Duben

Ivan Luťanský

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.4. 1953, Praha, Československo
Úmrtí:
1.8. 1983, Vietnam
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ivan Luťanský se narodil 19. dubna 1953 v Praze a otec Štěpán si jej odvezl z porodnice na Žižkov, kde také prožil své mládí. Rodiče nevěděli, co se jim narodí, proto měli připravené dvě jména, a to Blanka a Štěpán. Malý Ivan již od malička měl pozitivní vztah ke všemu, co se týkalo železa a zbraní. Přesto po škole vítězí jeho touha po umění a Ivan se chystá na JAMU v Brně, ale zasáhl otec, kterému se to nelíbilo a otcovskou autoritou rozhodl, že se půjde učit na obor elektromechanik do Dopravních podniků v Praze.

Ivan není z toho moc nadšený, uposlechne otcovo přání, ale přesto zůstává věrný divadelnímu kroužku, který mu jeho situaci nahrazuje. Šikovný chlapec přes den se věnuje učební praxi, večery tráví recitování klasiků. Propadá všemu, co souvisí s vojenskou tématikou. Sbírá vojenské artefakty a také během krátkého života si dokázal vyrobit nejednu střelnou zbraň.

V roce 1971 si Ivan potají podal přihlášku na DAMU v Praze a je přijat hned na první pokus. Pozoruhodného herce přitahuje divadlo přímo magicky ale dělí se s ním o zájem o vojenskou tématiku, která se pro něj stává posedlostí. Má smysl pro legraci i pro recesi. Jako hodně mlád nastupuje do Národního divadla, kde nemá na růžích ustláno, je mu vyčítáno jeho politicky nezodpovědné chování. Díky šéfovi činohry, kterým byl Václav Švorc, se nedočká stálého působení na první scéně, kde mu je smlouva vždy po roce prodloužená opět o rok.

Nevím proč, ale filmoví režiséři si jej moc neoblíbili, protože moc nabídek hrát ve filmu nedostal, jeho herecká kariéra byla krátká, vměstnala se do osmi let, to je život dětských hvězdiček. Když z filmu moc nabídek nedostával, více se věnoval natáčení pohádek v Tv studiu jako třeba: Nezbedná pohádka (1976), Paví král (1978), O ptáku Ohniváku (1980), Třeboňská pohádka (1982). Ale hned na začátku spolupráce s televizními režiséry se objevil i v seriálech Nejmladší z rodu Hamrů (1975) a ve Stříbrné pile (1978).

V roce 1975 dostal roli v naivním, ale u diváka populárním filmu Dva muži hlásí příchod (1975), kde hlavní roli hrál Jaromír Hanzlík. Hodně let se vrátíme, až do pravěku a zde prožíváme příběhy pravěkých obyvatel, ve filmech Osada Havranů a Na veliké řece (1977). Ve filmu Kam nikdo nesmí (1979), hraje mladíka, který patří i s otcem k nejvíce podezřelým z vraždy mladé dívky, oba byli do jedné ženy zamilováni. V Tv inscenaci Mezičas (1981) hraje staršího syna Václava, kterému jeho otec neustále ztrpčuje a zasahuje do života a je v rodině černou ovcí. Dokonce se tajně oženil, zatímco jeho mladší bratr má svojí přítelkyni a otcovo auto je mu kdykoliv k dispozici.

V režii Vladimíra Kavčiaka hraje postavu Lukáše, který pátrá po své sestře, která byla dána k adopci, do neznámé rodiny, když on skončil v dětském domově, po smrti obou rodičů, v inscenaci Hodina před ránem ( 1983). V roce 1983 hraje v divadelním představení na Tv obrazovce Naši furianti roli Václava Dubského. Jeho poslední film je Evo, vdej se! (1983) a v Tv studiu ještě stačil natočit pohádku Co povídala bába Futeř (1983).

Dále jsme jej mohli vidět: Běž, ať ti neuteče (1976), Lišaj smrtihlav (1979), Meluzína (1980), Lovec (1981), Sbohem, sladké driemoty (1983), Zuzana Vojířová (1983).

Rebelantství mladého herce přesahují Zlatou kapličku, herec se pro vlastní útěchu zajímá o východní filozofii i náboženství. Další zalíbení má ve snu – buddhismu a potřebný materiál k hlubokému studiu získává u kolegy, Josefa Kemra. Jeho vášnivým přáním bylo navštívit Tibet, ale tam ani dnes cestovní kanceláře turisty nevozí. Pro dobrodružnou povahu se na něj osudově usměje štěstěna, přichází nabídka z Československé televize, aby jako zvláštní zpravodaj odjel do Vietnamu s dalšími kolegy a řekněte sami, taková nabídka, pokud je myšlena vážně, se neodmítá.

V roce 1983 nás Ivan Luťanský zarmoutil velice, když přišla z Vietnamu smutná zpráva, že mladý, charismatický herec zemřel při autonehodě, kdy se na něj převrátilo terénní auto, to je oficiální zpráva ale hned po jeho smrti se vyrojily spekulace, že to také mohlo být všechno úplně jinak.

Ani dnes, skoro po třiceti letech od jeho smrti, nemáme finálové rozuzlení Ivanova příběhu. Jeho otec Štěpán se víc kloní k variantě, že v Praze nebyl syn pohodlný a záměrně mu byla tato práce v dalekém světě nabídnutá, aby daleko od domova byl umlčen. Při nehodě terénního auta, ze skupiny lidí, nepřežil pouze Ivan, ostatní byli porůznu potlučení a zranění, nikdy jinou možnou variantu, než nehodu, nepřipouštějí. Všechno je stále zahaleno tajemnem…

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Kluk ze Žižkova s předky na Podkarpatské Rusi. Od dětství snil o velkém dobrodružství, když s klackem v ruce šermoval, když se učil jezdit na koni, když zkoušel karate či střelbu. Přitahoval ho mužský svět hrdinů, na které si chtěl hrát. Proto dramatické kroužky a touha po divadle. Nakonec se ale vyučil elektromechanikem. Naštěstí se později dostal na DAMU a cesta ke slávě byla otevřená.

Už od začátku studií dostával filmové nabídky a nakonec přišla nabídka na scénu Národního divadla.

První manželství mu nevyšlo. Měl se podruhé ženit, ale předtím si chtěl ještě splnit svůj dávný sen. Cestu do Asie. Bojová umění ho přivedla k buddhismu a zájmu o asijskou kulturu. Chtěl do Tibetu, ale vzal za vděk alespoň Vietnamem, o kterém chtěl natočit dokument. Věřil, že se mu nemůže nic stát a v létě roku 1983 vyrazil do Asie.

Jeho smrt je dnes stále obestřena mnoha nejastnostmi. Stalo se to ve Vietnamu. To ráno měl domluvenou cestu vojenským gazem do města, ale vůz havaroval a převrátil se. Ivan zůstal ležet pod vozem. Všichni ostatní přežili, pouze on byl mrtvý. Svědkové hovořili o ráně způsobené jakousi střelou. Šuškalo se, že ho tam okradli, zastřelili a nehodu jen zfalšovali. Ani vyšetřování a pitva nic takového neprokázaly.

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

16:15 - 17:55

79 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Poslední ráj...

17:30 - 18:25

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Slečna Drsňák 2: Ještě drsnějš...

17:10 - 19:30

24 minut již uběhlo
116 minut zbývá do konce

Prima - Hostinec U kamenného stolu (19...

16:35 - 18:52

59 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ivan Luťanský

Luťanský Ivan

Naposled navštívené:
Ivan Luťanský

Luťanský Ivan