Duben

Christopher Plummer

Povolání:
Rodné jméno:
Arthur Christopher Orme Plummer
Národnost:
Narození:
13.12. 1929, Toronto, Ontario, Kanada
Úmrtí:
5.2. 2021, Weston, Connecticut, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Arthur Christopher Orme Plummer: Narozen dne 13. prosince 1929 v Toronto, Ontario, Kanada

Christopher Plummer měl od mládí nádherný vztah k hudbě, především klasické, a proto bylo jeho přáním stát se hudebníkem. Po dobu středoškolského studia ale zjistil, že ho baví mnohem více divadlo, a tak se ve 23 letech stal členem Kanadského divadla v Ottavě, a mimo to spolupracoval také s rozhlasem v Montrealu. V roce 1954 získal cenu divadla za své divadelní ztvárnění hry Dostatečné světlo a Hrdinou je domov.
Poté hrál v muzikálu Cyrano, za jehož hlavní roli získal cenu Tony Adwards. Už od 60-tých let byl častým hostem na předních Londýnských scénách. Hrál především v Shakespearových hrách. Byl nominován na Tony Adwards, a získal ocenění : nejlepší herec roku 1997-98.

Jeho herecké zkušenosti byly po právu přeneseny také před filmovou kamerou, kde se rychle prosadil jako představitel šlechticů, vysokých důstojníků, a často i skutečných historických postav. Jako ovdovělý rakouský baron von Trapp,………… do jeho rodiny přichází mladá a nespoutaná novicka Maria (Julie Andrews), která získá lásku jeho dětí, a nakonec i samotného barona – to byla známá adaptace muzikálu Oscara Hammersteina a R. Rodgerse : Za zvuků hudby.

Hrál vévodu z Wellingtonu, ve válečné epopeji Waterloo,kterou režíroval Sergej Bondarčuk. Rudyard Kipling, napsal román – Muž, který chtěl být králem, který zfilmoval režiser John Huston, další rolí byl následník rakouského trůnu František d'Este ve filmu Sarajevský atentát, dále pak detektiv Sherlock Holmes, který pátrá po pachateli série bestiálních vražd žen, v kriminálním filmu Vražda na úrovni.

Dalšího úspěchu dosáhl v televizi, kde k jeho nejúspěšnějším rolím patří titulní postava v britské inscenaci Shakespearovy tragédie, nazvané Hamlet v Elsinoru - byla nominována na cenu Emmy, role Roscoe Heywarda v adaptaci známého románu Arthura Haileyho Penězoměnci - cena Emmy 1977, a kardinál di Contini-Verchese v přepisu románu C. McCulloughové Ptáci v trní, kteří byli nominováni na Emmy. Hrál také v romantických televizních filmech podle románové předlohy Barbary Cartland – Duch v Monte Carlo aj.
Mezi Plumerovy další filmové úspěchy patří na Oscara nominovaný Insider: Muž, který věděl příliš mnoho rok 1999 od Michaela Manna, kde hraje televizního novináře Wallaceho. Ocenění získal - od Chicago and Las Vegas National Critics’ Awards. Následovaly filmy Čistá duše r.2001 R. Howarda -ocenění Academy Award.V roce 2005 zahrál roli ovdovělého muže, který se seznamuje přes internet, v romantické komedii Láska na inzerát v režii G.D. Golberga. Zahrál si také v thrilleru Syriana (2005), a jeho scénář i režii odvedl skvěle režisér Stephen Gaghan, držitel Oscara za scénář k filmu Traffic: Nadvláda gangů.

Z prvního manželství s herečkou Tammy Grimes (1956-60) má Christopher dceru Amandu, která se také prosadila jako herečka. Druhou manželkou byla novinářka Patricia Lewis v roce (1962-68). A od roku 1970 je ženatý s herečkou Elaine Taylor.

A: Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Od svého debutu v padesátých letech účinkoval v mnoha známých a populárních divadelních produkcí na Broadwayi a v londýnském West Ende. Byl předním hercem takových scén jako Londona National Theatre a Royal Shakespeare Company a považovali ho za jednoho z nejlepších herců své generace.
Nevěnoval se jen herectví, napsal také několik divadelních her a scénářů, je držitelem ocenění Tony Awards, Emmy a dalších. Má čestný doktorát z prestižní Julliard School v New Yorku. Od šedesátých let hrál v nepřeberném množství známých filmů (např. Král Oidipus, Návrat růžového pantera, Star Trek VI, Dvanáct opic a j.). Naposledy zazářil ve filmu Insider Mika Wallacea, za který dostal několik cen. Velmi často ho můžeme vidět i v televizním pořadech.
Distribuční list filmu Dracula 2000

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

42 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Jezevec lesní

13:10 - 13:20

2 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

52 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

12:25 - 14:35

47 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher Plummer

Plummer Christopher

Naposled navštívené:
Christopher Plummer

Plummer Christopher