Duben
ohodnotit

Zapomenutý ostrov

Nim's Island

Další název:
Zabudnutý ostrov (SK)
Rok:
2008
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
17.7.2008
„Staň se hrdinou svého vlastního příběhu“
Popis / Obsah / Info k filmu Zapomenutý ostrov
Jedenáctiletá Nim Rusoeová žije s otcem, uznávaným biologem Jackem, na idylicky krásném, liduprázdném sopečném ostrově v souostroví Fidži. Bydlí v dokonale zařízeném domě se všemi moderními vymoženostmi, a zatímco Jack píše články o výzkumu mikroorganismů žijících v oceánu, Nim se kamarádí s tuleněm Ťulíkem, ještěrem Fredem a pelikánem Galileem. Občas se jim zasteskne po mamince, která zahynula při výzkumu na moři, ale jinak jim nic nechybí. Zejména když jim s pravidelnými zásobami dorazí každá nová kniha o příhodách dobrodruha Alexe Rovera, kterého si Nim představuje trochu jako otce. Netuší, že knihy píše čtyřicetiletá neurotická Alexandra Roverová, která trpí snad všemi možnými fobiemi. Bojí se pavouků, čerstvého vzduchu i lidí, a dokonce odmítá překročit práh svého bytu v San Francisku. Život všech tří se nečekaně změní, když se Jack vydá sbírat vzorky. Na moři ho zastihne prudká bouře, která zničí člun a přeruší spojení s Nim. Vystrašená dívka navíc zjistí, že jejich ostrov objevila loď Bukanýr a její posádka se tu chystá uspořádat piknik pro bohaté turisty. Protože neví, co si počít, napíše mail svému hrdinovi Alexovi Roverovi s prosbou, aby okamžitě přijel, pomohl jí zahnat bukanýry a najít otce. Zatímco se Jack pokouší opravit člun a Nim se připravuje k boji, Alex se přinutí opustit byt a vydat se dívce na pomoc. Tu však bude potřebovat spíš sama.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zapomenutý ostrov
Malá Nim (Abigail Breslin) žije sama se svým otcem Jackem (Gerard Butler) na ostrově kdesi uprostřed Pacifiku. On zkoumá pobřežní plankton, ona se baví vymýšlením dobrodružných výprav po ostrově v doprovodu svých zvířecích kamarádů lachtana, ještěrky a papouška. Mezi její další záliby patří čtení knížek o Alexi Roverovi, největším dobrodruhovi všech dob, které jen podporují jejího dobrodružného ducha. Jednoho dne se Jack rozhodne odjet na pozorování na druhý ostrov a Nim si vyvzdoruje, že může doma zůstat sama. Jenže vzápětí udeří bouře a po Jackovi jakoby se slehla zem. Nim se tedy rozhodne napsat Alexovi, aby jí přijel zachránit. Jenže Alex je ve skutečnosti osamělá čtyřicátnice (Jodie Foster), která sice prodala milióny svých dobrodružných knížek, ale nikdy neopustila svůj dům. Odmítnout pomoc malé dívce a svojí oddané čtenářce se Alex ale nechce. Vypraví se tedy přes půl světa na osamělý ostrov, kde jí čeká největší dobrodružství jejího života.

Jodie Foster známe spíše z vážnějších filmů a o to více překvapí její nesporný komediální talent. Ve svých rolích zazáří také Gerard Butler (300, P.S. Miluji tě, Lara Croft) a dětská hvězda Abigail Breslin (Znamení, Malá Miss Sunshine). Butler se navíc ve filmu objevuje v dvojroli, protože je to právě on, kdo se vtělil do hrdiny Alexe Rovera s nímž Foster k údivu ostatních ráda komunikuje a s kým Breslin prožívá většinu dobrodružství.

Zapomenutý ostrov je tradičním dobrodružným filmem z exotického prostředí pro děti i pro dospělé. Snoubí se v něm romantika velkých dálek, nekonečných možností dětské fantazie, přátelství, lásky a porozumění. To vše pomůže Jackovi překonat svou urputnost ve výzkumu, díky které nemá na Nim tolik času, kolik by bylo třeba a Alex otevře cestu pryč z pohodlí jejího luxusního bytu směrem zpátky k lidem a do končin, o kterých tak ráda píše. Žijeme v uspěchané době, kdy nemáme čas na své nejbližší a rádi se uzavíráme do vlastních fantazijních světů, abychom naší samotu dokázali překonat. Zapomenutý ostrov ukazuje, že ať už se děje cokoliv, lidská ohleduplnost a sounáležitost dovedou člověka vysekat i z té největší bryndy.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zapomenutý ostrov
Jedenáctiletá Nim a její tatínek Jack žijí v souostroví Fidži na ostrově, jehož souřadnice pečlivě tají v obavách z turistického ruchu a ze ztráty idylického domova. Jack je známý vědec a zkoumá plankton, Nim je dítě, vystačí si se společností napůl ochočených zvířat (tuleně, pelikána a ještěra) a miluje dobrodružné knížky o Alexi Roverovi. Žijí sice tak trochu jako robinsoni (ostatně i jejich příjmení se podobá Robinsonovu jménu), ale s komfortem jednadvacátého století. Nic jim nechybí, jen se jim občas zasteskne po Nimině mamince, oceánografce, která zahynula na moři. Jack jednou odjede sám na dva dny na výzkum. Když se kvůli prudké bouři nevrátí, rozhodne se Nim přivolat na pomoc svého oblíbeného hrdinu Alexe Rovera. Mailovou adresu na něj má. Netuší ovšem, že za neohroženým dobrodruhem z knih se ve skutečnosti skrývá čtyřicetiletá neurotická spisovatelka Alexandra Roverová, která nedokáže překročit práh svého bytu a která má panickou hrůzu z čerstvého vzduchu i z lidí. Autorka nakonec překoná své fobie a vyrazí opuštěné dívence na pomoc. – Lehce staromódní snímek manželů Marka Levina a Jennifer Flackettové Zapomenutý ostrov těží zejména z exotického prostředí. Jednoduchý příběh sleduje tři linie: život osamělé dívky, putování stresované spisovatelky za ní a otcův boj o přežití na širém oceánu. Vstupuje do něj i Alex Rover (Jackův dvojník), který se oběma hrdinkám zjevuje a dodává jim odvahu. Vyprávění doprovázejí i jednoduché animované pasáže a neschází v něm ani drobná satira na globální turistickou mánii.
-kat-, Filmový přehled 2008/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190629
Osobností: 698013
Fotografií: 764548
Plakátů: 376954
Obsahů a biografií: 178408

Poslední komentáře

Dlouhé horké léto (1985) [TV fil...

Dlouhé horké léto
Toto remake z roku 1985 se mi   líbilo více než původní   film z roku 1958.Film má   lépe a zajímavěji   propracovaný   scénář,herecké výkony více >

Autor: Pala

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jürgen Müller

Müller Jürgen

Naposled navštívené:
Jürgen Müller

Müller Jürgen