Zari

Petr Svojtka

Povolání:
Národnost:
Narození:
25.9. 1946, Praha, Československo
Úmrtí:
9.5. 1982, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Petr Svojtka pocházel z Prahy, po rozvodu rodičů žil s matkou. Již jako dítě jevil nadání k herectví, navštěvoval dramatický kroužek, na střední škole byl členem Divadla poezie. Po maturitě začal studovat na DAMU, tehdy si také poprvé vyzkoušel práci před filmovou kamerou v drobných úlohách. Studentská léta Petra Svojtky provázela revolta nejen vůči školnímu systému na DAMU, ale i proti společnosti obecně, jeho svobodomyslné životní postoje ovlivnil i krátký pobyt ve Velké Británii v roce 1969. Do této doby také spadá složitý partnerský vztah s herečkou Monikou Švábovou (*1946; později provdanou za herce Pavla Pavlovského), který nakonec přivedl Svojtku do péče psychiatrů.

Po absolvování DAMU získal Petr Svojtka angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1968-1975), kde se prosadil především v lyrických postavách mladých hrdinů (Romeo a Julie, Sen noci svatojánské). Od roku 1975 až do své předčasné smrti byl členem činohry Národního divadla. Tady se zařadil mezi nejvýraznější osobnosti mladé generace a kromě milovnických rolí prokázal i vysoce kvalitní charakterní herectví. Vytvářel složité psychologické postavy v domácím i světovém, klasickém i moderním repertoáru. Soudobou odbornou kritiku zaujal především v Milencích z kiosku, mezi jeho další výrazná vystoupení patřila představení Král Lear, Náměstíčko, Lucerna nebo Ohlédni se v hněvu, vysněnou a chystanou roli Fausta již nestihl nastudovat.

Pro film a televizi začal Petr Svojtka pracovat ještě před studiem na DAMU, hrál v televizní inscenaci CESTIČKA PADAJÍCÍHO LISTÍ (1964), menší roli studenta si zahrál v povídkovém filmu MÍSTO V HOUFU (1964), v průběhu studií točil také na Slovensku. Z filmů s jeho účastí z této doby stojí za zmínku NOC NEVĚSTY (1967), kde dostal psychologicky zajímavou příležitost. Již jako člen Divadla Jiřího Wolkera hrál ve filmech NEVĚSTA (1970), RADÚZ A MAHULENA (1970), nevelkou roli dostal v dodnes ceněném titulu MILENCI V ROCE JEDNA (1973), ve dvou filmech 70. let vytvořil partnerskou dvojici s Andreou Čunderlíkovou (POSLEDNÍ PLES NA ROŽNOVSKÉ PLOVÁRNĚ, 1974; NA KONCI SVĚTA, 1975).

Z dnešního pohledu se zdá být na škodu, že nesporně talentovaný a bohužel předčasně zemřelý Petr Svojtka mohl své herectví prezentovat jen v převážně průměrných titulech normalizační kinematografie. Jako výjimku můžeme uvést pohádku MALÁ MOŘSKÁ VÍLA (1976), kde hrál Pozemského prince. V další legendární pohádce zazněl jeho hlas – daboval Pavla Trávníčka ve filmu TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973). V neprávem opomíjeném válečném dramatu TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK (1981) hrál rozpolcenou postavu lékaře Valsy; byla to zároveň jeho poslední filmová role.

Účast v době poplatných projektech provázela Petra Svojtku i v práci pro televizi. Z desítek rolí je na místě připomenout kvalitní televizní adaptace klasických děl (JOSEFÍNA, 1973; BRATRANEC PONS, 1973; KRÁLOVSKÁ HRA, 1980), objevoval se také v pohádkách, pro televizi byly pořízeny i záznamy některých divadelních představení. Nutno ale přiznat, že Svojtka je vnímán především jako vytížený seriálový herec angažovaný do řady normalizačních počinů (NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, 1975; ŽENA ZA PULTEM, 1977; INŽENÝRSKÁ ODYSEA, 1979; OKRES NA SEVERU, 1981), z jeho seriálových postav je na místě připomenout roli psychiatra v pohádkové ARABELE (1979). Kromě televize a filmu se Petr Svojtka věnoval i práci pro rozhlas a dabing, uplatnil se také v uměleckém přednesu v rámci Lyry Pragensis.

Petr Svojtka vynikal jako emočně složitý umělec a nositel svobodomyslných postojů, proto je překvapivé jeho členství v Komunistické straně i angažmá v řadách Socialistického svazu mládeže. Právě s těmito jeho aktivitami ale zjevně souvisí vysoký počet hereckých příležitostí ve filmu a televizi. Po nevydařeném vztahu s herečkou Monikou Švábovou (*1946) se v roce 1971 oženil s herečkou Kateřinou Macháčkovou (*1949), toto manželství však nemělo dlouhého trvání, pochází z něj syn, divadelní režisér Petr Svojtka mladší (*1972). Pak žil s herečkou Janou Janěkovou (*1955), s níž má dceru, taktéž herečku Janu Janěkovou (*1978). Svojtkovou druhou manželkou následně byla herečka Jana Boušková (*1954), dnes provdaná za Václava Vydru.

Petr Svojtka zemřel tragicky za ne zcela vyjasněných okolností v Praze 9. května 1982 pádem pod tramvaj. Bylo mu 35 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petr Svojtka

Svojtka Petr

Naposled navštívené:
Petr Svojtka

Svojtka Petr