Duben

Aťka Janoušková

Povolání:
Rodné jméno:
Vlasta Janoušková
Národnost:
Narození:
16.3. 1930, Praha, Československo
Úmrtí:
7.3. 2019, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Když se 16. března roku 1930 poprvé rozplakala malá Vlastička Janoušková, nikdo netušil, jaká bojovnice s nepřízní osudu se právě narodila... Odmalička milovala smích, tanec i zpěv a ráda se předváděla a ani to, že vinou vrozené poruchy růstu se její výška zastavila na pouhých 120 centimetrech jí nesebralo chuť do života. Nějaký čas se sice pokoušela s nemocí bojovat, ale jednoho dne se díky kamarádovi z divadla na léčení, které beztak neslibovalo převratné úspěchy, vykašlala.

"Buď mě budou lidé brát takovou, jaká jsem, nebo ne - jejich věc!" rozhodla se a vykročila svojí cestou za štěstím. Vzhledem ke své fyziognomii se smířila poměrně brzy s tím, že na divadelních prknech ji role typu Desdemony zřejmě nečekají. V mládí hrála hlavně dětské role - její první velkou činoherní rolí v Národním divadle byla holčička ve hře Emila Vachka Prsten. V roce 1943 měla začít zkoušet roli trpaslice Barborky v Zuzaně Vojířové po boku Zdeňka Štěpánka a Marie Glázrové, ale sešlo z toho, protože její rodiče zatklo gestapo. Později ji vytáhl z kanceláře, kde nějakou dobu pracovala jako cizojazyčná korespondentka, sám E. F. Burian. Nejraději ale vzpomíná na dobu, kdy s Emanem Fialou dělala kabaret.

"Šla jsem tam, kde jsem mohla uplatnit zpěv a tanec, což bylo v kamenném divadle obtížné. Jezdila jsem taky s R. A. Dvorským a později s Jiřím Popperem, který měl ve východoněmecké televizi svou show a vozil tam lidi od nás."

Aťka Janoušková hrála i divadlo pro děti, spolupracovala s Josefem Zímou a nevyhnul se jí ani film. Zahrála si např. v Sedmi ženách Alfonse Karáska, v hudební komedii Ať žijí duchové, nebo ve Formanově Amadeovi. Hodně se věnovala i dabingu a Včelka Mája dodnes zůstává její stěžejní dabingovou rolí. Nesmíme ale zapomínat ani na ostatní kreslené postavičky, promlouvající Aťčiným sametovým hláskem - kolik dětí už za ty roky potěšily, kolik úsměvů vykouzlily...

I na divadelních prknech, která prý znamenají svět, se Aťka uměla "odvázat" a rozdávat radost, pohodu a smích - kdo by např. neznal její neopakovatelně rozverné podání písničky Doktor Uiuaa! Ani ve svém věku paní Aťka nelenoší, i když tvrdí, že už si ráda dopřeje víc klidu a pohodlíčka - má ráda vše, co jen trochu souvisí s uměním a kulturou, ráda se dobře nají a je vášnivou čtenářkou.

"Ve svém bytečku mám takový balkónek s malou zahrádkou, a když je hezké počasí, tak na něm občas také sedávám. Ale to vždycky jenom chvíli, abych se nadýchala vzduchu a podívala se, jak mi rostou kytky, ale jinak jsem plná energie a rozhodně stařecky neodpočívám," směje se čerstvá osmdesátnice...

Poslední roky pobývala převážně sama ve svém bytě, ale s přáteli udržovala čilý kontakt po telefonu. Navzdory svému vysokému věku se držitelka ceny Františka Filipovského těšila vcelku dobrému zdraví, ale když se svému známému nějakou dobu neozývala, znepokojilo ho to a zavolal policii. Po násilném otevření hereččina pražského bytu v něm bylo bohužel nalezeno už pouze její mrtvé tělo. Stalo se tak v sobotu 9. března 2019, pouhý týden před jejími 89. narozeninami. Soudní pitva však potvrdila, že smrt nastala už 7.3. 2019.

Autor: green-tea

Životopis (biografie) / Informace:
Včelka Mája, prasátko Babe, Včelí medvídci a další. Tak například těmto postavičkám propůjčila hlas jedna z našich nejmenších českých hereček. V současnosti se sice moc často na veřejnosti neobjevuje ale pořád hraje dál. Každý měsíc ji můžeme pravidelně vidět např. v Městských divadlech pražských.

"Zahálet rozhodně nehodlám i přes svůj věk - Sem tam vystupuji v některé hře v rozhlase, ale nejvíc se teď vyřádím na jevišti Rokoka. Tam hraji v obou inscenacích Rychlých šípů, jedničky a dvojky, nejmenšího Rychlého šípa a lítám po jevišti jako divá a lidi řvou smíchy, když mě vidí. V Rokoku se opravdu pořádně vyřádím. A díky tomu si připadám mladá, protože mi nohy slouží," uvedla v jednom z rozhovorů. Ale zpět k herečce. Jako mladá zažila i spousty posměchů kvůli svému vzrůstu. Pomohli jí až lidé z divadla.

"Musejí tě brát takovou, jaká jsi," - vzpomíná na slova kolegů. Krom divadla Aťka ještě zpívá s Josefem Zímou na zájezdovém programu v divadlech. Zpívá různé starší hity a nezapomene například ani na svoji známou píseň Doktor - Uiuaa.

Autor: Lpcko

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178514
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Aťka Janoušková

Janoušková Aťka

Naposled navštívené:
Aťka Janoušková

Janoušková Aťka