Duben

Natalie Portman

Rodné jméno:
Natalie Hershlag (hebr. נטלי הרשלג‎)
Národnost:
Věk:
42
Narození:
9.6. 1981, Jeruzalém, Izrael
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Téměř dvacet let, kdy se Natalie objevuje ve filmu, čekala pokorně na ocenění, které má podobu sošky Oskara. Na začátku roku 2011 se jí to podařilo a snad i po zásluze jej získala do svých rukou. Většina diváků, kteří oceněný film Černá labuť viděli, si oblíbili krásnou izraelsko – americkou herečku Natalii Portman, ale o něco později se objevily pochyby o tom, že ta její zásluha na filmu je minimální a s tím jejím baletem, že je to podvod.

Natalie Portman se narodila 9. června 1981 jako Natalie Heršlag. Na velkém plátně se poprve objevila jako třináctiletá ve filmu Leon. Dva roky na to si zahrála ve filmech Miluji tě (1996) a Mars útočí ( 1996), kde se bourá mýtus, že návštěvníci z vesmíru přicházejí z čistých úmyslů a že to jsou vlastně bratři, vždyť žijeme v jedné galaxii a máme jedno společné slunce. Ale aby ji znali celosvětově, musela si počkat na roli královny Amidaly v triologii Hvězdných válek (1999, 2002, 2005).

Pak přišly filmy Návrat do Cold Mountain (2003), V jako Vendeta (2006), Na dotek (2006) - v tomto filmu hrála tak výborně, že si to řeklo o ocenění Zlatého glóbu a Miloš Forman ji chtěl mít ve filmu Goyovy přízraky (2006). Jsou to takové skvělé role, skvělých režisérů, které se neodmítají. S vyznamenáním vystudovala na Harvardu psychologii, a k tomu ještě stačila absolvovat několik postgraduálních kurzů na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Při natáčení ceněného Oskarového filmu Černá labuť (2010) se poznala s francouzským choreografem a hercem Benjaminem Millepiedem (33), slovo dalo slovo, pár dlouhých pohledů a slaví se zásnuby, které jsou okořeněny zjištěním, že Natalie a Benjamin očekávají přírustek do rodiny každým dnem, či týdnem - druhá pol. roku 2011, kdy vzniká tento článek. V této době se také v českých kinech promítá historický film Thor (2011).

Po narození prvního potomka si herečka jistě dá menší pauzu ve filmování a bude odpočívat, aby se opět mohla vrátit v plném lesku na plátna kin v dalších titulech, které na ni ještě čekají….

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Herečka a modelka Natalie Portman se narodila 9. června 1981 v izraelském Jeruzalémě. Když jí byly tři roky, rodina se přestěhovala do Spojených států, na Long Island ve státě New York. Už v jejích 11 letech si jí všiml agent, který hledal dětské modelky. Natalii však chození po molu nebavilo. Již o rok později si ji vyhlédl talentovaný francouzský režisér Luc Besson pro svůj snímek Leon. Dvanáctiletá Natalie ve filmu doslova zazářila a stala se vyhledávanou herečkou. V roce 1995 si zahrála vedlejší roli ve filmu Michaela Manna Nelítostný souboj, ve kterém stála před kamerou s Al Pacinem. Dalších úspěchů se dočkala díky rolím v muzikálu Woodyho Allena Všichni ríkají: Miluji tě a především v komedii Nádherný holky.

Natalie je netypická v tom, že odmítá vystupovat před kamerou nahá a nechce hrát ani ve filmech, kde je zobrazováno brutální násilí. Kvůli nahotě například odmítla titulní roli ve filmu Adriana Lynea Lolita. V roce 1998 odmítla i roli v Redfordově Zaříkávači koní, aby mohla na Broadwayi ztvárnit tragickou postavu židovského děvčete v Deníku Anny Frankové.

Největšího komerčního úspěchu se jí dostalo díky Star Wars George Lucase. V Epizodě I. nejprve ztvárnila roli královny Amidaly, v Epizodě II. potom senátorku planety Naboo Padmé. Poté si zahrála i v historickém dramatu Návrat do Cold Mountain.

Zlatý glóbus a oscarovou nominaci za nejlepší vedlejší ženskou roli přinesl Natalii až letošní psychologicky laděný film Na dotek. V milostném čtyřúhelníku režiséra Mika Nicholse hraje po boku dalších hvězd – Julie Roberts, Cliva Owena a Juda Lawa.

V Hollywoodu je Natalie považována za bílou vránu. Nekouří, nepije, nikdy nezkoušela drogy a je vegetariánka. Navíc je nadprůměrně inteligentní. Hravě se dostala na prestižní Harvard, kde už ve dvaceti letech dostala titul magistra psychologie. Mluví hebrejsky a anglicky, učí se francouzsky a japonsky. V současné době pokračuje v dálkovém studiu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Kritici jí předpovídají slávu Audrey Hepburnové, ale Natalie považuje herectví pouze za svůj koníček. Sama říká, že ji láká především studium.


Autor: Aleš Vávra

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

21:20 - 22:05

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Siréna od Mississippi (1969)

21:40 - 23:40

19 minut již uběhlo
101 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

21:25 - 22:25

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Česko na grilu

21:30 - 22:50

29 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190644
Osobností: 698076
Fotografií: 764736
Plakátů: 377110
Obsahů a biografií: 178431
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Natalie Portman

Portman Natalie

Naposled navštívené:
Natalie Portman

Portman Natalie