Duben

Kris Kristofferson

Povolání:
Rodné jméno:
Kristoffer Kristian Kristofferson
Národnost:
Věk:
87
Narození:
22.6. 1936, Brownsville, Texas, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kris Kristofferson
(* 22. 6. 1936) americký herec, hudebník a zpěvák. Narodil se v Texasu, ve městě Brownswille. Byl nejstarší ze tří dětí. Otec byl generálem amerického letectva. Přibližně v jedenácti letech napsal svoji první píseň, která se jmenovala Nesnáším tvůj hnusnej ksicht (I Hate Your Ugly Face). V mládí byl nadaným sportovcem. Měl fotbalový i atletický talent, který mu dopomohl k tomu, aby se objevil v časopise Sports Illustrated. Boxoval v amatérské soutěži Golden Gloves.
Při studiu na univerzitě dal před sportem přednost psaní. Obdržel za svoje povídky několik ocenění. Školu úspěšně ukončil v roce 1958. Kris obdržel ocenění Phi Beta Kappa a díky Rhodesově stipendiu mohl odjet studovat do Oxfordu. Zde začal skládat své první písničky a používal pseudonym Kris Carson. Nahrál i desku. Žádné vydavatelství ji však nikdy nevydalo. Na britských ostrovech získal titul magistra a byl rozhodnut v dalším studiu pokračovat. Ale jak to tak bývá, představy se odlišují od reality. Jeho plány na další studium zmařila jeho dlouholetá dívka. Během jedněch Vánočních svátků se oženil s přítelkyní Fran Beir. Kris vedle toho splnil přání rodičů a narukoval do armády. Stejně jako otec se stal pilotem. Jeho působištěm se stala základna v Západním Německu. Tam se přestěhoval se ženou i malou dcerkou. Jeho služba trvala šest let. Během této služby získal frčky kapitána. Mezitím dál skládal a taky hrál. Měl vlastní kapelu – The Lovers. Ve West Pointu na Vojenské akademii učil angličtinu.
Přišla další osudová změna. V červnu v roce 1965 ve svém volnu si zajel do kolébky country hudby do Nashvillu. Vlastně se už nikdy nevrátil. Životu písničkářů zcela propadl. Opustil armádu a dal se na dráhu countryového zpěváka. Začátek nebyl nejjednodušší. Začínal jako uklízeč v Columbia Studios. Potkal zde i Johnyho Cashe, který si od třicetiletého Krise vzal pár písní. Johny Case Krise spíše více než ignoroval. Ve stejném studiu v roce 1966 tvořil i Bob Dylan. Na svět přicházela deska Blonde on Blonde. Kris potají pozoroval své idoly, kteří prorazili v dřívějším věku, než on sám.
Vedle poklízení ve studiu si Kris vydělával jako pilot u těžařské firmy. Pracoval v dole v Luisianě. Tuto práci střídal s pobytem v Nashvillu, kde se snažil udat své písničky. Už to vypadalo, že se Kris nedobere cíle a začal pít. Následkem pití se rozpadlo jeho manželství. Se svoji první ženou měl dvě děti, kdy to druhé se narodilo s vrozenou vadou. Dosavadní bilance byla následující – rodina pryč, žádná nahraná písnička, vyhazov z práce. Kris cítil, že snad podělal všechno, co mohl. Před sebou měl jen vizi pobytu ve vězení, protože dlužil větší sumu peněz na alimentech. Po návratu do svého brlohu v Nashvillu zjistil, že byl vykraden. V téhle chvíli ucítil svobodu – už vůbec nic nemohl ztratit.
Úplně na dno se však nedostal. V roce 1970 vychází debut, který se jmenuje prostě – Kristofferson. Pak další zpěváci, jako Ray Price, Waylon Jennings, Johnny Cash, nahrávají další Kristoffersonovy skladby. Později, v roce 1971, vydává Kris desku The Silver Tongued Devil and I, a proráží jako zpěvák. Poměrně rychle přicházejí další alba. Kromě hudby pracuje i na sebezničení. Hodně pil. Nedokázal si představit, že by mohl tvořit, aniž by si nedal kapku toho chlastu. Hodně si užíval a střídal jednu holku za druhou. Mezi jinými i krátkou dobu chodil s herečkou Barbrou Streisandovou. Poznali se na koncertu v Los Angeles. V této době nemohl mít žádný delší vztah. Hodně cestoval. Nakonec se zamiloval do zpěvačky Rity Coolidgeové. V srpnu 1973 se s ní oženil. Brzy se jim narodila dcera a nazpívali spolu desku Full Moon, která se setkala se značným úspěchem.
Vedle natáčení desek se Kristoffesrson dostal na počátku sedmdesátých let i na plátna kin. Získal titulní roli v kriminálním příběhu Cisco Pike Billa L. Nortona o rockové hvězdě, která podlehne drogám. Pak přišla role pistolníka ve filmu Pat Garett a Billy the Kid. V tomto filmu se objevil i Bob Dylan. Další roli mu dává režisér Martin Scorsese ve filmu Alice už tu nebydlí (1974). O dva roky později Kristofferson hraje muzikálu Zrodila se hvězda. Za hlavní mužskou roli získal Zlatý glóbus. Tato role mu dopomohla k tomu, že přestal pít. Zvládal až půl druhé láhve whisky denně.
Vlna úspěchu filmu Zrodila se hvězda byla obrovská. Ve stejné době vyprodával stadiony. S přibližujícím se koncem sedmdesátých let se postupně jeho desky přestaly prodávat. Opět se mu začalo hroutit manželství. V roce 1979 se Kristofferson a Coolidge rozešli. Tehdy pracoval Kris na velkém projektu – na westernu Nebeská brána Michaela Cimina. Ale místo největšího hitu všech dob se film stal největším propadákem v dějinách Hollywoodu. Kristoffersonova herecká kariéra mířila ke dnu a sporadicky se objevoval jen v televizi.
Zpět se dostal až ve druhé polovině devadesátých let. Přijal roli zkorumpovaného šerifa ve filmu Osamělá hvězda.
Osobní krach z konce sedmdesátých let netrval dlouho. Do jeho života přišla studentka Lisa Meyers a v roce 1983 se s ní oženil. V této době Kris pochopil, že to nejdůležitější v životě je vlastní rodina a rodinné zázemí. Spolu s Lisou měl až pět dětí.
Jeho hudební kariéra v první polovině osmdesátých let stagnovala. Spolu s Johnym Cashem, Williem Nelsonem a Waylonem Nelsonem založil kapelu The Highwaymen. Deska Haghwaymen se stala trhákem. Vlastní desku vydal Kris až po šesti letech – v roce 1987. Bylo to album Repossesed. Dalším albem byl Third World Warrior (1990).
V posledních letech se často objevuje ve filmu, ale jsou to spíše role vedlejší (Blade, Fast Food Nation).

