Duben

Norbert Auerbach

Povolání:
Národnost:
Narození:
4.11. 1922, Vídeň, Rakousko
Úmrtí:
12.12. 2009, Praha
Životopis (biografie) / Informace:
Norbert Auerbach se sice narodil v rakouské Vídni, ale protože přišel na svět jako syn významného filmového producenta, majitele dvou filmových společností a spoluinvestora pražských filmových studií Barrandov, byl nucen přestěhovat se ve svých dvou letech i s rodiči do Prahy, kde poté vyrůstal a trávil chvíle svého dětství. S nastupujícím fašismem v Evropě se Auerbach s celou rodinou musel znovu stěhovat a přes Paříž i Rio de Janeiro emigroval do Spojených států. Za oceánem Auerbach dokončil středoškolské vzdělání a začal studovat na univerzitě, ale po napadení Pearl Harboru se dobrovolně přihlásil do americké armády, v níž poté čtyři a půl roku sloužil. Jako přímý účastník bojů 2. světové války Auerbach na vlastní kůži zažil vylodění spojeneckých vojsk v Normandii a na západní frontě se se zpravodajským oddílem americké druhé tankové divize dostal až ke břehům řeky Labe. Zemědělství a obchod na Kalifornské univerzitě mohl tak Auerbach dostudovat až po demobilizaci a poté pracoval v různých administrativních funkcích, především v mezinárodní distribuci hollywoodských studií. Kinematografii zůstal Auerbach věrný i nadále a postupně si prošel všechny možné filmařské profese, od těch nejpodřadnějších až po nejvyšší funkce, ke kterým patřily posty prezidenta, na nichž se postupně objevil u několika amerických filmových či distribučních společností. Nějaký čas pracoval Auerbah také jako poradce amerického prezidenta R. Reagana. Světu celuloidového pásu se Auerbach věnoval i po svém polistopadovém návratu do Čech, protože se aktivně podílel na transformaci filmové distribuce, stal se členem představenstva Lucernafilmu a též i prvním předsedou představenstva Bontonfilmu. Vyjma klasické úředničiny Auerbach pracoval i ve funkci poradce pražského Filmového studia Barrandov a věnoval se i charitativní práci pro Nadaci Sue Ryderové.

Norbert Auerbach zanechal svou nezapomenutelnou stopu na filmovém pásu především díky svému značnému vlivu a poměrně silné moci, kterou si vybudoval u amerických společností. Auerbachovi mohou dějiny světové kinematografie děkovat za to, že světlo světa spatřily takové skvosty, jakými jsou například filmové adaptace slavných a světově proslulých muzikálů West Side Story L. Bernsteina vzniknuvšího pod taktovkou režijního tandemu Robbins & Wise; Formanovo nastudování Mac Dermotova muzikálu Vlasy nebo Legrandův Yentl, jenž realizovala B. Streisand. N. Auerbach měl významný podíl nejen na vzniku filmových muzikálů, ale také na několika dnes již kultovních a dodnes ceněných i oblíbených dílech, z nichž k těm nejvýznamnějším patří například Edwardsova kriminální komedie Růžový panter; de Brockova komedie Muž z Ria; nebo raná díla Woodyho Allena. Děl, u kterých nalezneme Auerbachovo jméno je ale logicky daleko víc a proto v neposlední řadě stojí za připomenutí alespoň fakt, že to byl právě on, kdo přišel kdysi s nápadem zfilmovat dobrodružné příběhy agenta oo7 Jamese Bonda známé do té doby pouze ze stránek knih. Auerbach ale u filmu nestál jenom za kamerou. Velezajímavý životní i pracovní osud N. Auerbacha přitahoval i jiné filmaře a kolegy od kumštu, takže jsme jej mohli vidět v celé řadě rozličných zábavných pořadů, v nichž vzpomínal na svůj život i na o mnoho slavnější zahraniční umělce. Auerbach přijal například hostování v talk show programu M. Prokopa Krásný ztráty, usedl i do křesla v pořadu Uvolněte se, prosím, aby odpovídalna dotazy J.Krause a mimo to se dočkal i vzniku vlastního medailonku, který režisér M. Šmídmajer realizoval pod titulem Čech do Hollywoodu a zpět.

Spisovatelská tvorba: Norbert Auerbach stihnul tři roky před smrtí uvést na knižní trh své memoáry nazvané Z Barrandova do Hollywoodu.

Norbert Auerbach zemřel ve věku 87 let.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Vyrůstal na Barrandově jako syn významného filmového producenta (majitele společností Elektafilm a Slaviafilm) a na sklonku 30. let odešel s rodiči do Spojených států. Za války bojoval v Evropě a po demobilizaci vystudoval zemědělství a obchod na Kalifornské univerzitě (UCLA). Pracoval v různých administrativních funkcích, především v mezinárodní distribuci hollywoodských studií. Na začátku 80. let byl krátce prezidentem United Artists a pak vykonával funkci prezidenta společnosti United International Pictures (UIP), zabývající se zahraniční distribucí Paramountu, Universalu a MGM. Od 90. let žil v Praze, kde se aktivně podílel na transformaci distribuce. Byl v představenstvu Lucernafilmu i prvním předsedou představenstva Bontonfilmu. Později pracoval mj. jako poradce Filmového studia Barrandov. Publikoval vzpomínkovou knihu Z Barrandova do Hollywoodu (Mladá fronta, Praha 2006) a byl o něm natočen dokument Z Čech do Hollywoodu a zpět (1999; r. Miloslav Šmídmajer).
-mim-, Filmový přehled 2010/2

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... na tajném místě

17:00 - 17:30

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

17:00 - 17:55

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

21 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190708
Osobností: 698229
Fotografií: 765264
Plakátů: 377383
Obsahů a biografií: 178526
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Norbert Auerbach

Auerbach Norbert

Naposled navštívené:
Norbert Auerbach

Auerbach Norbert