Duben

Terence Stamp

Povolání:
Rodné jméno:
Terence Henry Stamp
Národnost:
Věk:
84
Narození:
22.7. 1939, Stepney, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Terence Stamp se narodil 22.7.1939 ve Stepney, Londýn, Anglie. Je nejstarší z pěti dětí, jeho otec pracoval jako kapitán remorkéru na Temži. V mládí vynikal v golfu, dokonce se mu krátce věnoval i profesionálně. Studoval výtvarné umění na St. Martin School of Art, poté dělal reklamního typografa. Díky této profesi navázal kontakty se světem divadla a rozhodl se věnovat herectví. Vystudoval Webber-Douglas Drama School, hrál na provinčních scénách, mimo jiné ve hře Johna McGrathe Proč, děťátko? V této inscenaci ho také objevil Peter Ustinov a obsadil ho do titulní role šikanovaného britského námořníka v dobrodružném dramatu z 18. století podle knihy Hermana Melvilla Billy Budd, za kterou získal v roce 1962 Zlatý Globus a nominaci na Oscara.
Dalším oceněním byla cena na MFF v Cannes v roce 1965 za roli Fredericka Clegga v psychologickém dramatu Sběratel (režie W. Wyler), vynikající psychologická studie vězně a jeho věznitele. Mladý, nevzdělaný a osamělý bankovní úředník, vášnivý sběratel motýlů, se zamiluje do dívky, která je jeho pravým opakem – krásná a nadaná studentka umění Miranda (Samantha Eggar), dívka s mnoha přáteli a vztahy. Nejprve ji zpovzdálí sleduje, ale když mu nečekaná výhra v loterii umožní koupit starý dům na odlehlém venkově, dívku unese a vězní ve sklepení domu, které upravil jako pokoj pro hosty a jeho jediným cílem je, aby se Miranda do něj zamilovala.
Během 60. let vytvořil ještě řadu výrazných rolí ve filmech významných režisérů, např. v komiksové parodii na bondovky Modesty Blaise (režie J. Losey) jako agent britské tajné služby Willie Garvin spolu s Monicou Vittiovou a Dirkem Bogardem, nebo jako hrubiánský seržant Frank Troy, který činí své ženě (Julie Christie) z manželství peklo ve filmové adaptaci románu Thomase Hardyho Daleko od hlučícího davu, dále úlohou alkoholika a narkomana v povídce Toby Dammit (režie F. Fellini) z filmu Podivuhodné příběhy, nebo v Pasoliniho symbolické moralitě Teoréma jako jemný, málomluvný a laskavý Host.
V následujícím období většinou ztělesňoval zloduchy (Zloděj z Bagdádu, Superman nebo Lebkouni). Větší pozornost vzbudil až úlohou stárnoucího transsexuála Bernadette ve filmu Stephana Elliotta Dobrodružství Priscilly, královny pouště (1994), který se spolu se dvěma transvestity (Hugo Weaving a Guy Pearce) vydá v růžovém autobuse ze Sydney do australského vnitrozemí na kabaretní vystoupení. Za tuto roli byl nominován na Zlatý Globus 1994 a na cenu BAFTA 1994. Kostýmy návrhářky Lizzy Gardiner, které měl v tomto filmu na sobě, byly oceněny Oscarem za Nejlepší filmový kostým 1994. Jde o jeden z deseti nejúspěšnějších australských filmů všech dob.
Terence Stamp debutoval v roce 1991 také jako režisér filmem Cizinec v domě. Navíc publikoval autobiografické knihy Stamp Album (1987), Coming Attractions (1988) a Double Feature (1989).
Z dalších filmů můžeme jmenovat Star Wars: Epizode 1, Trhák pana Bowfingera, Orlové práva, Sicilián, Společenství vlků, Rudá planeta, Angličan a mnoho dalších.


Autor: xebece

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Terence Stamp

Stamp Terence

Naposled navštívené:
Terence Stamp

Stamp Terence