Duben
ohodnotit

Zralé víno

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1981
„Obyvatelé jihomoravských Pálavic řeší i tentokrát nejrůznější problémy“
Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno
Po několika letech v jihomoravských Pálavicích... Bodrý vinař a milovník života Janák spojil svůj život s agronomkou Kateřinou, syn Karlík slouží vlasti a předsedou místního JZD se stal ambiciózní ing. Urban. A právě Urban prosazuje výrobu nábytku jako vedlejší činnost, která by JZD sice přinesla finance, ale částečně by vytěsnila hlavní náplň družstva a s tím nesouhlasí místopředseda Janák a pár dalších vinařů, ovšem představenstvo je těsně přehlasuje.

Výroba obývacích stěn se tedy rozbíhá, je však třeba taky dokončit sušárnu kukuřice a na obojí jaksi nejsou finance a hlavně pracovníci. Navíc se o dodání materiálu "postará" šikovný pan Weber, dodávající zásadně za úplatky, které poctivec Janák dává z rodinných úspor. A tak se objeví i trio mrtvých duší- Kavánek, Šavrda a Zlobil, které si místopředseda vlastně "přečetl" z plakátů pražské filharmonie, aby šizuňka Webera usvědčil. Zároveň se svou ženou přijdou na to, jak by ctižádostivého Urbana "zaměstnali" i jinak a domluví mu schůzku s mladou lékařkou Martincovou.

Mezitím nastoupí do JZD na místo účetního řízný Čestmír Semerád, plukovník ve výslužbě, a nová známost přes inzerát jezeďačky Růženy Šmejkalové. Tento neúplatný a přísný abstinent nejprve nechce o nastražené léčce na Webera ani slyšet, ale pro dobrou věc poprvé v životě přimhouří oko nad zfalšovanými doklady.

Tak se díky mazanosti poctivého Janáka a hlavně díky své chamtivosti, kdy se mu vymstí výhodná koupě podnikové chaty, nachytá Weber vlastně sám a poučený předseda Urban pochopí, že zdravý selský rozum je někdy nad všechny podnikatelské ambice.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno
POZOR, SPOILER

Je hon. Přijíždí sem Michal a hned nadává soudruhu předsedovi družstva Urbanovi kvůli přidružené výrobě nábytku. Michal také trvá na dostavění sušárny v měsíci září. A zástupce Dolinstavu Weber slibuje, že ji nechá postavit.

Po sloučení družstev je Michal Janák pouze místopředseda JZD. Ocitá se v nemocnici.

Za Šmejkalovou přijíždí plukovník v záloze Semerád a s ním i Michalův syn Karel. Je na vojně. Jeho otec prchá načerno z nemocnice, aby zastavil Urbana v zahájení výroby nábytku. Jenže je na schůzi přehlasován. Pak se do nemocnice vrací a nechává se operovat. Hned po návratu se rozčílí, protože Weber nedodal, co měl. Snižuje se k úplatku.

Čestmír Semerád je zaměstnán jako inventarizátor, jak tomu on sám vznešeně říká. Šíří kolem sebe hrůzu a děs, hlavně svou přísností a pečlivostí.

Úplatek je předán a materiál slíben do týdne. Jenže pak Michal přijde na to, že jeho úplatek není jediný a rozhodne se Webera sejmout. Proto naplánuje past, se kterou mu jeho přátelé rádi pomohou. Ale plán má drobné trhlinky. Jedna z největších je ta, že Čestmír odhalí mrtvé duše. Nepomohlo ani vykopání žlabu na kabel, který Michal s rodinou předtím udělal potají a v noci.

Spiklenci jsou nuceni zapojit tedy i Semeráda. Michal za demižon vlašáku bere dalšího do party. A tak zatímco probíhá falešná schůze představenstva, sází se v hospodě Ovečka, bývalý nápadník Šmejkalové, že do měsíce plukovníka opije. Jenže to všecko rupne a dějí se věci. Mluví se i o kriminálce. Když se to dozví plukovník, neutíká, ale zahajuje taktický ústup. Nu a na to čeká Ovečka a zapracuje na výhře své sázky. Povede se mu to dokonale. Plukovník není jako dělo, ale jako celá dělostřelecká baterie. A vidí to všichni z vesnice.

Nu a konečně je zde ten slavný okamžik, a to se vším všudy, kapelou a všemi lidmi kolem. Je zde samozřejmě i Weber a jeho nadřízený. Michalův plán vrcholí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno
Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno natočené v roce 1976. Scenáristé s režisérem znovu na plátně oživili řadu postav z jihomoravských Pálavic, na nichž charakterizují rozličné postoje a přístupy k práci i k soukromému životu. Okolo historky s podvedeným podvodníkem se objevuje několik závažných problémů dotýkajících se tehdejší doby. Zásadní spor místopředsedy Janáka s předsedou sloučených družstev ing. Urbanem, právě tak jako satiricky laděné téma o nezákonných machinacích a úplatcích, mají bezesporu obecnou platnost.
reklamní materiály distributora DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno
V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory...

Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976.

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno
Prostřední část „vinné trilogie“ režiséra Václava Vorlíčka vznikla v roce 1981 a představuje spojnici mezi snímky Bouřlivé víno (1976) a Mladé víno (1986). Zatímco první film se odehrával v roce 1968, následující snímek zastihuje obyvatele jihomoravské vinařské obce Pálavice v současnosti, nabité svěží budovatelskou energií. Protagonistou vyprávění je opět bodrý vinař Janák. Ten má tentokrát potíže se stavbou sušárny kukuřice a zároveň se ocitá v konfliktu s novým předsedou Urbanem, který chce v jednotném zemědělském družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Janákův žlučník nevydrží stresovou situaci a hrdina musí nastoupit do nemocnice, operace však proběhne úspěšně a družstevní podvodníci a úplatkáři jsou navíc spravedlivě potrestáni. V hlavní roli si udržuje svůj komediální herecký standard Vladimír Menšík.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno
Jde o volné pokračování komedie Bouřlivé víno (1976). Snovu ožívají postavy z Pálavic, na nichž autoři charakterizují rozličné postoje a přístupy k práci i soukromému životu. Okolo historky s podvedeným podvodníkem se objevuje několik závažných problémů dotýkajících se tehdejší doby. Zásadní spor místopředsedy Janáka s předsedou sloučených družstev ing. Urbanem, právě tak jako satiricky laděné téma o nezákonných machinacích a úplatcích, mají bezesporu obecnou platnost.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mladé víno (1986)

 Mladé víno (1986)
Mladé víno n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Bouřlivé víno (1976)

 Bouřlivé víno (1976)
Bouřlivé víno n
 
Žánr: komedie / agitka / hořká komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

119 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - To mě baví

04:00 - 04:25

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:45 - 04:45

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

03:15 - 04:25

59 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377360
Obsahů a biografií: 178512

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10