Duben

Dustin Hoffman

Povolání:
Rodné jméno:
Dustin Lee Hoffman
Známý jako:
Sam Etic
Národnost:
Věk:
86
Narození:
8.8. 1937, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Malý Velký Muž, název jednoho z jeho úspěšných filmů jej samotného charakterizuje asi nejlépe. Malý, drobný, na první pohled neprůbojný, až zakomplexovaný, ale obrovský svým hereckým uměním.
Narodil se 8.8.1937 a původně studoval hudbu, hru na klavír, naštěstí pro všechny milovníky filmu a divadla se nakonec rozhodl pro herectví. Při studiu vystřídal několik zaměstnání, prodavač, vrátný, ošetřovatel, číšník, pianista, ze kterých potom čerpal zkušenosti ve svých rolích. Po několika divadelních hrách debutoval v roce 1967 ve filmu Absolvent (The Graduate) a hned získal nominaci na Oskara. Toto se mu podařilo ještě šestkrát, např. za postavu podvodníka Enrica Rizza v Půlnočním kovboji, kabaretiéra Lennyho Bruce ve filmu Lenny nebo za dámský převlek v komedii Tootsie. Dva Oskary také Hoffman získal, a to za roli Teda Kramera bojujícího o svého syna (Kramerová versus Kramer) v roce 1980 a o devět let později za film Rain Man kde ztvárnil autistu Raymonda Babitta. Jeho filmografie je velmi dlouhá a bohatá na nejrůznější charaktery, které mu diváci vždy uvěřili od počátku až do konce, ať šlo o Jacka Crabba žijícího 120 let střídavě mezi bělochy a indiány (Malý velký muž), galejníka Louise Degu (Motýlek) či studenta Thomase Babingtona prožívajího nejděsivější dobrodružství svého života (Maratonec).
Dustin Hoffman je mezi svými kolegy pověstný svou touhou po dokonalosti, která jej ovšem také často přivádí do konfliktů, sám o sobě říká:
"Nedělám víc ani míň potíží než jiní herci, ale nemusím mít strach, že už mě neobsadí, když řeknu něco, co se ostatním nelíbí. Mou parketou ovšem nikdy nebyli a ani nebudou supermani. Nenarodil jsem se jako hrdina a dodnes nevím, jak zahrát machra. Mým údělem jsou charakterní role. Vyrůstal jsem ve věku heroických filmových postav Johna Waynea, ale i skutečných hrdinů ze života za 2. světové války. Později mě fascinoval způsob, jakým televize dělala hrdiny z lidí jen tím, že je zvětšila do nadlidských rozměrů. Ono vlastně jde o to, že žádný člověk není větší hrdina, než jak ho vylíčí televizní obrazovka."
Dnes sedmdesátiletý Dustin Hoffman, který má pět dětí, říká, že nechává na nich, co budou dělat."Jen doufám, že to budou dělat s chutí a že budou svou práci milovat.Pracovat jen proto, abych se uživil, je pro mne strašná představa."

Autor: milan008

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

13:00 - 13:05

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon

12:40 - 13:10

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Yes Man (2008)

13:00 - 15:15

2 minut již uběhlo
133 minut zbývá do konce

Prima - Česko na grilu

11:55 - 13:25

67 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190607
Osobností: 697955
Fotografií: 764424
Plakátů: 376859
Obsahů a biografií: 178362
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

Smůla (1972)

Smůla
Trochu slabá gangsterka bez   drsnější scény ,sice tam   pár scén se střelbou bylo   ale jen hodně krátkých a   přehlédnutelných,hodně se   tam více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Megažralok vs. Crocosaurus (2010...

Megažralok vs. Crocosaurus
Kdysi se ve filmech o   příšerách používaly   nekvalitní loutky a šlo   většinou o   vysokorozpočtové filmy,   nyní se používá   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 1 / 10

Trojúhelník smutku (2022)

Óvaj óvaj.

Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku není   trojúhelník, ale nejméně   oktagon smutku, nudy a   utrpení. Má-li to být   kritika či parodie na   nějaké více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 3 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dustin Hoffman

Hoffman Dustin

Naposled navštívené:
Dustin Hoffman

Hoffman Dustin