Duben

Josef Abrhám

Povolání:
Národnost:
Narození:
14.12. 1939, Zlín, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí:
16.5. 2022, Mělník, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec,zpěvák Josef Abrhám st. patří po mnoho let k nejvýraznějším představitelům různých forem interpretačního umění. J. Abrhám je manželem herečky Libuše Šafránkové a otcem režiséra Josefa Abrháma ml.

Josef Abrhám započal svá herecká studia u Andreje Bagára na bratislavské Vysoké škole múzických umění a po dvou letech přešel na pražskou Divadelní akademii. Po absolvování vysoké školy r. 1962 začal působit na scéně pražského Divadla československé armády, aby se po třech letech stal jedním ze zakládajících členů nově vzniklého Činoherního klubu Praha. Se zdejším jevištěm pak na mnoho desítek let spojil svou divadelní kariéru, aby dokázal naplno uplatnit svůj mimořádný herecký talent od rolí vážných přes postavy charakterní po veseloherní. Josef Abrhám st. je z pozdějšího období znám i z účinkování v činohře pražského Národního divadla.

Na svém hereckém kontě má Abrhám nespočet televizních rolí, z nichž do jasného popředí vystupují hlavně jeho ústřední postavy MUDr. Arnošta Blažeje, primáře chirurgického oddělení v legendárním seriálovém opusu Nemocnice na kraji města, z něhož se později v pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech i ve III. řadě s podtitulem Nové osudy stane ředitel nemocnice v Boru nebo postava soukromě podnikajícího zemědělce Josefa Hrabě v seriálu Hraběnky. Stejně jako na televizní obrazovce má Josef Abrhám st. na filmovém plátně odehráno mnoho velkých a úspěšných postav. Před filmovou kamerou debutoval J. Abrhám st. v r. 1961 v moralitním snímku Strop a poté se objevil v několika dalších celovečerních dílech. Do první řady se musí zařadit ústřední role knihkupce Dalibora Vrány v Smoljakově komedii Vrchní, prchni nebo hlavní postavy skutečných osobností v životopisných filmech. Abrhám byl díky tomu spisovatelem a dramatikem Karlem Čapkem v dramatu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze nebo slavným Jaroslavem Haškem ve filmu Velká cesta. Za připomínku určitě stojí postava agronoma Ticháčka v Podskalského muzikálové komedii Trhák, světácký kníže Megalrogov k Menzelova komediálně laděného Konce starých časů nebo příslušník Veřejné bezpečnosti v Hřebejkově muzikálu Šakalí léta.

Josef Abrhám st. není jen hercem, protože v jeho odkazu lze najít i několik písní. Na albu písniček pro herce Šel jsem světem, které vznikly v tvůrčí dílně skladatele Jiřího Zmožka a textaře Pavla Kopty zpívá Josef Abrhám, st. jak sólově, tak coby sborista. V sólové písni s názvem Když táta koupil piáno Abrháma na zmiňované piáno doprovází Karel Růžička a jako sborista doprovází Abrhám společně s dalšími herci Rudolfa Hrušínského st. v titulním hitu Šel jsem světem.

Za ztvárnění postavy příslušníka Veřejné bezpečnosti v muzikálu Šakalí léta obdržel Josef Abrhám st. Českého lva 1993 v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Audiografie - pěvecká (výběr): 1988 – Šel jsem světem (CD, LP, MC); …

Divadlografie - herecká (výběr): – Anton Pavlovič Čechov: Višňový sad (Trofimov); S. O´Casey: Pension pro svobodné pány (Mulligan); Václav Havel: Audience (Vaněk); 1981 - Ödön von Horváth: Povídky z Vídeňského lesa; 1982 - Nikolaj Vasiljevič Gogol: Hráči; …

