Duben

Daniel Day-Lewis

Povolání:
Rodné jméno:
Daniel Michael Blake Day-Lewis
Známý jako:
Daniel Day Lewis
Národnost:
Věk:
67
Narození:
29.4. 1957, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narozen 29.4.1958,Londýn,Velká Británie
Daniel je synem spisovatele a básníka Cecila Day-Lewise a herečky Jill Balconové.Není bez zajímavosti,že jeho dědeček-sir Malcom Balcon byl producentem prvních filmů Alfreda Hitchcocka.
Už ve čtrnácti letech účinkoval,díky své matce,ve snímku "Neděle,ztracená neděle"-1971(J.Schlesinger).V patnácti se stal členem National Youth Theatre.Na herecké škole Old Vic dosáhl tak výrazných úspěchů,že byl ihned přijat do bristolského divadla.Dále účinkoval na různých londýnských divadelních scénách,kde slavil úspěchy v představeních "Jiná země","Romeo a Julie"či "Hamlet"-posledně jmenované drama již na jevišti londýnského National Theatre,a to v hlavní roli.
Filmová role námořního důstojníka v dobrodružném snímku "Bounty"-1984(R.Donaldson) upozornila na mladý talent,ale opravdový obrat nastal rolí aristokrata Cecila v adaptaci románu E.M.Forestera "Pokoj s vyhlídkou"-1985(J.Ivory) a následnou komedií "Moje krásná prádelnička"-1985(S.Frears),kde si zahrál homosexuálního punkera Johnnyho.V přepisu románu M.Kundery"Nesnesitelná lehkost bytí"-1988(Ph.Kaufman) ztvárnil neurochirurga Tomáše,řešícího své milostné problémy za pohnutých okolností pražského jara 1968.Oscar 1989 mu zaslouženě připadl za nezapomenutelný výkon v životopisném dramatu,popisujícím drsné dětství,dospívání a dospělost ochrnutého irského malíře a spisovatele Chrystyho Browna,"Moje levá noha"-1989(J.Sheridan).Neminula ho ani cena BAFTA 1989.
Jeho ostře řezané rysy daly vyniknout další postavě-Indiány vychovaný lovec Sokolí oko v dobrodružném filmu "Poslední Mohykán"-1992(M.Mann),mu zajistil velkou popularitu.Politické drama "Ve jménu otce"(J.Sheridan) spolu s "Věkem nevinnosti"(S.Scorsese) natočil v roce 1993.Uhrančivého Johna Proctora čelícího pomstě zhrzené milenky v dramatu "Čarodějky ze Salemu"-1996(N.Hytner)nelze přehlédnout a v historickém dramatu "Gangy New Yorku"-2001(M.Scorsese)jeho "Řezník"zastiňuje hlavní hvězdu-L.DiCapria.Tato role mu vynesla také nominaci na Oscara.
Daniel Day-Lewis má syna Gabriela-Kanea(1995) s francouzskou herečkou Isabelle Adjaniovou,ale od roku 1996 je ženatý s malířkou,herečkou a režisérkou Rebeccou Millerovou,dcerou slavného dramatika Arthura Millera.

Autor: Noerona

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377360
Obsahů a biografií: 178512
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Daniel Day-Lewis

Day-Lewis Daniel

Naposled navštívené:
Daniel Day-Lewis

Day-Lewis Daniel