Duben

Catherine Zeta-Jones

Povolání:
Rodné jméno:
Catherine Jones
Známá jako:
Catherine Zeta Jones
Národnost:
Věk:
54
Narození:
25.9. 1969, Swansea, Wales, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Zářivá tmavovlasá kráska Catherine Zeta-Jones dokázala skvěle prodat svůj talent i krásu a během několika málo roků se z ní stává celým světem obdivovaná filmová hvězda. Největší zásluhu mají na její kariéře snímky „Zorro: Tajemná tvář“, „Past“, „Traffic“ a zfilmovaný, nedávno uvedený, muzikál „Chicago“.

Catherine se narodila 25. září 1969 ve Swansee ve Walesu ve Velké Británii. Její otec Dai Jones byl zaměstnancem společnosti vyrábějící cukrovinky a pocházel z Irska, matka byla welského původu a jmenovala se Pat Jones. Catherine má dva bratry: o dva roky staršího Davida a o tři roky mladšího Lyndona. Už jako malá holka velice toužila po tom, stát se herečkou. Mezi její první veřejná vystoupení patří menší role v „Annie“ nebo „Bugsy Malone“.

V 15 letech se přestěhovala do Londýna, kde si zahrála v muzikálu „42th Street“. V roce 1990 jí francouzský režisér Phillippe de Broca nabídl roli Šerehezády, která odstartovala její slibnou kariéru. Menší roli ztvárnila i v dobrodružném dramatu „Kryštof Columbus“ (Christopher Columbus: The Discovery - 1992). O dva roky později jsme ji mohli vidět v televizním seriálu „Mladý Indiana Jones“ (The Young Indiana Jones Chronicles). V roli Kateřiny Veliké jsme ji mohli vidět v televizním seriálu „Kateřina Veliká“ (Katharina die Große – 1995), nebo v roli Isabelly Paradine v televizním filmu „Titanic“. Mezi její první filmy patří snímek „Fantom“ (The Phantom), kde si zahrála s Billym Zanem.

Přelom v její kariéře znamenal rok 1998, kdy ji zkušený režisér Steven Spielberg doporučil na roli Eleny do filmu „Zorro: Tajemná tvář“ (The Mask of Zorro). Ve filmu zazářila po boku dvou slavných hercům: Antonia Banderase i Anthonyho Hopkinse a tato role jí zajišťuje vstup do hollywooského světa filmu. Pak už se nabídky jej hrnuly. V roce 1999 se objevila s Seanem Connerym v akčním snímku „Past“ (The Entrapment), s Liamem Neesonem v hororu „Zámek hrůzy“ (The Haunting). O rok později přišly role Charlie Nicholsonové v komedii „Všechny moje lásky“ (High Fidelity) a Heleny Ayalové coby manželky drogového lorda v Oskarovém snímku „Traffic“.

K jejím nejnovějším snímkům můžeme zařadit filmy „Zlatíčka pro každého“ (America's Sweethearts - 2001) a roli Velmy Kellyové z filmového muzikálu „Chicago“(2002), za kterou si vysloužila Oskara za skvělou vedlejší ženskou roli. Na 1. ledna 2004 se připravuje premiéra filmu Nesnesitelná krutost“ (Intolerable Cruelty), kde ztvární postavu Marylin Rexrothové. Ve stejném roce natočí ještě snímky „Smoke & Mirrors“ a „Terminal“.

Catherine Zeta-Jones je šťastná i ve svém soukromém životě. Jejím manželem se v listopadu roku 2000 stal slavný herec Michael Douglas, se kterým už má dvě děti. První syn Dylan Michael se narodil v srpnu roku 2000 a na jaře roku 2003 se jim narodila dcerka Carys Zeta Douglas. Catherine mimo své děti miluje tanec a zpěv, což nám také dokázala v muzikálu „Chicago“.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190653
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377242
Obsahů a biografií: 178462
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Slzy slunce (2003)

Slzy slunce
Válečný akční snímek se   skutečně hvězdným   obsazením a navíc s   výrazným přesahem v ději,   který se dotýká tak   zásadních věcí jako je více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Kočičí rvačka (2000) [TV epizoda...

Kočičí rvačka
Díl se rozjíždí   normálně, ale docela to   nabere spád. Red nechce aby   Blbso chodil s Laurie, i Kitty   je proti, ale Kelso to   nevzdává. více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Catherine Zeta-Jones

Zeta-Jones Catherine

Králové Slunce (Kings of the Sun)

Králové Slunce
Kings of the Sun

Amerikanizace Emilky (The Americanization of Emily)

Amerikanizace Emilky
The Americanization of Emily

Waati

Waati
Waati

Karen Gaviola

Gaviola Karen

Aiden Lewandowski

Lewandowski Aiden

Laurence Solomon

Solomon Laurence

Clifton James

James Clifton

Jana Páleníčková

Páleníčková Jana

Roger Shearman

Shearman Roger

Marcel Mitterdorfer

Mitterdorfer Marcel

Naposled navštívené:
Catherine Zeta-Jones

Zeta-Jones Catherine

Králové Slunce (Kings of the Sun)

Králové Slunce
Kings of the Sun

Amerikanizace Emilky (The Americanization of Emily)

Amerikanizace Emilky
The Americanization of Emily

Waati

Waati
Waati

Karen Gaviola

Gaviola Karen

Aiden Lewandowski

Lewandowski Aiden

Laurence Solomon

Solomon Laurence

Clifton James

James Clifton

Jana Páleníčková

Páleníčková Jana

Roger Shearman

Shearman Roger

Marcel Mitterdorfer

Mitterdorfer Marcel