Duben

Robert Downey Jr.

Rodné jméno:
Robert John Downey Jr.
Známý jako:
Bob Downey; Jr. Robert Downey; Robert Downey; Robert Downey Jr
Národnost:
Věk:
59
Narození:
4.4. 1965, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Syn undergroundového filmaře Roberta Downeyho po svém otci zdědil více,než by si pravděpodobně přál.Už coby pětiletý pronesl v tátově filmu filmu Libra v roli štěněte svou první větu:,,Máš chlupatý koule?" O dva roky později si ještě zahrál v dalším otcově filmu Greaserův palác. Po rozvodu rodičů se s otcem odstěhoval do Los Angeles,kde začal navštěvovat tamější střední školu,kterou však nedokončil.Místo toho vyrazil do New Yorku s úmyslem stát se hercem.Zpočátku se živil jako číšník a obíhal různé konkurzy a vytvářel si různé kontakty mezi filmaři.Díky tomu také nakonec dostal možnost vystupovat v Saturday Night Live. Nedlouho poté dostal roli ve filmu Feťáci(1987).Po několika letech nevýrazných rolí dostal v roce 1992 přelomovou nabídku zahrát si hlavní roli v životopisném snímku Chaplin.Za tuto roli získal svou jedinou nominaci na oscara.Poté už následovaly filmy Rošťák (1997), Šerifové (1998) nebo Zpívající detektiv (2003).Je také držitelem Zlatého glóbu za roli v seriálu Ally McBealová.

Autor: Papaja73

Životopis (biografie) / Informace:
ROBERT DOWNEY, Jr. získal nominaci na Oscara a na British
Academy Award (BAFTA) za ztvárněni Charlieho Chaplina ve filmu Richarda Attenborougha Chaplin. Syn nonkonformního filmaře Roberta Downeyho, Sr se narodil v New Yorku, kde žil v Greenwich Village před tím než se jako teenager přestěhoval do Los Angeles. Chodil do Santa Monica High School a poté se přestěhoval na východ, kde hrál na divadle.
Jako mladik debutoval v kontroverzní absurdní satiře Pound, kterou režíroval jeho otec. V jeho režii si pak zahrál ještě několikrát, například ve snímku Podporujte akademii.. Na filmové plátno se vrátil o dva roky později v kritikou dobře přijaté komedii Miláčku, jsi to ty?. Mezi filmovými rolemi se také častnil, v sezóně 1985-86, komediálního TV pořadu Saturday Night Live.
Za svoji energičnost a schopnost působit na diváky s přirozenou upřímností získal Robert Downey, Jr ocenění za role Juliana Wellse ve snímku Less Than Zero. Mladíka, který tráví neobvyklé svátky díkuvzdání ve filmu Jodie Fosterové Domů na svátky a naivního novináře ve filmu Olivera Stonea Takovi normální zabijáci. Dále jsme ho mohli vidět ve filmech jako Air Amerika, Soapdish, Srdce a duše nebo Italské námluvy.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698004
Fotografií: 764514
Plakátů: 376938
Obsahů a biografií: 178396
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Downey

Downey Robert

Naposled navštívené:
Robert Downey

Downey Robert