Duben

Vladimír T. Gottwald

Povolání:
Národnost:
Věk:
69
Narození:
8.9. 1954, Volyně, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vladimír T. Gottwald se narodil ve středu 8. září 1954, jako své rodiště uvádí pošumavské městečko Volyně, do Volyně se ostatně také po svých krátko- i déledobých působeních v různých místech Česka nakonec vždy zase vrací. Pokud je známo, je v tomto století opět rozvedený a ze svých manželství má pouze jednu již dospělou dceru.
Původně studoval gymnázium a kybernetiku, roky pracoval v nejrůznějších profesích (od vykládání vagónů přes rozvážení zboží náklaďákem až po funkci vrchního číšníka v luxusním zámeckém hotelu). Herectví se začal věnovat už v mládí, s divadlem i filmem se v epizodních rolích setkal už v roce 1968. Později byl u zrodu i úspěchů amatérského divadelního souboru STUDIO Volyně, profesionálním hercem se ovšem stává až po roce 1989. Po krátkém angažmá v Kolíně pak působil šestnáct sezón v šumperském divadle. Z více než dvou stovek divadelních rolí např.: Jago (Othello), Faust, Claudius či Polonius (Hamlet), Kulygin (Tři sestry), Muž (Zející rána), Blumenberg (Osamělost fotbalového brankáře), Martin Kabát (Hrátky s čertem), Jules (Maratón), Tall (Piknik), Kontrabasista (Kontrabas), Griška (Pec), Kent (Král Lear), Bláha (Naši furianti), Šašek (Romeo a Julie), Burleigh (Mary Stuart)...
Od roku 2008 je Vladimír T. Gottwald na volné noze, jako herec hostuje na různých divadelních scénách, uvádí v pražském Rock café Radzinského monodrama Koba, hostuje coby Brabanzio v Komedii Otelo ze Susaku v příbramském divadle, hraje Polonia v Hamletovi v Dejvickém divadle.
Současně je V. T. Gottwald také hledačem a inspirátorem inscenování tuzemských i světových dramatických novinek, stal se protagonistou i iniciátorem řady titulů uváděných nejednou v české či světové premiéře (Confortes: Zející rána, Steigerwald: Marta Peschek, Sulovský: Václav III., Procházková: Ďábel proti Bohu, Radzinskij: Koba...), mohli jsme jej ovšem zaznamenat i rolích ve filmu, v TV či v rozhlase (Bathory, Kriminálka Anděl, Četnické humoresky, trilogie Slunce, seno..., Testament, Milujme své nakladatele, Kameňák a Kameňák 2, The Bridge at Remagen, Kolaudace ...).
Krom toho se pak stal Vladimír T. Gottwald autorem poémy Sedmé peklo (tiskem 1997) a knížky pohádek Šmajdovinky (2002), autorem a grafikem divadelních programů, publikací i plakátů, v tuzemských i zahraničních periodicích jsme mohli najít jeho kreslené vtipy (7 výstav), fotografie, komentáře a fejetony (TnS 2004-05), dvanáct let redigoval Noviny z divadla, je také textařem, scénáristou, dramatizátorem i autorem divadelních her (O třech princích, Hrnku vař!, Portréty, jevištní adaptace Hotel Modrá hvězda ...).

Autor: fred.appl

Životopis (biografie) / Informace:
* 8. září 1954 - Volyně

Pošumavský rodák, herec, autor a publicista studoval gymnázium a kybernetiku, pracoval v nejrůznějších profesích (od vykládání vagónů po vrchního číšníka v luxusním hotelu). Divadlu se věnuje od roku 1968. Byl u zrodu i úspěchů amatérského souboru STUDIO Volyně, profesionálním hercem se stal až po roce 1989. Po angažmá v Kolíně působí od roku 1992 v Divadle Šumperk, v divadle je protagonistou i iniciátorem řady studiových inscenací uváděných nejednou v české či světové premiéře (Steigerwald, Confortés, Radzinskij). Pro český film jej objevil režisér Zdeněk Troška v trilogii Slunce, seno... , v TV mu první stěžejní roli svěřil Jan V. Kratochvíl v grotesce Kolaudace (1990).
Je také autorem divadelních her, dramatizací (Asimov, Lipatov) a adaptací; v roce 2007 bude premiérována jeho jevištní adaptace Hotelu Modrá hvězda, je autorem a grafikem divadelních programů i plakátů, v tuzemských i zahraničních periodicích publikoval řadu kreslených vtipů (7 výstav), fotografií, komentářů a fejetonů, píše písňové texty, rediguje Noviny z divadla, napsal poému Sedmé peklo (1977, tiskem 1997) a knížku pohádek Šmajdovinky (2002).
V současné době je rozvedený a má jednu dospělou dceru.

Autor: Vladimir054

Životopis (biografie) / Informace:
Studoval gymnázium a kybernetiku, pracoval v nejrůznějších profesích (od vykládání vagónů po vrchního číšníka v luxusním hotelu). Divadlu zprvu ochotnickému se věnuje od roku 1968. Byl u zrodu i úspěchů amatérského souboru STUDIO Volyně, profesionálním hercem se stává až po roce 1989. Po krátkém angažmá v Kolíně jej v roce 1992 získal ředitel Petr Král pro šumperské angažmá. Byl protagonistou i iniciátorem několika studiových inscenací uváděných v Šumperku nejednou v české či světové premiéře.

http://www.divadlosumperk.cz/soubor/gottwald/index.htm

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190705
Osobností: 698229
Fotografií: 765204
Plakátů: 377381
Obsahů a biografií: 178522
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír T. Gottwald

Gottwald Vladimír T.

Naposled navštívené:
Vladimír T. Gottwald

Gottwald Vladimír T.