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Píše sa rok 1964, XVII. MFF v Cannes, zvláštne uznanie za dielo mladého režiséra získava Jaromil Jireš a jeho film Křik. Opravára televízorov Slávka si v ňom zahral mladý absolvent pražskej DAMU Josef Abrhám. Pre väčšiu autentickosť hrali vo filme aj neherci.
V jednom z rozhovorov Josef Abrhám spomína: „Aj moja partnerka Eva Límanová, sestra Ivana Passera, bola neherečka, z nej Jireš nedostal žiadne umenie, ale ona existovala, bola a bola lepšia ako ja. Pre mňa bol ten film v tomto zmysle veľmi dôležitý.“
I keď sa Josef Abrhám narodil v Zlíne (14. decembra 1939), je vlastne polovičný Slovák. Je jediným žijúcim potomkom slovenského dramatika a evanjelického farára Jozefa Hollého. Dedo z otcovej strany bol majiteľom tehelne, a tak sa po maturite nedostal na štúdiá a pracoval ako robotník. Až neskôr ho prijali na bratislavskú VŠMU a študoval v ročníku Andreja Bagara.
Po dvoch rokoch prestúpil na pražskú DAMU. V roku 1965 sa stal jedným zo zakladajúcich členov nového pražského divadla – Činoherního klubu – kde pôsobil až do roku 1992. Na jeho javisku dokázal naplno uplatniť svoj mimoriadny herecký talent od úloh vážnych až po postavy komediálne.
Dva roky pôsobil v Národnom divadle v Prahe a potom odišiel z divadla natrvalo. Pred filmovou kamerou sa objavil už v treťom ročníku DAMU v absolventskom filme Věry Chytilovej Strop. Veľkú príležitosť dostal v Brynychovom ilme Neschovávejte se, když prší a menšiu postavu v Transporte z ráje. Tu ako mladý herec dokázal, že vládne širokou škálou výrazových prostriedkov, dokázal svoj talent, disciplínu a schopnosť vdýchnuť život aj protikladným postavám.
Neskôr hral v mnohých významných ilmoch – Každý den odvahu (r. Evald Schorm), Dita Saxová (r. Antonín Moskalyk), Pension pro svobodné pány (r. Jiří Krejčík), Holka na zabití (r. Juraj Herz), Konec starých časů (r. Jiří Menzel) a približne v 150 ďalších. Hral i v televízii, kde sa preslávil najmä úlohou doktora Blažeja v seriáli Nemocnice na kraji města.
18 AFF 2010

Životopis (biografie) / Informace:
Narozen 14. prosince 1939 ve Zlíně. Po dvou letech studia herectví na VŠMU v Bratislavě přešel na pražskou DAMU, kde absolvoval v roce 1962. Začínal v Divadle na Vinohradech, v téže době hostoval i na scéně Národního divadla. Po ukončení vojenské služby nastoupil do vznikajícího Činoherního klubu, se kterým je spjata stěžejní etapa jeho divadelní kariéry. Roku 1992 přijal angažmá v Národním divadle, nicméně po dvou letech odešel z divadla natrvalo.
Poprvé se před kamerou objevil v roce 1961 v černobílé moralitce Strop – absolventského filmu Věry Chytilové. Současně natočil malou roli v detektivce Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí. Další rok mu přinesl už velké příležitosti - rozsáhlou úlohu milovníka v Brynychově Neschovávejte se, když prší a drobnou postavu Datla v následujícím Transportu z ráje. Náročná, nicméně příjemná byla spolupráce s Jaromilem Jirešem na Křiku, a pak už to šlo ráz na ráz. Ztvárnil řadu krásných úloh ve filmech 60. a 70. let: např. Velká cesta (1963), Každý den odvahu (1964), Dita Saxová (1967), Pension pro svobodné pány (1967), Partie krásného dragouna (1970), Holka na zabití (1975). V roce 1976 natočil epizodní roli v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero!
S ní přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům. Titulní a vděčné úlohy hrál v Kulovém blesku (1978), komedii Vrchní, prchni! (1981), rozverné Menzlově adaptaci Vančury Konec starých časů (1989), v Žebrácké opeře (1991), Andělských očích (1994), komedii Stůj, nebo se netrefím (1998).
Získal Českého lva 1993 za nejlepší mužský herecký výkon roku ve filmu Jana Hřebejka Šakalí léta. Z dalších filmů: Všichni moji blízcí (1998), Návrat ztraceného ráje (1999), Pánská jízda (2004) a Hřebejkova Kráska v nesnázích (2006).
Jeho nejznámější TV rolí je záletný lékař a později primář Arnošt Blažej v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města.
PK OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE

