Duben

James Stewart

Povolání:
Rodné jméno:
James Mia Maitland Stewart
Národnost:
Narození:
20.5. 1908, Indiana, Pensylvánie, USA
Úmrtí:
2.7. 1997, Beverly Hills, Los Angeles, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
James Stewart se narodil 20. 5. 1908 v Indianě v USA. Později se jeho rodičům narodily ještě dvě děti - sestry. Jeho rodiče patřili do středních vrstev a vlastnili železářství. Jamesova osobnost, byla poměrně dost formována hudbou. Matka byla výborná klavíristka a otec prý velmi dobře zpíval. V roce 1932 James dostudoval - architekturu na Princetownu. Jako vysokoškolák často hrál svým kamarádům na tahací harmoniku, a vlastně to ho přivedlo k filmu. James se přestěhoval do New Yorku a jeho spolubydlícím v newyorském bytě se stal Henry Fonda. Stali se přáteli takříkajíc na život a na smrt.

Díky příznivým událostem – jeho vystupováním (angažmá) na Broadwayi, dostal nabídku zatím jen na malou roli do Hollywoodu.Tento 191 cm vysoký, štíhlý muž začínal malou rolí ve filmu spol. Metro Goldwyn Mayer - Art Trouble - 1934, a o rok později novináře v The Murder Man. Od MGM dostal další nabídky na role ve filmech Wife vs. Secretary, Rose Marie, Děvče z maloměsta - všechny v roce 1936.

James Stewart a Henry Fonda jako úspěšní mladí herci nezůstávají nic své pověsti správných chlapců a milovníků dlužni, a vesele se stýkají se známými herečkami, mimo jiné Olivií de Havilland, Claudette Colbert, Margaret Sullavan, Susan Hayward, Joan Crawford….

James Steward obdivoval letadla a létání, a tak se začal učit, a jako výborný adept na létání získal licenci. Metro G.M. se rozhodlo v roce 1937 začít obsazovat Jamese do hlavních rolích, a jeho partnerkou byla v jeho prvních hudebních filmech známá tanečnice a stepařka Eleanor Powell. Poté následovaly další role, a jeho parterkami začaly být věhlasné Star jako Ginger Rogers Margaret Sullavan. Nejlepším filmem z tohoto roku – 1938 byl - Vždyť jsme jen jednou na světě. Začíná jeho plodná spolupráce s režisérem Frankem DiCaprou, který ho obsadil roku 1939 do role mladého senátora ve filmu Pan Smith přichází, s herečkou Jean Arthur, který také mimo velikého zisku přinesl první Jamesovu nominaci na Oscara.
Ten samý rok hraje James Stewart další charakteristickou postavu - šerifa - ve filmu, Destry Rides Again, spolu s herečkou Marléne Dietrich. Hraje s Carole Lombard, s Claudette Colbert, další dvě spolupráce s Margaret Sullavan: v romance režiséra E.Lubitsche – The Shop Around The Corner, a drama z nacistického Německa - The Mortal Storm, 1940. Následuje Příběh z Filadelfie s Katherine Hepburn a Cary Grantem za kterého získal Oscara.

Přichází rok 1941 a James Stewart se přihlásil jako dobrovolník do armády. Zúčastnil se za války 20-ti důležitých akcí, vyučuje jako letecký instruktor je vysoce prospěšný a uznávaný, bojuje v Evropě, a na konec války je několikrát vyznamenaný za statečnost a za zásluhy, navíc již jako penzionovaný se stal jediným hercem na světě, který získal tak vysokou hodnost – brigádní generál.


V Hollywoodu navazuje na spolupráci s Frankem Caprou, filmem Život je krásný, rok 1946. James je opět úspěšný a následuje další oscarová nominace. Za jeho filmovou kariéru bylo těchto nominací 19. James Stewart je schopen zahrát jakoukoliv roli komickou počínaje kriminální konče. Je úspěšný i ve westernových filmech, jako byl třeba v roce 1950 Zlomený šíp po boku nastávající herecké generace herečky Debry Paget, která si zahrála jeho mladinkou indiánskou manželku. V roce 1948 mu nabízí spolupráci Alfred Hitchcock, hraje ve thrilleru Provaz. Dne 9.8.1949 se rozhodl James konečně oženit, a ruku na společnou cestu mu podává bývalá modelka
Gloria, která přivádí do tohoto manželství své dva syny z prvního manželství. V roce 1951 se z tohoto manželství 7. května narodila dvojčata – Judy a Kelly. Oba chlapce z Gloriina prvního manželství přijímá po čase Stewart za svoje, a celou dobu prožívá se svou obdivuhodnou ženou neuvěřitelně šťastné manželství navzdory Hollywoodským skandálům a rozvodům.

Celých deset let se věnuje natáčení westernů, a ty Stewarta předvedly v jiném, drsnějším světle. Filmy Winchester, U řeky, Thunder Bay, Muž z Laramie a.j. Hraje v dalších filmech a opět s Hitchcockem - Okno do dvora s Grace Kelly, Muž který věděl příliš mnoho s Doris Day, a Vertigo s Kim Nowak. Následuje výborný biografický film o slavném skladateli a dirigentovi Glenu Millerovi v roce 1953, a v roce 1959 - Anatomie vraždy – a opět další nominace na Oscara. Hrál i ve Fordových filmech např. Muž, který zastřelil Liberty Valace po boku J.Wayna. Hraje ve filmu Podzim Cheyenů, nebo Bandolero (R.Welch a Dean Martin). Rok 1965 přináší jinou roli v Let Fenixe. V 70-tých létech hraje v nepříliš úspěšných snímcích, za zmínku stojí pouze film Střelec.

James Stewart umírá dne 2.7.1997 doma, ve věku 89 let, tři roky po smrti své ženy Glorie, která zemřela na rakovinu. Ztělesnil desítky lidských povah a typů, a za svůj skutečně velice plodný herecký život natočil 100 filmů. Díky zachovaným filmovým kopiím nám po něm zůstává jeho naprosto dokonalé herectví, a vzpomínka na výborného člověka a čistého demokrata….

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Spravedlnost (2017) [TV minisé...

20:10 - 21:25

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 21:00

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

3 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

8 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Stewart

Stewart James

Naposled navštívené:
James Stewart

Stewart James