Duben

Danny Glover

Povolání:
Rodné jméno:
Daniel Lebern Glover
Národnost:
Věk:
77
Narození:
22.7. 1946, San Francisco, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Syn Jamese a Carrie (rozené Hunleyové). Danny navštěvoval státní vysokou školu v San Franciscu, po ukončení začal vystupovat v divadle a vybrušoval si svou hereckou dovednost. Svůj herecký debut uskutečnil ve filmu "Escape from Alcatraz“ (1979), kde si zahrál po boku Clinta Eastwoda. Jeho první významné vystoupení přišlo v "Places in the Heart“ (1984), kde si zahrál spolu se Sally Field a Johnem Malkovichem. Následované rolí ve filmech Člověk z ledu "Iceman“ (1984) a Svědek "Witness“ (1985) s Harrisonem Fordem. Ale to vše nebylo nic do doby, než se objevil ve filmu Stevena Spielberga Purpurová barva "The Color Purple“ (1985), který byl nominovaný na Oskara. Film je založený na novele Alice Walkerové, kde si zahrála tehdy neznámá Whoopi Goldberg.

Další filmové úspěchy následovaly v roce 1987, když si zahrál po boku Mela Gibsona, v obrovsky úspěšné sérii filmů Smrtonosná zbraň "Lethal Weapon". Od té doby se objevil v mnoha významných filmech a televizních představeních, ve kterých ukazoval svou ohnivou a přitom přátelskou povahu. Také si zahrál v roli Paula Garne ve filmu Milovaná "Beloved" (1998), film založený na bestseleru Toniho Morrisona, kde si zahrál s Oprahem Winfreyem.

Danny začal pracovat jako dobrovolník a vyslanec dobré vůle pro Organizaci spojených národů (od března 1998), která se angažuje v problému AIDS v Africe.

Na kanálu Fox Family má vlastní pořad, kam si zve obyčejné lidi, kteří prokázali odvahu a statečnost v krizových chvílích. Časopis TV Guide ho vybral mezi deset nejzajímavějších pořadů roku 2000.

V roce 1975 se Danny oženil s Asake Bomani jazzovou zpěvačkou, se kterou má dceru Mandisu.

Autor: emons

Životopis (biografie) / Informace:
Danny Glover v se narodil v roce 1947 v San Franciscu v Kalifornii rodičům Jamesovi a Carrie Gloverovým. V San Francisku Danny také studoval státní školu. Po skončení studií se vrhl na divadlo. V té době se i oženil. Vzal si zpěvačku Asake Bomani, se kterou má dceru Mandisu. V roce 1979 se ukázal ve filmu Escape from Alcatraz a to hned po boku Clinta Eastwooda. Do dnešního dne se objevil téměr v 90 filmech,seriálech,dokumentech a ještě stále nekončí. V jeho filmografii najdete snímky všech žánrů a i několik diváckých hitů. Snad nejznámější a nejúspěšnější je jeho postava detektiva Murtaugha ze série Smrtonosná zbraň, kde vytvořil duo policistů společně s Melem Gibsonem a kterou vešel do všeobecného podvědomí. Nemá však na kontě jen akční komedie, ale i vážné role, ve kterých ukázal své herecké kvality. Například na jedenáct oskarů nominovaný snímek Stevena Spielberga Purpurová barva. Danny Glover je v součastnosti jedním z nejoblíbenějších herců tmavé pleti.Také se zajímá a účastní řešení problémů v Africe.

Autor: basi

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

32 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

16:20 - 16:45

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

62 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

57 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178382
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Danny Glover

Glover Danny

Naposled navštívené:
Danny Glover

Glover Danny