Životopis (biografie) / Informace:
,, Být sám sobě nástrojem je nejbláznivější způsob existence, do kterého mě nikdo nenutil." - J. Abrhám v almanachu 100 let české kinematografie

Pochází z česko-slov. rodiny. Herectví začal studovat bratislavskou VŠMU a po 2 letech přešel na DAMU (abs. 1962). Tři sezony hrál v DV. Po léta před. člen ČK (zfilm.: Pension pro svobodné pány, Žebrácká opera, Audience + TV záznamy insc.). Od r. 1992 ND. Ve filmu začínal v době studií epizod. rolemi. Byl obsazován jako typ. představitel ,,problémové" generace 60.let (Neschovávejte se, když prší, Křik, Každý den odvahu), později se uplatnil zejména v komediálních rolích (,,Marečku, podejte mi pero!", Kulový blesk, Vrchní, prchni!). V životopis. Snímcích představoval čes. spisovatele Haška (Velká cesta) a Karla Čapka (Člověk proti zkáze). Je velmi populární i na TV obrazovce, kde často účinkuje v seriálech a insc. (dr. Blažej z Nemocnice na kraji města). Byl oceněn při prvním udělování Českého lva. V r. 1998 vyšla neautorizovaná publikace Josef Abrhám, která je souhrnem starších, již publikovaných rozhovorů. Je ženatý s herečkou Libuší Šafránkovou.

Životopis (biografie) / Informace:
Český herec , jehož divadelní dráha je spjata především s Činoherním klubem. Po absolvování DAMU v r.1962 hrál tři sezóny na Vinohradech, poté všaknadlouho zakotvil v jednom z nejpopulárnějších pražských malých divadel. Nyní je členem ND. První velkou filmovou roli mu dal režisér Brynych v Transportu z ráje (1962), vzápětí následovala postava nastávajícího otce v Jirešově Křiku a spisovatel Hašek ve Velké cestě. Často též spolupracuje s televizí (Nemocnice na kraji města, Upír ve věžáku, Švédská zápalka ad.)

Březina:
Pochází z česko-slovenské rodiny. Herectví studoval na
bratisl. VŠMU a po 2 letech i na DAMU (abs. 1962) - 3 roky v DV.
Po léta přední člen ČK (zfilmováno: Pension pro svobodné pány, Žebrácká opera, Audience). Od 1992 do 1994 ND. Nyní na volné noze Ve filmu začínal jižv době studií epizod. rolemi (Kde alibi nestačí). Byl obsazován "jako typický představitel ,,problémové"" generace 60.let
(Neschovávejte se, když prší, Křik, Každý den odvahu), později se
uplatnil zejména v komediálních rolích (,,Marečku, podejte mi
"pero!"", Kulový blesk, Vrchní, prchni!). V životopis. snímcích
představoval české spisovatele Haška (Velká cesta) a Karla Čapka
(Člověk proti zkáze). Je velmi populární i na TV obrazovce, kde
často účinkuje v seriálech a inscenacích (dr. Blažej z Nemocnice
na kraji města). Je ženatý s herečkou Libuší Šafránkovou.

