Duben

Julianne Moore

Rodné jméno:
Julie Anne Smith
Známá jako:
Julie Ann Moore
Národnost:
Věk:
63
Narození:
3.12. 1960, Fayeteville, Severní Karolína,, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Otec byl vojenský soudce, matka sociální pracovnice. Za své dětství se mnohokrát stěhovala po celé zeměkouli, podle toho, kam jejího otce posílali. K herectví se poprvé dostala až při jeho studiou na Bostonské univerzitě. Po úspěšném dokončení školy začínala v New Yorku v televizi, na divadle a v seriálu (As the World Turns, 1988).
Možnost debutu v celovečerním filmu přišla v roce 1990 – zahrála si hlavní roli ve snímku Příběhy z temnot. O dva roky později na sebe více upozornila výborně zvládnutou rolí ve filmu Ruka na kolébce a o rok později si zahrála v úspěšném filmu Uprchlík, po boku Tomy Lee Jonese.
V roce 1997 byla nominována na cenu Akademie pro nejlepší herečku ve vedlejší za film Hříšné noci, v roce 2002 byla nominována na dva Oscary zároveň – za hlavní roli ve snímku Daleko do nebe a vedlejší roli komerčně úspěšného filmu Hodiny.
Jedenáct let byla manželkou herce Johna Rubinse, nyní je vdaná za režiséra a scénáristu Barta Freundlocha, se kterým má syna a dceru, žije v New Yorku.

Autor: salte

Životopis (biografie) / Informace:
vyrůstala jako dcera vojenského soudce na řadě míst Spojených států, mj. i na Aljašce, a maturovala na americké škole v německém Frankfurtu. Vystudovala herectví na divadelní fakultě Bostonské univerzity (1983) a uplatnila se v New Yorku na mimobroadwayských scénách (Velké peníze, Fondánová zmrzlina, Hamlet, Cesta do Nirvány, Otec). Dostala menší roli v několika epizodách mýdlové opery The Edge of Night (1984, Na pokraji noci) a zanedlouho i dvojroli v jiném úspěšném denním seriálu As the World Turns (1985-88, Jak se svět otáčí), za niž dostala Cenu Emmy pro nejlepší začínající herečku. Vystoupila také jako host v kriminálním seriálu B.L. Stryker (uveden v TV). Ve filmu upoutala pozornost malou, ale výraznou rolí dr. Eastmanové v diváckém hitu Uprchlík a postavou hašteřivé manželky Marian v adaptaci povídek Raymonda Carvera Prostřihy (nominace na Independent Spirit Award). Její první hlavní úlohou se stala hospodyňka Carol Whiteová v alegorickém snímku Bezpečí (nominace na Independent Spirit Award). Diváckou popularitu jí přinesly hlavní ženské role v hitech Dva v tom, Ztracený svět a později Hannibal, v němž zdařile nahradila Jodii Fosterovou v roli agentky Clarice Starlingové. Velký ohlas měl její výkon v úloze pornohvězdy Amber v černé komedii Hříšné boogie (Cena Národní společnosti filmových kritiků, Cena losangeleských filmových kritiků, nominace na Oscara a na Zlatý glóbus). V roce 1999 obdržela za hlavní roli v milostném dramatu Hranice lásky nominace na Oscara, na Zlatý glóbus a na Cenu BAFTA a navíc dostala Cenu Národní filmové rady, spol. za snímky Ideální manžel (rovněž nominace na Zlatý glóbus), Mapa mého světa a Magnolia. Ještě úspěšnější byl pro ni rok 2002, kdy vytvořila dvě ze svých nejpůsobivějších hereckých kreací, osamělou manželku Cathy Whitakerovou v dramatu z 50. let Daleko do nebe (Volpiho pohár na MFF v Benátkách, Cena Národní filmové rady, Cena londýnských filmových kritiků, Independent Spirit Award, nominace na Oscara a na Zlatý glóbus) a obdobnou postavu losangeleské hospodyňky Laury Brownové v adaptaci románu Michaela Cunninghama Hodiny (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně, spol. s Nicole Kidmanovou a Meryl Streepovou, nominace na Oscara a na Cenu BAFTA); za oba snímky ještě dostala společnou Cenu losangeleských filmových kritiků. V listopadu 2006 debutovala na Broadwayi v dramatu Davida Harea Vertikální hodina, režírovaném Samem Mendesem. Za roli chápavé přítelkyně Charley v přepisu románu Christophera Isherwooda Single Man byla nominovaná na Zlatý glóbus. Ve čtvrté sezoně sitcomu 30 Rock (2009-10; uveden v KTV) ztělesnila v několika epizodách Nancy Donovanovou, bývalou lásku programového ředitele Jacka Donaghyho. Jejím druhým manželem byl herec John Gould Rubin (1986-95). Od roku 1996 žije se scenáristou, režisérem a producentem Bartem Freundlichem, s nímž měla syna a dceru, ještě než se za něho v roce 2003 provdala. Její mladší bratr Peter Moore Smith je spisovatel.
Filmový přehled 2010/9

Životopis (biografie) / Informace:
uváděn i rok narození 1961

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178391
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Julianne Moore

Moore Julianne

Naposled navštívené:
Julianne Moore

Moore Julianne