Duben
ohodnotit

Zlatovláska [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
74 minut
„Oblíbená hudební pohádka o tom, jak dobrosrdečný Jiřík porozuměl řeči zvířat a získal lásku krásné panny.“

Obsah filmu Zlatovláska

 
Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek.

Zdroj: ČT

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Vlasta JanečkováVlasta Janečková  
hraje:
Jorga KotrbováJorga Kotrbová.....Zlatovláska [26]   
Petr ŠtěpánekPetr Štěpánek.....Jiřík [24]   
Ladislav PešekLadislav Pešek.....král, otec Zlatovlásky [66]   
Jiří HolýJiří Holý.....starý král [50]   
Marie RosůlkováMarie Rosůlková.....babička s hadem [71]   
Josef VeldaJosef Velda.....rybář [42]   
Jan TřískaJan Tříska.....rybář [36]   
Josef BekJosef Bek.....generál [54]   
Marie MotlováMarie Motlová.....komorná [55]   
Luba SkořepováLuba Skořepová.....komorná [49]   
Jiří HálekJiří Hálek.....sluha [42]   
Svatopluk SkládalSvatopluk Skládal  
Václav KotvaVáclav Kotva.....sluha [51]   
scénář:
Vlasta JanečkováVlasta Janečková  
námět:
Karel Jaromír ErbenKarel Jaromír Erben  
hudba:
Angelo MichajlovAngelo Michajlov  
Svatoslav RychlýSvatoslav Rychlý.....hudební režie   
kamera:
Josef HanušJosef Hanuš  
střih:
Josef ValušiakJosef Valušiak  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Československá televize, Česká televize
 
 
Typ:
[TV inscenace]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zlatovláska >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.12.2021
Klasická česká pohádka s pěknou hudbou.   Jediné co se mně už jako malému dítěti moc   nelíbilo, bylo obsazení princezny. Jorga   Kotrbová přece jenom neplnila představu té   krásné princezny se zlatými vlasy. :)
pacoš
Hodnocení:
Přidáno: 13.7.2020
Myslím že Jitka Molavcová mohla klidně zahrát   Zlatovlásku,když ji nazpívala,a zajímalo by   mě jestli zpíval Jiří Holý nebo byl také   nahrazen některým, hádám operním pěvcem.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.12.2019
Písničková Zlatovláska se švarným Jiříkem,   chemlonovou princeznou a nádhernými exteriéry.   Nijak jsem tuhle pohádku nevyhledávala a přeci   jí znám nazpaměť. Je to už taková klasika, o   pár lidech, ale s chytlavými písničkami a   pohledným chlapcem. Zásadně pak doporučuji   přečíst komentáře níže...viz podrobný   rozbor hvezdyna nebo informaci, že Jiříkovi k   princezně pomohla kdejaká verbež.
snekousek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.12.2019
Zlatovláska
... Pohádka mě nikdy nějak nenadchla. Možná   tím, že zrovna Jorga není ideál princezny a   mě se fakt nelíbila. Jenže v roce 73 moc velký   výběr asi nebyl. Nemůžu si odpustit napsat   nelogickou věc a to že když si nalejí oba na   ruku mrtvou vodu proč neumřou? Ale je to jen   pohádka....
wena
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Známá pohádka plná písniček. Jiříkovi   pomůže kdejaká verbež ke štěstí a lásce.   . .
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2016
Ve své době docela solidně natočená klasická   pohádka s chytlavými písničkami. Dá se na ni   podívat i po letech, ale netuším, nakolik   uspokojí současné dětské diváky.
jvrubel
Hodnocení:
Přidáno: 14.6.2015
Zlatovláska
Skvělé zpracování klasické české pohádky.   Vynikající hudba, velmi vysoká umělecká   úroveň. Výborné herecké výkony   nezapomenutelných postav českého filmu - p   Štěpánka, Peška, Holého, Beka, pí   Rosůlkové. Režie paní Vlasty Janečkové   vtiskla tomuto filmu tolik očekávaný pocit   krásna a vnitřní harmonie moc důležitý u   filmů pro děti a u pohádek obzvlášť.
Podle   mého názoru je to pravděpodobně nejlepší   pohádka, jaká kdy byla u nás natočena.
Hodnocení:
Přidáno: 4.7.2014
Zlatovláska
Miluji tuhle pohádku,má velice krásné   písničky,děj a štastný konec,klasická   pohádka pustím si jí někdy i na dvd,dokonce i   ty samotné písničky prostě Zlatovláska   dávám 75% stejně jako u Jasněnky a Princ a   Večernice.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2013
Neprávem opomíjená klasická pohádka s dobrým   obsazením (P.Štěpánek, J.Kotrbová, J.Holý).   Určitě lepší než řada současných pohádek.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2012
Zlatovláska. Krásná pohádka plná krásných   písniček. Jelikož působí spíše depresivně,   tak mám takový pocit, že ne moc často bývá   nasazována na vánoční obrazovky.

V jedné   zemi žije bohatý a zlý král. Členem jeho   personálu je i kuchař jménem Jiřík. Jelikož   ten Jiří jednoho dne zkonzumuje kousek něčeho,   co nemá konzumovat, začne ihned rozumět tomu,   co si zvířátka povídají. Příkaz krále,   nežrat to, neuposlechl a král mu na to přišel.   Jenže ve stejný moment se ten král dozvěděl   o babě, která má zlaté vlasy. Taky se ta   pohádka podle ní jmenuje.
A Jiřík dostane   příkaz vydat se na cestu a tu krásnou pannu   zpět přivést má, jinak bude o hlavu kratší.   Tady, už jako dítě, mne napadala otázka, proč   by se vlastně měl vůbec vracet. Vždyť by to   byla hloupost. Akorát mu šlo o kejhák. Jiřík   však nežil v realitě, ale v pohádce, a tak   šel. Cestou učinil tři dobré skutky. Od   mraveniště odhodil hořící větev, nakrmil   dvě malá ptáčátka a rozsoudil hádající se   rybáře o rybu tím, že jim za ni zaplatil. Tu   rybu pak pustil do vody. Všechna ta zvířátka   mu slíbila, že až bude potřebovat, že mu   pomohou. Byla to chytrá a informovaná   zvířátka, protože věděla, že jejich   záchrance se jmenuje Jiřík.

