Duben

Josef Topol

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.4. 1935, Poříčí nad Sázavou
Úmrtí:
15.6. 2015, Praha
Životopis (biografie) / Informace:
Josef Topol, dramatik, básník, překladatel, esejista, dramaturg a režisér, se narodil v Poříčí nad Sázavou 1. dubna roku 1935. Zde také vychodil obecnou a měšťanskou školu. V letech 1950 – 1953 studoval na benešovském gymnáziu.

UMĚLECKÁ ČINNOST
Po maturitě pracoval jako knihovník a archivář a později se stal lektorem v Armádním uměleckém divadle u režiséra E. F. Buriana. V letech 1954 – 1959 studoval na DAMU. Předmětem jeho studia byla divadelní věda a dramaturgie. Později, v roce 1965, pobýval dokonce ve Spojených státech. Využil stipendia Fordovy nadace a čtyři měsíce zde studoval. Po svém návratu založil Divadlo za branou, na čemž se s ním podílel také Otomar Krejča, Karel Kraus, Marie Tomášová a Jan Tříska. On sám zde působil jako lektor a režisér.
Normalizační politické vlivy konce 60. let však zasáhly také činnost Josefa Topola a Divadla za branou jako takového. Topolovi byla zakázána premiéra jeho hry DVĚ NOCI S DÍVKOU, divadlo samotné bylo pak zrušeno v roce 1972. Josefu Topolovi bylo zakázáno publikovat a ani jeho starší hry se nesměly objevovat v repertoárech divadel.

Pracoval tedy alespoň jako korektor v nakladatelství Vyšehrad v letech 1974 – 1975. Ve druhé polovině 70. let pracoval jako provozní pracovník v Lyře Pragensis. Podepsal Chartu 77 a tím si svou konec své umělecké práce zpečetil definitivně. Musel se živit jako stavební dělník a nakonec odešel do invalidního důchodu.

PUBLIKOVANÉ PRÁCE
Topolovy verše a eseje vycházely velmi sporadicky. Objevily se např. v časopisech Host do domu, Tvář či Plamen. Před uzavřením Divadla za branou také v jeho programech. Později psal do různých samizdatových publikací a sborníků. V časopise Divadlo vycházely jeho divadelní hry. Postavy jeho her se zpravidla ocitají v mezních situacích, prožívají niterný boj, je konfrontována otázka života a smrti. Josef Topol upravoval také divadelní texty jiných autorů.
Významná je činnost překladatelská, do češtiny přeložil např. stěžejní dílo Shakespearovo ROMEO A JULIE, uváděné na scéně Stavovského divadla v režii Vladimíra Morávka s Pavlem Liškou a Kateřinou Holánovou v titulních rolích.

Zpracováno s využitím této publikace:
Programový průvodce k inscenaci ROMEO A JULIE, vydalo Národní divadlo, Praha, r. 2003, ISBN: 80-7258-112-0

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190787
Osobností: 698318
Fotografií: 765309
Plakátů: 377425
Obsahů a biografií: 178587
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Inspektor Max (2018) [TV seriál]

Radšej si nedáme Duchoňa

Inspektor Max
Trocha zvláštny seriál.   Hlavne posledná časť   pridala na tempe a mám pocit,   akoby sa dozvedeli, že je   posledná a nasekali tam ešte   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 6 / 10

Duna (2021)

Kýbl nudy

Duna
Nemám rád filmy, které   trvají skoro tři hodiny a   když si to pustíte v   polovině, vůbec o nic   nepřijdete.
Když bych si   zhrnul scénář, více >

Autor: Salám | Hodnocení: 4 / 10

Syn Monte Christa (1940)

Syn Monte Christa
Ačkoli to název evokuje,   tento příběh nemá s   Alexandrem Dumasem nic   společného. Z jeho   literatury byla vypůjčena   pouze klíčová jména více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10

Titanic (1943)

Titanic
Osud Titaniku se za druhé   světové války velice hodil   nacistické propagandě, a tak   byl natočen čistě   nacistický propagandistický   film, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 2 / 10

Zkoušky pro M. Kelsa (2001) [TV ...

Zkoušky pro M. Kelsa
Docela dobrej díl, Jackie   testuje Kelsa zda obstojí   jako pravej muž a bude s ním   znovu chodit. Kitty a Red   nejsou pozváni na večírek k více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Topol

Topol Josef

Naposled navštívené:
Josef Topol

Topol Josef