Duben

Lubomír Kostelka

Povolání:
Známý jako:
L. Kostelka / Luboš Kostelka
Národnost:
Narození:
31.3. 1927, Přerov, Československo
Úmrtí:
28.11. 2018, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Lubomír Kostelka se narodil 31. března roku 1927 v Přerově. Nejprve studoval elektrotechnickou průmyslovku, později se stal studentem brněnské konzervatoře a JAMU. Řadí se mezi první absolventy JAMU, protože právě v době jeho studia se v 50. letech z původní konzervatoře stala vysoká škola.

DIVADELNÍ ANGAŽMÁ
Lubomír Kostelka vytvořil na prknech, která znamenají svět, mnoho rolí. Jednou z prvních byl dr. Galén v tehdejším Divadle bratří Mrštíků v Brně. To se psal rok 1954. Ještě předtím účinkoval v roli starce v absolventském představení Gorkého hry VĚŠÁKY. Působil také na divadelní scéně v Českém Těšíně, v Praze vystupoval v divadle ABC (Městská divadla pražská). Hostoval také v Laterně magice a v Hudebním divadle v Karlíně.

FILMOVÁ PRÁCE
Před kamerou se začal Lubomír Kostelka objevovat od konce 50. let. Výraznou hereckou příležitost získal v roce 1969, kdy pod režijním vedením Pavla Juráčka ztvárnil roli Gullivera ve filmu PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA. Film je jakýmsi podobenstvím o podivné zemi Balnibari. Nad touto zemí se ve vzduchu vznáší hlavní město Laputa, jehož vládci jsou utajení. Skrytý jinotaj, který lze přirovnat k tehdejším politickým poměrům v Československu, byl mocipány odhalen a došlo k zákazu projekce filmu. Filmová zvláštnost tkví v tom, že pan Kostelka se objevuje snad ve všech záběrech. Natočil celkem 119 filmovacích dnů. Kromě pracovního kontaktu pojilo L. Kostelku a P. Juráčka přátelství také v osobním životě. Trezorový film PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA si nechal jakožto „trezorový“ film pan Kostelka promítnout na oslavě svých 60. narozenin v pražském filmovém klubu.

Další pevné přátelské pouto existovalo mezi Lubomírem Kostelkou a Vladimírem Menšíkem. Přátelství trvalo čtyřicet let. Ke svým filmařským kolegům chová pan Kostelka velkou úctu. Se smutkem vzpomíná mj. na režiséra Miroslava Balajku (zemřel v lednu 2009), v jehož seriálu RANČ U ZELENÉ SEDMY, hrál postavu dědy Jeřábka. Celkově se objevuje ve filmografii Lubomíra Kostelky nespočet rolí i menších roliček. Do každé z nich dal kus svého srdce. Divák si např. vzpomene na Zlatokopa Billa z filmu CLAIM NA HLUCHÉM POTOKU, dále role kupce v pohádce TŘETÍ PRINC či hostinský v televizním seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU. Výrazná byla též jeho postava Vény z dalšího filmu z trezoru s názvem VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI.

Lubomír Kostelka je velmi skromný člověk. Pobývá na chaloupce v Kameberku u Mladé Vožice, není vlastníkem automobilu, počítače ani mobilu. Téměř nesleduje televizi, zato hodně čte denní tisk, zejména Hospodářské a Lidové noviny. Vitální pán jezdí několikrát do měsíce na Kavčí hory, kde ve Studiu 3 se stává dědou Lubinem v pořadu pro nejmenší KOUZELNÁ ŠKOLKA. Je výborným člověkem a vynikajícím vypravěčem.

Zdroj: Týdeník Televize 9/2009, článek Dany Benešové – Trčkové „Proti proudu bez obav“, str. 16 – 17

Zpracovala: Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

25 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - 100 000 dolarů na slunci (1963...

20:00 - 22:10

90 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Tomb Raider (2018)

20:20 - 22:45

70 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:05

75 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190654
Osobností: 698115
Fotografií: 765034
Plakátů: 377246
Obsahů a biografií: 178470
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lubomír Kostelka

Kostelka Lubomír

Naposled navštívené:
Lubomír Kostelka

Kostelka Lubomír