S rybáři   Jiřík udělal ještě jeden kšeft. Věděl, že   zlatovlasá panna žije na zámku uprostřed   jezera a potřeboval loď. A tak za tu loď   rybářům věnoval koně. Vůbec nepadlo ani   slovo o tom, že by toho koně měli vrátit. Zde   je totiž ten okamžik, kde skriptka filmu někde   udělala chybu. A nejednu.

Král prý dvanáct   dcer měl. A všechny přibližně ve stejným   věku. Musel mít asi více partnerek. Nyní to   už byly holky na vdávání. Jiřík mu   vysvětlil proč na zámek přicestoval a král mu   slíbil, že mu Zlatovlásku dá, když splní   tři úkoly.

Položme si nyní otázku, jak se   ty mravenci, kterým Jiřík pomohl, dostali přes   vodu na louku k tomu zámku. Tam totiž Jiřík   plní jeden ze svých úkolů. Musí najít   všechny perly do trávy rozsypané. Jiřík se   ani nepokusí pořádně hledat a už si začne   stěžovat a vzpomínat na mravence. A najednou se   tam ti mravenci objeví. Asi nějak překonali   vodní překážku a byli tam. Byl to nějaký   zvláštní zrzavý druh, který uměl plavat. Ono   mu ty perly nakonec všecky najdou. Přitom   Jiřík byl s hledáním na tom určitě lépe.   Měl přehled seshora na travnatou plochu lepší   výhled, než ty mravenci, kteří museli hledat   mezi jednotlivými stébly trávy. I v reálu,   když se hledá pohřešovaná osoba v terénu,   tak se využívá vrtulník.

Druhý úkolem   bylo ve vodě najít ztracený prsten. Zde k tomu   nemám výhrady.
A třetím úkolem bylo   přinést živou a mrtvou vodu. To zase obstarali   ptáci. A nebyli modří. Funkčnost přinesených   vod vyzkoušel na hmyzu a bylo. Zde jsem si   položil otázku, že mu ta voda neškodila, když   si ji lil na ruce.

Pak už zbývalo poznat tu   pravou mezi dvanácti princeznami. Zde Jiříkovi   pomohl hmyz. A čekala jej cesta zpět. Netěšil   se na ni. Zde se projevuje další chyba skriptu.   Jiřík se Zlatovláskou jedou na tom samým koni,   kterého předtím prodal těm rybářům. Jak jej   dostal zpátky? Asi rybářům zase dobře   zaplatili.

Zlý král už svoji nevěstu   netrpělivě očekává. Ona se ani nijak tomu   sňatku nebrání. Jiřík se na to nemůže   koukat a sám o svoji popravu požádá. Má   useknutou hlavu. Žádné naturalistické scény   při pohledu na jeho mrtvolu, jen taková   červená čára napříč přes krk. Zlatovláska   si s sebou přinesla obě vody. Napřed na   Jiříka použila tu mrtvou a pak živou. Po té   mrtvé vodě dle subjektivního hodnocení   šmírujícího krále Jiřík ještě více   zkrásněl. A po té živé vodě Jiřík obživl.  
Král, který při tomto aktu Zlatovlásku a   Jiříka pozoroval, si ne úplně uvědomil   správný metodický postup a při aplikaci   kapalin na svoji osobu zkapal.
A s úsměvem na   tváři nám plejáda českých herců zpívá   veselé písničky. Je to krásná pohádka.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37483minih37483Zloději paměti (2004) 
The Forgotten n
minih141196minih141196Muž jménem Ove (2015) 
En man som heter Ove n
minih52950minih52950Jack Hunter: Prokletí hrobky Achnatona (2008) [TV film] 
Jack Hunter and the Quest for Akhenaten's Tomb n
minih20763minih20763Ten svetr si nesvlíkej (1980) 
Ten svetr si nesvlíkej n
minih30602minih30602Žena za pultem (1977) [TV seriál] 
Žena za pultem n
minih12974minih12974Mrtvé oči Londýna (1961) 
Die Toten Augen von London n
minih93268minih93268Tom Sawyer a jeho kamarádi (2012) 
Tom und Hacke n
minih10963minih10963Kšefty s tátou (1994) 
Getting Even with Dad n
minih34313minih34313Zase bude fajn (2001) 
Get Well Soon n
minih149436minih149436Když přichází noc (1967) 
Hurry Sundown n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Slíbená princezna (2016) [TV film]

 Slíbená princezna (2016) [TV film]
Slíbená princezna n
 
Žánr: pohádka
Země: Česká republika
Režie: Ivan Pokorný

(remake)

Zlatovláska (1973) [TV inscenace]Zlatovláska (1973) [TV inscenace]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178389

Poslední komentáře

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Lakomá Barka (1986)

Lakomá Barka
Knihu pohádek Fimfárum jsem   dostal na Vánoce jako malý   kluk (1960, nakladatelství   ČS, vázaný výtisk 8,50-,).   Zařadila se mezi mé   více >

Autor: curil | Hodnocení: 10 / 10

Mys hrůzy (1991)

Mys hrůzy
Točit remake je vždycky   riskantní a ošidný podnik,   obzvlášť když jde o remake   tak skvělého filmu a to i   pro tak dobrého režiséra,   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10