Duben

Christopher Lee

Rodné jméno:
Christopher Frank Carandini Lee
Národnost:
Narození:
28.5. 1922, Belgravia, Londýn, Anglie, Velká Británie
Úmrtí:
7.6. 2015, Chelsea, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Lee Christopher - Christopher Frank Carandini Lee se narodil v Anglii 27.5.1922 - Jeho otec byl plukovník Geoff Trollope Lee, matka byla italská kontesa Estella Marie Carandini. Studoval na Summerfield Preparatory School, další studium absolvoval na Wellington College, kde se specializoval na studium cizích jazyků.

Za II. světové války sloužil jako pilot u speciální zpravodajské jednotky Královského letectva v Rhodesii, Africe,Jugoslávii. Po ukončení války se začal věnovat výhradně filmu. Od roku 1947-1951 se zavázal smluvně u společnosti J. A. Ranka. Projdeme-li poté jeho kariérou nedostával nijak významné role, i když se jednalo o velmi dobré filmy jako : Hamlet(s L.Olivierem), Moulin Rouge, nebo Bílá velryba (s Gregory Peckem).

Až rok 1957 byl pro Christophera úspěšným. Podařilo se mu rolí Frankensteina v hororu "Frankensteinova kletba" dostat do širokého podvědomí filmového diváka. Ovšem vedle upírů, krvežíznivých hrabat (jako byl třeba Crollok v upírské parodii režiséra Romana Polanskeho -"Ples upírů"), lidských i nelidských monster, které před ním vytvářeli herci němé éry jako byli Béla Lugossi, a nebo Boris Karloff,hrál ve Fisherových filmech i sympatické postavy, jako byla jeho romanticky pojatá postava v přepisu duchovního otce Psa Baskervilského: Sira Artura Conana Doyla - role Sira Henry Baskervilla, ve filmu - "Pes baskervilský", anebo role proslulého detektiva Sherlocka Holmesa v kriminálním příběhu "Sherlock Holmes a náhrdelník smrti".

Tento dvoumetrový, štíhlý muž, se zajímavou,mírně asketickou tváří, s pronikavým pohledem i hlubokým, fascinujícím hlasem, jako by byl předurčen pro ďábelské až démonické typy, a muže temných charakterů: Dracula, Mumie,Rasputin. Spolu s Peterem Cushingem (jedním z nejznámějších představitelů Sherlocka Holmesa, a myslím že velice dobře vizuelně odpovídající této postavě), jemuž byl často protihráčem - partnerem, patřil dlouho k nejpopulárnějším hororovým hercům. Jednu ze svých nejlepších kreací předvedl v postavě fanatického vědce Mycrofta v komedii "Soukromý život Sherlocka Holmese" v režii Billyho Wildera.

Na začátku 70-tých let opouští horory, a uplatňuje se v jiných, zajímavých projektech – jako : Tři mušketýři (hrabě Rochefort), Letiště 77 a.j. Své filmové postavy tak rozšiřuje o seriózní a ctihodné muže - profesory, lékaře, důstojníky, aristokraty a kněze. V roce 1983 natáčel v Praze horor Howling II. Byl porotcem na MFF "Forum 1995" v Bratislavě. Společně s Anthonym N.Keysem založili roku 1972 produkční společnost Charlemagne Productions, Ltd. Vedle herectví se s vervou věnuje golfu a opernímu zpěvu.V roce 1973 mu byl ve Francii udělen odznak důstojníka: Řádu umění a literatury. Je autorem biografické knihy Tall, Dark and Gruesome, vydanou v roce 1977 - Vysoký, temný a příšerný.

V roce 1961 se oženil s bývalou dánskou modelkou Gitte Korencke, se kterou má dceru Christinu, která se narodila v roce 1963.Christopher Lee je velice pilný herec. Od roku 1948 hrál ve 163 filmech.Jeho poslední a známá role je z trilogie Pán prstenů: role Sarumana, kterou ztělesnil ve svých 80 ti letech.

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Tento britský herec se narodil roku 1922 v Londýně. Jeho otec byl plukovník a matka komtesa. Jejich rodina byla spřízněna s italskou šlechtou. Když měl malý Christopher čtyři roky, rodiče se rozvedli.

Christopher Lee studoval na Wellington College. Nejprve pracoval jako úředník v loďařských společnostech. Když vypukla druhá světová válka, sloužil v britském královském letectvu. Kvůli znalostem německého jazyka ho také využívala britská zpravodajská služba. Jeho nevlastním bratrancem je samotný tvůrce agenta 007 Jamese Bonda, spisovatel Ian Fleming. Když se začal točit první film o Jamesi Bondovi nazvaný DR. NO, Ian Fleming chtěl, aby právě tuto zápornou postavu Christopher Lee ztvárnil. On to však odmítl.

Později si však jednoho z Bondových protivníků přece jen zahrál. Bylo to ve filmu MUŽ SE ZLATOU ZBRANÍ. Na začátku své herecké kariéry hrál spíše epizodní role. V roce 1948 si ho samotný Laurence Olivier vybral do svého Hamleta. Při natáčení tohoto filmu se seznámil s Peterem Cushingem. Christopher Lee přispěl k tomu, že se horror stal jedním z nejoblíbenějších filmových žánrů. A za to mu samozřejmě patří velký dík.

Několikrát si zahrál hraběte Drákulu, Frankensteina nebo Jekylla
a Hydea. Stejně jako jeho dřívější kolega Boris Karloff, ani Christopher
Lee neměl rád slovo horror. Přelomová byla pro Christophera Lee
sedmdesátá léta. Jeho nejnovějšími zápornými postavami jsou hrabě Dooku ze STAR WARS a čaroděj Saruman z fantasy trilogie Petera
Jacksona PÁN PRSTENŮ.

Autor: videofil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - 168 hodin (2006) [TV pořad]

10:00 - 10:35

0 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Rozmnožování v divočině

09:25 - 10:15

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina

09:35 - 10:55

25 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Vytoč mého agenta (2022) [TV s...

09:15 - 10:30

45 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190637
Osobností: 698067
Fotografií: 764724
Plakátů: 377095
Obsahů a biografií: 178421
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher Lee

Lee Christopher

Naposled navštívené:
Christopher Lee

Lee Christopher