Cerven
ohodnotit

Ženy na pokraji nervového zhroucení

Mujeres al borde de un ataque de nervios

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1990
„O jedné lehce nevyrovnané herečce v zoufalé situaci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ženy na pokraji nervového zhroucení
Hned první dílo, kterým Pedro Almodóvar vyvolal rozruch ve filmovém světě, nese všechny znaky jeho originálního talentu. Ukazuje na zálibu v příbězích vystavěných na situacích, v nichž se s dravou a zároveň rafinovanou neomaleností mísí už napohled zcela nesourodé prvky. Zápletka hodná telenovely s rysy dramatu, groteskní nadsázka, kumulace bizarností a provokací s hlubší citovostí a závažnými podtexty. Režisér pohrdá uměřeností také ve stylové rovině, vypráví v překotném tempu, šokuje nečekanými střihy a pohledy, pohyby kamery, hereckým obsazením i vedením svých herců. Tady zoufalou Pepu opustí milenec a ona ho dva dny úporně shání, aby mu sdělila, že je těhotná. Zdá se, že je to málo na celovečerní film, jenže do tohoto rámce je pro Almodóvara charakteristicky vsazeno mnoho dalších postav a překvapivě spletených a sarkasticky pointovaných situací, které se nevěnují jen klamaným ženám a sobeckým mužům, ale absurdním modelům vztahů vůbec.

Zdena Škapová
MFF Karlovy Vary 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ženy na pokraji nervového zhroucení
Film, který proslavil Pedra Almodóvara a celosvětový hit. Pepa (Carmen Maura) je herečka, jejíž práce se povětšinou skládá z televizních reklam a dabování zahraničních filmů. Když jí zavolá její milenec Iván, že jejich vztah je u konce, zhroutí se, ale brzo jí dojde, že život jde dál. Iván chce začít nový život s novou ženou kvůli své neurotické a žárlivé exmanželce Lucii. Další starosti přidělá Pepě její nejlepší přítelkyně Candela, která zjistí, že žila s teroristou...

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 11.06.1995 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ženy na pokraji nervového zhroucení
V tomto svém snad nejúspěšnějším filmu se Pedro Almodóvar ponořil do světa kultury, ve které prožil téměř celé své mládí. Zde se projevily všechny vzpomínky na přečtené ženské časopisy a prolistované fotoromány ve stylu červené knihovny. Filmová inspirace je zřejmá – především hollywoodské komedie Cukora, Sirka či Wildera a béčkové španělské filmy 60. let, ve kterých se objevovaly “velké“ ženské hrdinky. Ztřeštěná komedie se odehrává v jednom velkoměstském bytě. Pepa (Carmen Maura) opustí Ivana (Fernando Guillén), posledního muže svého života, s nímž se snaží spojit. Její přítelkyně Carmela (María Barranco) se naopak pokouší spojit s ní. Pepa neustále volá k Ivanovi do bytu a nakonec se k němu vydá. Tam se objeví její přítelkyně, která se jí svěří se svou další životní katastrofou. A od této chvíle se začínají postupně objevovat další a další postavy…
Tak jak to ve správné crazy komedii má být, vše se komplikuje, abychom mohli být potěšeni závěrečným rozuzlením. Vyprávění je překvapivě lineární a je v něm téměř dokonale zachovaná jednota místa (byt a nejbližší okolí) a jednota času (vše se odehraje během 24 hodin). Obojí nutí autora soustředit děj a zrychlit tempo. Celý film vypadá jako zfilmované divadlo, což není vůbec náhoda, protože Almodóvar se nikdy netajil svým obdivem ke klasickému španělskému dramatu a navíc na konci filmu zazní bolero s názvem Puro teatro (Čisté divadlo).
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Ženy na pokraji nervového zhroucení
Španělský film režiséra Pedra Almodóvara Ženy na pokraji nervového zhroucení předchází pověst mimořádně zdařilého díla. Spletitá komedie se odehrává během dvou dnů a dvou nocí v současném Madridu a je přehlídkou žen, které „doplatily" na svou lásku. Titulní hrdinku Pepu opustí dlouholetý milenec Ivan právě ve chvíli, kdy zjistí, že je těhotná. Žena ho zoufale shání a hledá, aby si ho touto novinkou ještě zkusila udržet. Mezitím utěšuje další zhrzenou milenku, svou kamarádku Candelu, seznámí se s Ivanovým dospělým synem Carlosem, o jehož existenci neměla dosud tušení, pozná milencovu pomatenou manželku Luciu i jeho novou přítelkyni Paulinu a ještě se zamotá do teroristické akce. Nakonec, když už s milencem může mluvit, nemá mu co říct a odchází . . . - Nečekaný úspěch Almodóva-rova filmu zůstane jistě pro mnohé naše diváky záhadou. Jiní se však možná zto-tožní s nadšenými hodnoceními typu: „Španělský tvůrce se dokázal podívat na citové problémy současného člověka s notnou dávkou ironického nadhledu, ale hlavně s úsměvným porozuměním pro ženu, která potřebuje k životu lásku a je připravena ji bránit všemi způsoby. - Film dostal na 45. MFF v Benátkách 1988 Cenu za scénář; Pedro Almodóvar získal Evropskou jilmovou cenu Felixe '88 jako nejlepší mladý režisér a Carmen Mauraová jako nejlepší herečka.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

2 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Velká Británie z výšky

16:50 - 17:45

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

62 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama