Duben

Henry Thomas

Povolání:
Rodné jméno:
Henry Jackson Thomas Jr.
Národnost:
Věk:
52
Narození:
9.9. 1971, San Antonio, Texas, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Henry Thomas se věnuje herectví od pěti let. Jako devítiletý debutoval před kamerou v melodramatu Nebezpečný muž (r. J. Fisk), kde ztělesnil syna hlavní hrdinky, rozvedené ženy z Texasu (Sissy Spaceková). Dětskou hereckou hvězdu z něj učinila role malého Elliotta, pozemského průvodce a ochránce vesmírné bytosti E.T, ve stejnojmenné pohádce o mimozemšťanovi (r. Steven Spielberg).

V emocionálně pojatém psychlologickém dramatu Nepochopený podal výborný herecký výkon v roli odcizeného syna, o kterého usiluje ovdovělý otec (G.Hackman). Téměř dalších deset let účinkoval mimo Hollywood v zahraničních filmech. Ve francouzsko-britské adaptaci Laclosova románu v dopisech Valmont (r. M. Forman) ztvárnil zamilovaného učitele hry na harfu Dancenyho, který se stane obětí milostných intrik poživačných šlechticů.

Velkou popularitu mu přinesla úloha idealistického Samuela Ludlowa, nejmladšího ze tří synů hrdého plukovníka (A. Hopkins) v sáze o rodinné lásce a nenávisti ve filmu Legenda o vášni. Působivé portréty samotářských a introvertních mladíků vytvořil rovněž na TV obrazovce, např. psychopata Norama Batese ve filmu Psycho IV: začátek a nešťastně obžalovaného Raymonda Buckeyho v soudním dramatu Obvinění: Proces s McMartinovými (nominace na Zlatý globus 1995).

Během herecké kariéry vystudoval Texas ACM University. S naší zemí ho pojí účast na MFF v Karlových Varech v roce 1998, kde byl prezentantem nezávislého filmu Niagara Niagara (r. B. Gosse), v němž se představil jako zlodějíček Seth, který podnikne dobrodružnou cestu do Toronta s nemocnou alkoholičkou (Robin Tunneyová).

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178514
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Henry Thomas

Thomas Henry

Naposled navštívené:
Henry Thomas

Thomas Henry