Duben

Simona Stašová

Povolání:
Národnost:
Věk:
69
Narození:
19.3. 1955, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dcera herečky Jiřiny Bohdalové se narodila ve znamení ryb v roce 1955. Už jako studentka pražské Konzervatoře a DAMU od roku 1976 hrála v Českých Budějovicích. Po ročním angažmá v Jihočeském divadle zakotvila na 14 let v pražském Divadle E. F. Buriana, kde na sebe upozornila řadou dramatických i komediálních rolí (mj. Agáta v Ženitbě, Varja ve Višňovém sadu, Viola ve Večeru tříkrálovém). Po příchodu do MDP v roce 1991 spolupracovala nejprve s Divadlem K a současně hostovala v Divadle za branou II, v Činoherním klubu i v soukromých divadelních produkcích. Od sezony 1993-94 se pravidelně objevovala na scéně Divadla ABC – mj. Ideální manžel, Sestup Orfeův, Taxi na věčnost,Třikrát život.

V současné době je na volné noze, hostuje v Divadle na Jezerce (Lásky paní Katty), v Divadle v Řeznické (Balada o smutné kavárně, Římské noci), ale také v příbramském divadle (v roce 2008 získala Cenu Thalie za roli Evy v Drobečcích z perníku). Na scéně Divadla Rokoko exceluje ve one-woman show Shirley Valentine. Stala se rovněž vyhledávanou filmovou a televizní herečkou, hrála v desítkách filmů a seriálů. Nejvýraznější filmové a televizní role jí nabídli režiséři Karel Smyczek (Nemocný bílý slon, seriál Místo nahoře), Jan Hřebejk (Pelíšky) a Filip Renč (Román pro ženy).

Životopis (biografie) / Informace:
Dcera RNDr. Břetislava Staše a herečky Jiřiny Bohdalové. Narodila se v Praze. Vystudovala dva roky konzervatoře a odkud přešla na DAMU (v době začátku studií jí bylo 17 let). První angažmá získala v Českých Budějovicích. Odtud odešla do divadla E.F.Buriana, kde zakotvila na dlouhých 14 let. Účinkovala i v Městských divadlech pražských, dále v divadle Ká a v divadle ABC. Z divadelních rolí: Gorinův Thyl Ulenspiegel (trojrole Nelle, Bethina, Anna), Višňový sad (Varvara - celkem dvakrát: v režii Jana Kačera a Otomara Krejči), Ženitba (také dvakrát - Agáta a Tekla), Edvard Albee - Balada o smutné kovárně (Amélie), Neil Simon - Poslední ze žhavých milenců (trojrole), Eugen Labiche - Nejšťastnější ze tří, Popel a pálenka. Velmi často účinkuje v televizních seriálech: Žena za pultem (žravá učnice), Létající Čestmír, My všichni školou povinní, Sanitka, Malé dějiny jedné rodiny, Panoptikum města pražského, Dobrodružství kriminalistiky, Uctivá poklona, pane Kohn!, Přítelkyně z domu smutku, Pomalé šípy, Když se slunci nedaří, Ranč U zelené sedmy, Zdivočelá země, O ztracené lásce, Místo nahoře, Josef a Ly.
Často se objevuje i v televizních pohádkách: O Nanynčiných koláčích, Anulka a pan Petiočko, Paní Liška, O kumburské meluzíně, O modrém ptáčku, Kašpárkovy rolničky a inscenacích: Kdo je kdo, Eva a její klan, Královské řádění, Anglický biftek s českou oblohou, Kožené slunce. Zajímavé příležitosti však dostala také ve filmu: Mys dobré naděje, Tak láska začíná, Jak rodí chlap, Jak napálit advokáta, Pražákům těm je hej, Nemocný bílý slon, Pětka s hvězdičkou, Blázni a děvčátka, Pelíšky, Musíme si pomáhat a Babí léto. Je matkou dvou synů.

Autor: Jiří

Životopis (biografie) / Informace:
Studovala hudebně dramatický obor na konzervatoři a přešla na DAMU. Začínala hrát v Českých Budějovicích, od 1977 DEFB a od 1991 MDP. Hostuje pravidelně v ČK. První velká filmová role měla jednoznačně dramatický charakter (Mys dobré naděje), v pozdějších letech byla obsazována převážně do komediálních rolí. Často účinkuje v rozhlase a TV. Dcera herečky Jiřiny Bohdalové.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178391
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Simona Stašová

Stašová Simona

Naposled navštívené:
Simona Stašová

Stašová Simona