Duben

James Cameron

Rodné jméno:
James Francis Cameron
Známý jako:
Jim Cameron
Národnost:
Věk:
69
Narození:
16.8. 1954, Kapuskasing, Ontario, Kanada
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se 16. srpna 1954 v kanadském Ontariu. Už na základní škole se věnoval psaní sci-fi povídek. V roce 1971 se přestěhoval do kalifornského města Brea, kde studoval fyziku na Fullerton College. Původně se živil jako mechanik a řidič náklaďáku, později jej záliba a samostudium v oblasti filmového řemesla a vizuálních efektů přivedly k práci pro nezávislého producenta Rogera Cormana, s nímž v roce 1980 spolupracoval na filmu Sador, vládce vesmíru.

V roce 1984 zrežíroval podle vlastního scénáře snímek Terminátor se kterým osalvil nečekaný, obrovský úspěch. Díky tomuto úspěchu byl vybrán jako režisér pro pokračovní veleúspěšného Vetřelce. I s tímto pokračování nazvaném Vetřelci slavil obrovský úspěch a ukázal, že má ohromný talent hlavně co se týká technického zpracování filmu. V roce 1989 se Cameron rozhodl opustit půdu akčního filmu a vrhl se pod vodu se snímkem Propast. V tomto filmu ukázal, že je velký nadšenec pro podvodní průzkumy a mořské hlubiny. Film sice nebyl tak úspěšný jako jeho předchozí počiny ale i tak měl film dokonalé technické zpracování a ve své době revoluční počítačové triky.

V roce 1991 se Cameron vrátil k filmu, který z něj udělal hvězdu a natočil film Terminátor 2. Film byl delší, akčnější, dražší a technicky dokonalejší než první díl. Cameron ve filmu použil naprosto revoluční počítačové triky a hlavně díky tomu byl Terminátor 2 ve své době nejdražším filmem všech dob ale rozhodně se to vyplatilo jelikož se z filmu stal megahit.

V roce 1994 se režisér opět sešel s Arnoldem Schwarzeneggerem (který se také díky filmům Terminátor a Terminátor 2 stal hvězdou) a natočili oddychovou akční komedii Pravdivé lži. Ale i když film tentokrát nepředstavoval nějakou revoluci Cameron divákům opět předvedl co to znamená velkolepý akční film a film doslova až po okraj narval výbušnými akčními scénami, které se jen tak nevidí.

Svůj největší úspěch však James Cameron zažil až v roce 1997 a to veleúspěšným filmem Titanic. Film si zamilovali nejen diváci, kteří po celém světě zaplatili 1,8 miliardy dolarů aby film mohli vidět ale také kritika, která film obdarovala 11 Oskary což se povedlo jen filmům Ben Hur a Pán Prstenů: Návrat krále. I sám James Cameron si konečně odnesl svého prvního Oskara a to za režii.

Titanic byl zatím posledním Cameronovým hraným filmem jelikož se režisér vydal dokumentárním směrem a natočil dokumenty Tajemství Titanicu z roku 2003 a o dva roky později Tajemné hlubiny. Oba tyto dokumenty využívají styl 3D.

Autor: Chrustyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:05

164 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

08:30 - 09:20

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:45

168 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

08:10 - 09:30

33 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190692
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377362
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Cameron

Cameron James

Naposled navštívené:
James Cameron

Cameron James