Historicky první nositel Českého lva za hlavní mužskou roli se narodil ve Zlíně. První větší příležitost dostal ve dvou filmech Zdeňka Brynycha NESCHOVÁVEJTE SE, KDYŽ PRŠÍ (1962) a v TRANSPORTU Z¦RÁJE (viz. str. XX). O rok později na sebe upozornil postavou mladého televizního opraváře Slávka v Jirešově filmu KŘIKU. Ve filmu Jurije Ozerova VELKÁ CESTA představoval spisovatele Jaroslava Haška. Během šedesátých let hrál v několika dalších filmech, z¦nichž k¦nejvýznamnějším patří KAŽDÝ DEN ODVAHU (1964), HAPPY END (1967), 322 (1969, slovenský)
a PENZIÓN PRO SVOBODNÉ PÁNY (1967). Svůj komediální talent
uplatnil v¦těchto komediích: MAREČKU, PODEJTE MI PERO! (1976),
TRHÁK (1980), KULOVÝ BLESK (1978), VRCHNÍ, PRCHNI (1980), JÁRA CIMRMAN, LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (1983) a ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (1984). V¦roce 1990 přichází do kin film ČLOVĚK PROTI ZKÁZE, kde hrál Karla Čapka a KONEC STARÝCH ČASŮ. V následujících letech se filmografie Josefa Abrháma rozrůstá o další tituly: V¦ŽÁRU KRÁLOVSKÉ LÁSKY (1990), ŽEBRÁCKÁ OPERA (1991), MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ (1992), ŠAKALÍ LÉTA a ANDĚLSKÉ OČI (1994), STůJ, NEBO SE NETREFÍM (1997).Autor/Zdroj: /Sber,, Být sám sobě nástrojem je nejbláznivější způsob existence, do
kterého mě nikdo nenutil." - J. Abrhám v almanachu 100 let české
kinematografie

#
Pochází z česko-slov. rodiny. Herctví začal studovat bratisl.
VŠMU a po 2 letech přešel na DAMU (abs. 1962). Tři sezony hrál
v DV. Po léta před. člen ČK (zfilm.: Pension pro svobodné pány,
Žebrácká opera, Audience + TV záznamy insc.). Od r. 1992 ND. Ve
filmu začínal v době studií epizod. rolemi. Byl obsazován jako
typ. představitel ,,problémové" generace 60.let (Neschovávejte
se, když prší, Křik, Každý den odvahu), později se uplatnil
zejména v komediálních rolích (,,Marečku, podejte mi pero!",
Kulový blesk, Vrchní, prchni!). V životopis. snímcích
představoval čes. spisovatele Haška (Velká cesta) a Karla Čapka
(Člověk proti zkáze). Je velmi populární i na TV obrazovce, kde
často účinkuje v seriálech a insc. (dr. Blažej z Nemocnice na
kraji města). Byl oceněn při prvním udělování Českého lva. V r.
1998 vyšla neautorizovaná publikace Josef Abrhám, která je
souhrnem starších, již publikovaných rozhovorů. Je ženatý
s herečkou Libuší Šafránkovou (->.Autor/Zdroj: /Březina

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dynastie Nováků (1982) [TV ser...

11:10 - 12:00

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

11:20 - 11:45

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

66 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 11:55

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190665
Osobností: 698158
Fotografií: 765151
Plakátů: 377311
Obsahů a biografií: 178487
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Abrhám

Abrhám Josef

Alonzo Brown

Brown Alonzo

Sedum

Sedum
Sedum

Christian Pereira

Pereira Christian

Někdo to rád horké (Some Like It Hot)

Někdo to rád horké
Some Like It Hot

Desatero přikázání (The Ten Commandments)

Desatero přikázání
The Ten Commandments

Phillip J. Roth

Roth Phillip J.

Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny

Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny
Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny

Romany Malco

Malco Romany

David Burgess

Burgess David

Kverulantka

Kverulantka
Kverulantka

Naposled navštívené:
Josef Abrhám

Abrhám Josef

Alonzo Brown

Brown Alonzo

Sedum

Sedum
Sedum

Christian Pereira

Pereira Christian

Někdo to rád horké (Some Like It Hot)

Někdo to rád horké
Some Like It Hot

Desatero přikázání (The Ten Commandments)

Desatero přikázání
The Ten Commandments

Phillip J. Roth

Roth Phillip J.

Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny

Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny
Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny

Romany Malco

Malco Romany

David Burgess

Burgess David

Kverulantka

Kverulantka
Kverulantka