Duben

Halle Berry

Rodné jméno:
Halle Maria Berry
Národnost:
Věk:
57
Narození:
14.8. 1966, Cleveland, Ohio, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Krásná a sympatická herečka Halle Berry, na kterou by se člověk mohl dívat bez přestávky, je dnes již známá téměř po celém světě. Pózuje pro módní časopisy, bere miliónové honoráře za své filmy, i když tomu nebylo vždycky. Jako každá jiná se musela prokousat tímto světem na samý vrchol. Sice poprvé před filmovou kamerou stála již v roce 1991, ale diváci si ji zapamatovali a zapsali do paměti až kolem roku 2000 a 2001. Tedy filmy „X-Men“ a „Dnes neumírej“, kde se stala ženou Jamese Bonda.

Halle se narodila Jeromemu Berryovi a Judith Ann Hawkinsv (původním jménem) v Clevelandu, v americkém státě Ohio. Její matka byla běloška a pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. Otec byl Afro-Američan a alkoholik. Halle má o dva roky starší sestru Heidi. Od jejích čtyř let se o ně matka starala sama, jelikož otec rodinu opustil.

Na střední škole přispívala a zároveň byla vydavatelkou novin. Již v sedmnácti letech zazářila na pódiu coby Miss Teen All America a hned o rok později se stala miss v rodném státě Ohio a nakonec i vicemiss USA. Ve škole si nevedla špatně, ba naopak. Rozhodovala se, jestli má jit dále studovat nebo se věnovat spíše modelingu. Halle si vybrala druhou volbu a to, že se jí to vyplatilo, věděla již za několik let.

Při práci úspěšné modelky dostala v roce 1989 nabídku od televize. Modeling ji sice bavil, ale herectví ji lákalo o něco více. Jednalo se o nabídku do seriálu „Living Dolls“, kterou samozřejmě neodmítla. V seriálu vydržela až do příchodu filmových nabídek. To ji obšťastnilo o dva roky po přijetí první nabídky v televizi. V roce 1991 si zahrála Vivian ve filmu „Jungle Fever“. V tomto filmu hrál mj. i Wesley Snipes, který v té bodě taky nebyl ještě tak slavný. Poté si mladá Halle zahrála ještě několik menších a středních rolí.

Hally mohla mít velký úspěch již v roce 1993, kde si mohla zahrál roli Annie v „Nebezpečné známosti“, bohužel tomu filmu nevěřila a tudíž odmítla. Roli místo ní obsadila Sandra Bulock. Byla to chyba. Zlomový bod byl tedy až v roce 1999, kde si zahrála v životopisném televizním filmu „Černá Carmen Dorothy Dandridge“ (pův. název "Introducing Dorothy Dandridge" ) černošku, která se chce prosadit ve filmu v 50. letech a zároveň drogovou závislačku. O úspěchu tohoto filmu svědčí i to, že si za něj vysloužila cenu Emmy za nejlepší ženský herecký výkon.

Halle má za sebou dvě manželství. První s Davidem Justicem, baseballovým hráčem, v roce 1993, které se tři roky na to rozpadlo a každý se začal věnovat opět tomu svému. Ona herectví a díky tomu i charitě, aby nabrala energii a on sportu. Druhé proběhlo v roce 1999 se zpěvákem Ericem Benétem.

Halle je sice sympatická, ale přesto se provinila v roce 2000, když si pohrála se zákonem. Projela totiž křižovatku na červenou. Způsobila tím dopravní nehodu a z místa činu ujela. Jela přímo do nemocnice, aby ji doktoři ošetřili natržené čelo, které si zasloužilo rovných dvacet stehů. Za svůj čin dostala pokutu 13 000 amerických dolarů a 200 hodin veřejně prospěšných prací.

Brzy se ale na všechno zapomnělo a Halle získala roli ve filmu X-Men, která ji proslavila. Hned poté si zahrála ve filmu „Operace: Hacker“ (Swordfish) s Johnem Travoltou. Tento film ji vynesl honorář 2,5 mil. dolarů. Kráčela od boku jedné hvězdy ke druhé. Po „Operaci: Hacker“ v roce 2001 dostala nabídku jako Bondova žena po boku Pierce Brosnana, který ztvárnil hlavní mužskou roli v Dnes neumírej (Die Another Day) v roce 2002. Za tento film dostala příjemné čtyři milióny dolarů.

U úspěšných filmů se natáčí pokračování, je to jen otázka času. I když, ne vždycky jsou stejně dobré nebo lepší. X-Men se dočkal pokračování v roce 2002, kde Halle ztvárnila stejnou postavu jako v jedničce a to mutantku Storm. Ve stejném roce byla také vyhlášena časopisem People jednou z 50ti nejkrásnějších lidí světa.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zavolejte porodní sestřičky (2...

09:25 - 10:25

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Egypt

09:20 - 10:15

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

09:45 - 10:55

20 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

09:30 - 10:30

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190694
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377363
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Halle Berry

Berry Halle

Naposled navštívené:
Halle Berry

Berry Halle