

Jaroslav Kaňkovský

Kaňkovský Jaroslav

Stephen J.M. Sisk

Sisk Stephen J.M.

Heather McComb

McComb Heather

Emma Thompson

Thompson Emma

Gus Van Sant

Van Sant Gus

Wintertime

Wintertime
Wintertime

Utajený (Caché)

Utajený
Caché

Robert Wuhl

Wuhl Robert

Anděl smrti (Fallen)

Anděl smrti
Fallen