Duben

Richard Dean Anderson

Povolání:
Národnost:
Věk:
74
Narození:
23.1. 1950, Minneapolis, Minnesota, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Richard Dean Anderson se narodil 23.ledna.1950 ve státě Minnesota v Minneapolis. Jeho otec Stuart Anderson se věnoval hře na kytaru a byl učitelem tohoto oboru, zajímal se hlavně o jazzovou muziku a nyní je už v důchodu. Richardova matka Jocelyn Andersonová je malířka a sochařka, takže Richard měl opravdu po kom dědit svůj umělecký talent. Má tři mladší bratry: Jeffreyho Scotta, Thomase Johna a Jamese Stuarta.
Richard své dětství a mládí prožil na předměstí Minneapolis ve čtvrti Roseville a jeho velkým koníčkem už od útlého věku byl sport. I když zkusil mnoho sportů a mnoho sportů jej bavilo, nakonec nad všemi zvítězil hokej . I on se chtěl stát jako mnoho jiných teenagerů profesionálním hokejistou, ale osud tomu bohužel nechtěl a tak když si Richard ve svých šestnácti letech během několika týdnů zlomil dvakrát tu stejnou ruku, jeho zdravotní stav jej donutil vzdát se tohoto snu a vydat se po jiné životní trase . Sportu se však nevzdal jen tak bez boje a začal se více věnovat cyklistice. O rok později, tedy v jeho sedmnácti letech se zůčastnil velmi náročného cyklistického závodu Minnesota – Kanada – Aljaška, který měřil téměř 5000 mil . Jeho velkou vášní bylo v mládí také cestování a tak se rozhodl pocestovat Spojené státy ovšem ne zrovna obvyklým způsobem, neboť jeho dopravním prostředkem byly zejména nákladní vlaky, kde cestoval jako černý pasažér.
Poté , co už tušil, že se mu jeho sen o profesionální sportovní kariéře asi nevyplní, přemýšlel , kam dále obrátit svou pozornost a jak se prosadit. Na řadu přišlo herectví. Richard studoval dramatické umění na St.Cloud State University a posléze na universitě v Ohiu. Těsně před tím, než studium dokončil se přestěhoval z Minnesoty do New Yorku. Jeho dráha zde však ještě zdaleka neskončila, neboť jeho dalším bydlištěm se stalo San Francisko a Los Angeles, poblíž něhož žije dodnes.
V Los Angeles si zpočátku obstarával obživu různým způsobem, nejprve jako pouliční mim a žonglér, posléze jako zpěvák a kytarista v kabaretu a dále pracoval i v Marinelandu. Psal zde scénáře pro oblíbené show s mořskými savci, účinkoval v nich a posléze je i režíroval. V tomto období založil spolu se svým kamarádem Carlem Dantem kapelu „ Rickey Dean and Dante“ . Zkušenosti poté využil i v divadle , kde hrál na kytaru, zpíval i hrál a jeho kamarád Carl s ním.
V roce 1976 nastal ústřední zlom v jeho cestě za kariérou , neboť dostal svou první roli v televizním seriálu „ General Hospital“. Na televizní obrazovce se pak objevoval pravidelně celých pět let v roli lékaře Jeffa Webbera, stal se známý, a nabídky se začaly objevovat častěji. Jeho dalším výstupem před televizní kamery byla role v dalším seriálu „Seven Brides for Seven Brothers“, kde si Richard zahrál roli nejstaršího bratra Adama Mc Faddana. Psal se rok 1982. O rok později už tu byla další nabídka, kterou Richard bez váhání přijal, zahrál si tak námořního pilota, poručíka Simona Adamse v seriálu „Emerald Point N.A.S“ .
O tři roky později dostal pak roli Anguse MacGyvera v televizním seriálu MacGyver, ze které je známý našim divákům asi nejvíce. Touto rolí získal mnoho fanoušků nejen po Spojených státech amerických, ale i ve světě a tak se této práci věnoval celých sedm let , za tu dobu natočil jako MacGyver 139 epizod.
Richardovým filmovým debutem byla role vojáka Tonyho Kaisera, který ztratí zrak pouhých pár dní před návratem domů z války ve Vietnamu, film se jmenoval „Ordinary Heroes“ a mnoho fanoušků si cení tohoto filmu jako Richardova nejlepšího.
