Duben

Joseph L. Mankiewicz

Rodné jméno:
Joseph Leo Mankiewicz
Národnost:
Narození:
11.2. 1909, Wilkes-Barre, Pensylvánie, USA
Úmrtí:
5.2. 1993, Hedford, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Významný režiser, producent a scénarista - Joseph Leo Mankiewicz se narodil dne 11.2. 1909, ve Wilkes-Barre, stát Pennsylvania, USA. Jeho rodiče byli polské národnosti, ale Joseph, a jeho sestra a bratr Herman, později známý scénarista, se narodili jako právoplatní občané USA. O několik let později se z existenčních důvodů přestěhovala celá rodina do New Yorku, kde dokončil Joseph Stuyvesant High School – jako téměř všichni newyorčané, kteří chtěli studovat na vysoké škole, a graduoval na Kolumbijské univerzitě. Na postu novinář pracoval v Evropě jako zahraniční dopisovatel. Nakonec byl vyslán do Německa, a v Berlíně si našel zajímavý přivýdělek – německé překlady k americkým filmům.
Po návratu z „kontinentu“ se stal scénaristou a pracoval jako dialogista nejen u společnosti Paramount, Metro Goldwyn Mayer, ale i 20th Century-Fox. K režii přišel jakoby náhodou, a jakoby mimochodem. Při natáčení dobového filmu - Dragonwyck v roce 1946, (v hlavních rolích Gene Tierney a Vincent Price), náhle onemocněl režiser Lubitsch, musel být převezen do nemocnice a režii, spolu s příslušnou „židlí“ převzal Joseph Mankiewicz. Nutno podotknout, že Mankiewicz byl režisér, který vyzkoušel všechny možné druhy námětů, počínaje shakespearovskými dramaty, historickými snímky, westerny, společenskými , konverzačními, komediemi a hudebními filmy konče. Nesmíme zapomenout na další z jeho rolí, kterou byla produkce – jako u Příběhu z Filadelfie z roku 1941 s Katerine Hepburn, Cary Grantem a Jamesem Stewartem v hlavních rolích, a nominace na Oscara. Film - Klíč od království – The Keys of the Kingdom, byl dalším produkčním úspěchem v roce 1944 v hlavní roli - Gregory Peck, a producentova druhá žena Rosie Stradner. Další zásadní práce byly scénáře. Za celou dlouhou a opravdu plodnou kariéru jich napsal celkem 50.
Dá se říci že „vytřel zrak“ všem režiserům a scénaristům, kdy získal hned dvakrát Oscara za drama – A Letter to Three Wives - Dopis třem manželkám – rok 1949, a v roce 1950 s Anne Barter, která za roli Evy získala Oscara, a Bette Davis - All About Eve - Vše o Evě, který získal titul - nejlepší film, získal 8 nominací a 6 proměnil na Oscara. Mankiewicz byl mistr dialogů, vtipný, břitký a ve spojení s talentem herců vytvořil naprosto jedinečná díla. Mezi jeho oblíbené filmy patřila třeba - Bosá kontesa - The Barefoot Contessa (Ava Gardner a Humphrey Bogart), The Ghost and Mrs. Muir – Duch a paní Mudrová, nebo krimi - The Honey Pot, s jeho přítelem, hercem Rexem Harrisonem, který hrál ve filmech, na kterých se jakkoliv poddílel dost často – naposledy v roli Césara v bombastické Kleopatře s Elizabeth Taylor a Richardem Butonem v hlavních rolích z roku 1963 (film se natáčel téměř tři roky, ale z hlediska finančního naprosto nesplnil očekávání). Ovšemže Mankiewicz ve své produkci natáčí dál, např. v Anglii - mysteriozní thriller - Slídil - 1972, s Laurencem Olivierem a Michaelem Cainem. Film získal další nominace na Oscary.
Joseph L. Mankiewicz byl ženatý třikrát. První manželství s Elizabeth Young od roku 1934 - 1937 - měli spolu jednoho syna Thomase. S herečkou Rosie Strander se oženil v roce 1939, a měli spolu dvě děti syna Christophera a dceru Alexandru. Žili spolu v harmonickém, spokojeném manželství do roku 1958, kdy Rosa zemřela na rakovinu. Dne 14.12.1962 se oženil s Rosemary Matthews, se kterou žil až do své smrti. Oba synové šli víceméně v jeho stopách. Tom je scénárista a režisér, Christopher producent. Nejmladší z jeho dětí byla dcera Alexandra. J. L. Mankiewicz získal mimo Oscary a nominace na ně další ceny, nejen na festivalech v Cannes, ale i Golden Globe, byl také předsedou filmařské unie. V roce 1986 získal ocenění za celoživotní přínos pro film. Jeho vzorem byl údajně režiser Ernest Lubitsch. J. L. Mankiewicz zemřel dne 5.2. 1993 v Bedfordu, v New Yorku na infarkt.

Marta Holubová – clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190705
Osobností: 698229
Fotografií: 765204
Plakátů: 377381
Obsahů a biografií: 178522
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joseph L. Mankiewicz

Mankiewicz Joseph L.

Naposled navštívené:
Joseph L. Mankiewicz

Mankiewicz Joseph L.