Duben

Leonard Nimoy

Povolání:
Rodné jméno:
Leonard Simon Nimoy
Známý jako:
Frank Force; Leonard Nemoy
Národnost:
Narození:
26.3. 1931, Boston, Massachusetts, USA
Úmrtí:
27.2. 2015, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Leonard Nimoy – biografie

Narodil se 23. března 1931 v Bostonu, Massachusetts jako druhý syn Maxe a Dory Nimoyových. Leonard má dvě děti – Julii a Adama, několik vnuků a v současné době žije se svou druhou ženou Susan Bay Nimoy. Jeho zájem o hraní začal již v mládí. Hrál na jevišti už od osmi let až po jeho pubertu. V roce 1949, po letním kursu na Boston College, se vydal do Hollywoodu, kde přijal svou první práci. Pokusil se změnit svůj Bostonský přízvuk a dělal zvláštní úkoly, které ho měli zviditelnit. Leonardův první filmový debut byla malá role ve filmu Queen for a Day (rok 1951). Další různé role ve filmech a seriálech, takových jako ve filmu Zombies of the Stratosphere byly velmi cenné pro jeho budoucí hereckou kariéru. Jeho první velká filmová role ho čekala v roce 1952 a to ve filmu Kid Monk Baroni. Po dvou letech, které strávil v armádě se vrátil k práci herce, u televize a divadla. Během padesátých a šedesátých let, se Leonard dostal k mnoha rolí v televizních seriálech jako např. Wagon train, Man from U.N.C.L.E, Rawhide, Perry Mason a Combat.Také se objevil v několika celovečerních filmech jako například Deathwatch nebo The Balcony. Nicméně Leonardův největší úspěch byl v sience fiction seriálu STAR TREK, který si získal celosvětové uznání. Stal se znakem popularity šesti celovečerních filmů a původní série STAR TREK. Ztvárnil zde vulkánce Pana Spocka, za kterého byl třikrát nominován na cenu Emmy.

V roce 1973 se postava Spock objevila v kresleném seriálu STAR TREK, který se vysílal dvě sezóny každé sobotní ráno na „cartoon“ kanálech. Leonard se také stal úspěšným režisérem filmů Star Trek III. The Search for Spock a Star Trek IV. The Voyage Home. Jeho další příspěvky do Star Treku byly scénáře k filmům Star Trek IV. a Star Trek VI.(zde byl i jeho producentem). Ovšem jeho nejúspěšnější film byl Star Trek IV. The Voyage home. Při psaní scénáře k tomuto filmu se inspiroval probíhající akcí- záchrany velryb. A v konečné podobě filmu, velryba ztvárnila velmi podstatnou část příběhu. V roce 1991 si Leonard zopakoval roli Spocka v seriálu Star Trek: The Next Generations ( Nová generace)a to dokonce ve dvou částech. A poté se věnoval filmu Star Trek VI. The Undiscovered Country.
Tato fotka je z natáčení filmu STAR Foto z původního seriálu STAR TREK
TREK IV. The Voyage Home

Kromě Star Treku natočil i jiné filmy jako The Good Mother (hlavní role Diane Keaton a Liam Neeson), dále Three Men and a Baby (Tři muži a nemluvně, hlavní role Tom Selleck, Ted Danson a Steve Guttenberg), Funny About Love ( hlavní role – Gene Wilder, Christine Lahti a Mary Stuart Masterson) a čtvrtý film Holy Matrimony (hlavní role – Patricia Arquette a Joseph Gordon Levitt). Nedávné průzkumy ukázaly, že tyto čtyři Nimoyovy filmy patřily mezi kasovní trháky za celou dobu jeho režisérské kariéry.


Odstartoval tím svou producentskou kariéru…. Produkoval například filmy jako Fiddler on the Roof, Camelot, Oliver a Vincent. Leonard také dostal hlavní roli Sherlocka v Royal Shakespeare Companys – Sherlock Holmes. Na Brodwayi hrál ve hrách jako Equus a Full Circle. Stal se i výborným vypravěčem a moderátorem, v pořadech jako In search of…, Ancient Mysteries a v roce 1991 začal pro televizi uvádět dokumentární pořad Ring of Fire.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Atletika ČR 2024

16:00 - 18:40

83 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

43 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leonard Nimoy

Nimoy Leonard

Naposled navštívené:
Leonard Nimoy

Nimoy Leonard