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

05:00 - 05:30

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa jedna báseň (2011) [TV ...

05:20 - 05:30

5 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

30 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

05:00 - 06:00

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190632
Osobností: 698044
Fotografií: 764592
Plakátů: 377035
Obsahů a biografií: 178417
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulice New Yorku (2001)

Ulice New Yorku
Když člověk vezme v potaz,   že jde o nezávislý biják   natočený s naprosto   zanedbatelným rozpočtem, je   nutné považovat ho určitě   za více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Pokrevní pouto (2013)

Pokrevní pouto
Průměrná krimi o dvou   bratrech jeden padouch druhý   polda ,padouch vyleze z basy a   začne dělat problémy   nejdřív nájemná vražda   pak více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Sabata (1969)

Sabata
Povedený western jak jinak   když v hlavní roli   westernoví profík L.V.Cleef   ,s pistolí to umí jako málo   kdo a nemluví   zbytečně,přijel více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Red má práci (2000) [TV epizoda]

Red má práci
Zas dle mého spíš obyč.   díl, ale pár hlášek a   scének je slušných. Třeba   Red jak čeká na telefon z   budoucí práce, tam jsou   silný více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Dlouhé horké léto (1985) [TV fil...

Dlouhé horké léto
Toto remake z roku 1985 se mi   líbilo více než původní   film z roku 1958.Film má   lépe a zajímavěji   propracovaný   scénář,herecké výkony více >

Autor: Pala

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kris Kristofferson

Kristofferson Kris

Naposled navštívené:
Kris Kristofferson

Kristofferson Kris