Duben

Harrison Ford (1)

Povolání:
Národnost:
Věk:
81
Narození:
13.7. 1942, Chicago, Illinois, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ford Harrison
Narozen: 13.7.1942 v Illinois, USA
Jeho matka Dora Nidelman (bývalá rozhlasová herečka) byla židovka, její rodiče emigrovali z Minska (Bělorusko) a otec Christopher Ford (reklamní manažer) byl irský katolík po rodičích. Vyrůstal v Chicagu, v 18 ukončil školu Maine East High Schoul v Park Ridge a nastoupil na Univerzitu Ripon College ve Wisconsinu, kde studoval anglickou literaturu a filosofii, jako vedlejší předmět si zvolil drama. Divadlo ho lákalo už od dětství a začal hrát v amatérském souboru. Koncem prvního roku se stal členem folkové kapely The Brother Gross, kde hrál na kontrabas, byl také členem studentského spolku Sigma Nu. Pár dní před ukončením studia propadl z filosofie, obrátil se na svého oblíbeného profesora dr.Tyree s žádostí o doporučení, aby se vyhnul odvodu do vietnamské války, ten to však nevzal v potaz.. Tím Ford přerušil všechny styky s touto školou, a i když se snažila opět kontakt navázat, odmítl.
V r.1964 se oženil s přítelkyní z univerzity Mary Marquardtovou a odstěhovali se do Los Angeles, kde podepsal pětiletou smlouvu se společností Columbia Picture. Byl obsazován pouze do epizodních rolí,televizních seriálů, až v r.1965 dostal malou roli v kriminální komedii Mrtvá hlava na kolotoči. Pilně přitom chodil do hereckých kursů, psal články do novin a čekal na příležitost. Jenže ta dlouho nepřicházela. Svou špatnou hereckou a finanční situaci se rozhodl řešit truhlařinou, aby uživil rodinu. V r.1967 se narodil syn Benjamin a o dva roky později Willard. Dost slušně si začal vydělávat (byl i technikem populární skupiny The Doors) a role si už vybíral. Významnější roli dostal v nízkorozpočtovém filmu v r. 1973 „The American Graffitti“ ještě neznámého Georgie Lucase. Film se překvapivě stal hitem roku a získal pět nominací na Oskara. Ford však stále dělal tesařskou práci a v r.1975 si ho režisér George Lucas najal, aby mu doma sestavil několik skříní. Dal mu přečíst text na hlavní roli meziplanetárního pilota Hana Sola do scifi filmu „Hvězdné války“. Steven Spielberg, který byl na návštěvě si všiml, že by se Ford na to úžasně hodil. A měli obrovský úspěch. Film se stal do té doby prvním, který vydělal 10 milionů dolarů za první víkend. Z Harrisona se stala hollywoodská hvězda o které se stále píše a mluví. Pro velký úspěch se natočil druhý a třetí díl, Ford však chtěl aby jeho postava ve třetím díle zemřela. Lucas s ním však nesouhlasil. V r. 1978 natočil akční válečné filmy „ Force 10 from Navarone „ a „Apokalypse Now“. Po tomto natáčení mu začalo haprovat manželství, tak se v r.1979 rozvedl.
Spielberg začal připravovat další film „Dobyvatelé ztracené archy“ kde si přesně představil Forda, roli mu nabídl a ten ji z radostí přijal. Po prvním dílu, který se opět stal trhákem , natočili druhý „Indiana Jones a chrám zkázy.
14.března 1983 se znovu oženil se scénáristkou Melisou Mathisonovou (autorka scénáře E.T.Mimozemšťan). Spolu mají též dvě děti syna Malcolma (1987) a dceru Georgiu (1990). Upoutal též pozornost v romantické komedii „Podnikavá dívka“ kde hrál s Melanii Griffith, Siqourney Weawer a Alecem Baldwinem.
Další jeho role, s pětiletým odstupem od druhého dílu, byla ve třetím díle „Indiana Jones a poslední křížová výprava“, kde si zahrál se slavným Seanem Connerym, který mu hrál otce. Pak následoval film „Vysoká hra patriotů“ kde hrál Jacka Ryana, „Jasné nebezpečí“ – Toma Clancyho, scifi snímku „Blade runner“, policistu ve filmu „Svědek“ (kde byl nominován na Oskara), doktora v „Uprchlíkovi“ , v komedii „Šest dní, sedm nocí“, „Náhodné setkání“a jako cizoložného manžela s hrozným tajemstvím v duchařském filmu „Pod povrchem“.
23.8.2001 Mathisonová požádala o rozvod, který trval 3 roky. Tento rozvod se stal jedním z nejdražších v Hollywoodské historii. Natočil další filmy „K-19“, „Detektivové z Hollywoodu“, „Firewall“ ale ty neměly tolik úspěch jako předchozí díla. Od roku 2002 je Fordovou partnerkou herečka Calista Flockhart, známá jako představitelka hlavní role za seriálu Ally McBealová, před kterou si jednoho dne klekl v přeplněné restauraci a požádal ji o ruku. Žijí na farmě ve Wyomingu, daleko od civilizace, kde tráví čas se svými dětmi, rybařením a létáním. Pilotuje letadlo i helikoptéru se kterou už v několika případech podle nařízení místních úřadů , osobně poskytl pomoc. Zachránil život turistovi postiženému dehydratací, mladé horolezkyni, která nezvládla pobyt ve vysoké nadmořské výšce a také našel chlapce v Yellowstonském národním parku. Je i předsedou programu Asociace experimentálního létání. Získal plno cen - nejlepší herec, oblíbený filmový herec, cenu za celoživotní dílo od Amerického filmového institutu, ale na Oskara ještě nedosáhl. 2.6.2003 získal svou hvězdu na chodníku před kinem Kodak Theatre.
V roce 2007 konečně dostal Spielberg do rukou scénář na natáčení čtvrtého dílu „Indiana Jones a tajemství křišťalové lebky“ a světová premiéra byla 18.května 2008 . Harrison Ford se nechal slyšet, že by si rád stihl i pátý díl, dokud je ještě fyzicky schopný tuto roli hrát.

Autor: georginaa

Životopis (biografie) / Informace:
manželka Melissa Mathison
Pochází z irsko-ruské rodiny. Herectví se začal věnovat během studií filozofie a anglické literatury na Ripon College ve Wisconsinu. Krátce účinkoval na letních repertoárových scénách a vydal se do Hollywoodu. Stal se smluvním hercem společnosti Columbia a později Universal, ale byl obsazován pouze do epizodních úloh a jako host vystupoval v TV seriálech (např. American Style; Láska po americku). Na začátku 70. Let na hereckou kariéru rezignoval a pracoval jako tesař.

Životopis (biografie) / Informace:
manželka Melissa Mathison
Pochází z irsko-ruské rodiny. Herectví se začal věnovat během studií filozofie a anglické literatury na Ripon College ve Wisconsinu. Krátce účinkoval na letních repertoárových scénách a vydal se do Hollywoodu. Stal se smluvním hercem společnosti Columbia a později Universal, ale byl obsazován pouze do epizodních úloh a jako host vystupoval v TV seriálech (např. American Style; Láska po americku). Na začátku 70. Let na hereckou kariéru rezignoval a pracoval jako tesař.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

03:30 - 04:10

10 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Vzkaz Valéra Kováče

03:35 - 03:50

5 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - O Rampelníkovi (2007) [TV film...

03:35 - 04:55

5 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Paul (2011)

03:30 - 05:35

10 minut již uběhlo
115 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Harrison Ford

Ford Harrison

Naposled navštívené:
Harrison Ford

Ford Harrison