K jeho dalším filmům patří film „Očima neznámého – In the Eyes of a Stranger“ z roku 1992, „Zrada a pomsta – Beyond Betrayal“, z roku 1994. Oba tyto filmy se staly jakýmsi oživením a poukázáním na všestrannost Richardova hereckého talentu, neboť v předešlých filmech a seriálech hrál kladné hrdiny, kdežto v těchto dvou posledních filmech ryze záporné osoby . Dalším známým filmem je film „ Past the Bleachers“ z roku 1995, v jehož průběhu krom natáčení filmu stihl ještě účinkovat v seriálu s tématikou „Divokého západu „ s názvem „Legend“. Zahrál si zde poprvé dvojroli, kterou činil spisovatel románů Ernest Pratte a zároveň jím vytvořená literární postava Nicodemus Legend. Jak sám Anderson podotýká, byla toto zatím jeho nejoblíbenější role.
Krom úspěchů se Richard setkal i s odvrácenou tváří filmového průmyslu, neboť slibně vyhlédající film „Firehouse“ který měl plánované pokračování ve formě navazujícího seriálu byl svého pokračování násilně zbaven a seriálové díly nikdy natočeny nebyly.
Krom tohoto filmu ještě přijal další nabídku a to na roli kapitána dopravního letadla Jamese Hollanda v projektu „Pandora´s Clock“. u nás byla Pandořina skříňka uvedena jako dvoudílný film, ve spojených státech jako minisérie. Nakladatelství Ikar tento projekt vydalo jako román s názvem Nešťastné přistání.
V únoru roku 1997 se ve Vancouveru začal natáčet TV –sci-fi seriál „Stargate – SG1, kde Richard Dean Anderson dostal jednu z hlavních rolí , hraje zde plukovníka Jacka O´Neilla, velícího důstojníka jednotky SG- 1, která podniká cesty mimozemským zařízením zvaným „Hvězdná brána“ na jiné obydlené planety. Seriál vychází z hlavní myšlenky fillmu Rolanda Emmericha a Deana Devlina – Stargate. Tento film byl v USA uveden v roce 1994. Pilotní film k seriálu měl premiéru 27. července 1997 a měl název Children of the Gods.
Role v tomto seriálu Richardovi přinesla krom zajímavé práce i ocenění:
V roce 1999 získal za roli ve Stargate SG-1 Saturn Award za rok 1999 jako nejlepší herec v TV seriálu.
Richard dosud velmi rád cestuje, věnuje se hudbě ,hraje na kytaru a zkoušel i komponovat - v seriálu MacGyver v epizodě "The Negotiator" Vyjednavač byla použita jeho originální skladba Eau d'Leo a ani zájem o sport u něho nijak nepolevil, věnuje se různým sportům včetně hokeje, lyžování, cyklistice, potápění, automobilovým závodům a dalším. Je jedním ze zakladatelů hokejového týmu celebrit "Celebrity All Star Hockey Team"kam patří krom mnoha dalších celebrit třeba též herec Keanu Reeves V letech 1988 a 1992 byl vybrán jako čestný kapitán amerického týmu a hokejového olympijského týmu USA
Krom svých koníčků podporuje také mnoho charitativních organizací a programů jako např. Challengers Boys and Girls Club, Multiple Sclerosis Society, Make-A-Wish Foundation, Center For the Prevention of Handgun Violence nebo Project Literacy US. Ani ekologie nezůstává v jeho žebříčku hodnot v zadu a tak podporuje řadu ekologických projektů, např. Sea Shepherd Society, která se zabývá ochranou mořských živočichů. Podílí se na akci River Project , což spočívá v cestování po celém světa a natáčení dokumentárních filmů o velkých světových řekách.
Richard byl sice na veřejnosti často vídán ve společnosti krásných žen, ale ženatý nikdy nebyl. Současnou Richardovou přítelkyní je Apryl Prose, která mu 2.srpna 1998 porodila dcerku Willie.
Richard také nadevše miluje psy a s oblibou říká: "Psi jsou mí oblíbení lidé" ["Dogs are my favorite people"]. Žije střídavě ve Vancouveru a poblíž Los Angeles. Nyní chystá natáčení dalších dvou scifi filmů které mají být jakýmisi samostatnými velmi volnými pokračováními původní linie seriálů Stargate – SG 1 .


Autor: KRAJTA.POLIVKOVA

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Richard Dean Anderson

Anderson Richard Dean

Naposled navštívené:
Richard Dean Anderson

Anderson Richard Dean