Duben

Kirstie Alley

Rodné jméno:
Kirstie Louise Alley
Známá jako:
Kristie Alley
Národnost:
Narození:
12.1. 1951, Wichita, Kansas, USA
Úmrtí:
5.12. 2022, Tampa, Florida, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Půvabná a sympatická hvězda kasovních trháků Kdopak to mluví - Kirstie Alley (1951) pochází ze středostavovské kansaské rodiny, kde vyrůstala společně se sestrou Colette a bratrem Craigem. Otec - majitel menší dřevařské společnosti zajišťoval rodinu finančně, matka se starala o chod domácnosti.

Kirstie studovala kansaskou státní univerzitu, ale po dvou letech přešla na studium dramatu a začla pracovat - kupodivu jako bytová designérka. V r. 1971 si vzala Roberta Alleye - po šesti letech se rozvedli, jeho příjmení si však nechala. Slunná Kalifornie a filmové ateliéry ji zlákaly stejně jako nevázanost 70. let, kdy zkusila kokain i filozofii scientologické církve. Bylo jí "už" třicet let, když pronikla rolí Saavik v kultovním Star Treku II (1982) mezi hollywoodskou filmovou smetánku, zároveň se však vzpamatovávala z rodinné tragédie, kdy jí opilý řidič v r. 1981 při autonehodě zabil matku.

Ve sci-fi seriálu už Kirstie nepokračovala z obavy před možným "zaškatulkováním" a blýskla se zcela odlišnou rolí Rebeccy Howe v komediálním sitcomu Na zdraví! (1982). A dobře udělala, protože tato role jí vynesla Zlatý globus, cenu Emmy i další filmové nabídky. Ruku v ruce s profesními úspěchy šel i osobní život, když poznala kolegu (a hvězdu Pobřežní hlídky) Parkera Stevensona, se kterým si řekli společné ano v r. 1983.

O dva roky později přišla další skvělá filmová příležitost a Kirstie se převtělila do fanatické jižanky Virgilie Hazardové ve velkolepé historické sáze z období občanské války Sever a Jih (1985).

Po několika menších rolích ve filmech Princ z Bel Air (1986), Nevěra (1987) nebo Smrt v patách (1988) přišel opravdový kasovní trhák, kterým získala skutečný hvězdný punc a zajistil jí i hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy.

V r. 1989 se poprvé stala svobodnou maminkou Mollie v populární komedii Kdopak to mluví, kterou si pak zopakovala ještě dvakrát. Jejím filmovým partnerem a posléze i manželem se stal neméně slavný John Travolta, se kterým ji dodnes pojí celoživotní přátelství i náklonnost ke scientologii.

Bohužel pro zdravotní problémy (Kirstie potratila) nemohli paradoxně mít se skutečným manželem děti, rozhodli se tedy adoptovat syna Williama (1992) a dceru Lillie (1994). Po úspěšných pokračováních Kdopak to mluví II (1990) a Kdopak to mluví III (1993) začla její filmová kariéra pomalu upadat a Kirstie se rozhodla věnovat se naplno rodině.

Snímky Malé dohazovačky (1995) a Suddenly (1996) nebyly žádné komerční trháky a pětačtyřicetiletá hvězda začla bojovat s nadváhou - jejím posledním "štíhlým" filmem byla komedie Vidláci (1996), kde si zahrála manželku populárního "kutila Tima Allena". Její pořád šarmantní manžel se však zakoukal do mladší a hlavně štíhlejší ženy a po 14 společných letech následoval rozvod.

Kirstie sice dostala děti do vlastní péče, ale stres a neustálé přejídání ji přineslo několik dalších kil navíc a ručička na váze se zastavila až za stovkou. Kirstie si sama přiznala, že vypadá jak nemotorná slonice a že je načase s tím něco udělat - přijala tedy nabídku v reality show Tlustá herečka a pod dohledem kamer zhubla neuvěřitelných 40 kg.

O svém vítězství s nadváhou napsala knihu a už zase jako celkem štíhlá zralá žena vystupovala v komediálním sitcomu Veroničiny svůdnosti (1997) i v talk show své přítelkyně Oprah Winfrey. Jenže nejspíš vrozený sklon k baculatosti a nedůslednost ve stravě způsobily jo-jo efekt a po krátké době Kirstie opět přibrala. Několik let tedy slavná Mollie bojuje s "tlustými a hubenými roky", objevila se ve filmech Krása na zabití (1999), Blondýnka (2001) nebo Přítel z mládí (2004), ale na hvězdnou kariéru už nenavázala (to ostatně ani J. Travolta).

Teprve letos (2011), kdy Kirstie oslavila neuvěřitelnou šedesátku! přišla nabídka pro ni jako stvořená - totiž zúčastnit se taneční soutěže Dancing With The Stars (obdoba naší show Star Dance- Když hvězdy tančí...). Energická a stále pohledná blondýna vzala tuto výzvu vážně a s tanečním partnerem Maksimem Chmerkovsim jsou populárními a oblíbenými ozdobami této pohybové soutěže.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Revizor (1933)

07:15 - 08:30

40 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

07:15 - 08:10

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

07:55 - 09:25

0 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Prima - České chaty snů

07:50 - 08:45

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190632
Osobností: 698044
Fotografií: 764592
Plakátů: 377035
Obsahů a biografií: 178417
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Válka policajtů (2024)

Válka policajtů
Vypadalo to jako kopie   italského filmu o mafii ale   tady to znechutili tím že   tam chalastali jak o   život,což mě nijak nebavilo   jestli více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Kouzelná chůva Nanny McPhee (200...

Kouzelná chůva Nanny McPhee
Ačkoliv nejsem cílová   skupina, musím uznat, že mě   to celkem bavilo. Jasně, byly   tam slabší a nesmyslné   momenty, ale jako celek   dobrý. Dobře zahrané,   natočené a i občas vtipné

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Ulice New Yorku (2001)

Ulice New Yorku
Když člověk vezme v potaz,   že jde o nezávislý biják   natočený s naprosto   zanedbatelným rozpočtem, je   nutné považovat ho určitě   za více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Pokrevní pouto (2013)

Pokrevní pouto
Průměrná krimi o dvou   bratrech jeden padouch druhý   polda ,padouch vyleze z basy a   začne dělat problémy   nejdřív nájemná vražda   pak více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Sabata (1969)

Sabata
Povedený western jak jinak   když v hlavní roli   westernoví profík L.V.Cleef   ,s pistolí to umí jako málo   kdo a nemluví   zbytečně,přijel více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kirstie Alley

Alley Kirstie

Naposled navštívené:
Kirstie Alley

Alley Kirstie