Duben

Václav Švec

Povolání:
Národnost:
Narození:
25.5. 1903, Jičín, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
23.12. 1971, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Divadelní herec a představitel desítek epizodních rolí ve filmu Václav Švec pocházel z Jičína, kde také začal hrát amatérské divadlo. Stejně jako řada jiných začínajících českých herců, tak i Švec zamířil v počátečních letech první republiky na Slovensko a v roce 1923 začal hrát ve Stredoslovenském divadle ve Zvolenu, později bylo jeho působištěm Východoslovenské divadlo v Košicích.

V roce 1936 přišel Václav Švec do Prahy a na dalších třicet let spojil svou profesní dráhu se scénami v hlavním městě. Začínal ve Švandově divadle (1936-1939), léta okupace pak strávil v Divadle U Nováků a v Nezávislém divadle, po osvobození krátce působil na scéně Nový život Alhambra (1945), po jedné sezóně pak hrál v Divadle kolektivní tvorby (1946-1947) a v Městském divadle Žižkov (1947-1948). Jeho poslední štací bylo bezmála dvacet let Divadlo S. K. Neumanna (1948-1966), kde hrál až do svého odchodu do penze.

Filmografie Václava Švece je poměrně bohatá, na svém kontě má přes sedmdesát filmů. Před kamerou se pohyboval výhradně v malých až epizodních rolích bezmála pětatřicet let, není nijak překvapivé, že první vystoupení na filmovém plátně absolvoval po svém příchodu do Prahy v polovině třicátých let. Poprvé se objevil v roli profesora ve zfilmované verzi Jiráskova románu FILOSOFSKÁ HISTORIE (1937). Takovýto typ postavy je však v jeho práci u filmu ojedinělý, v jeho filmografii dominují úlohy venkovanů, dělníků, číšníků nebo sluhů.

Těsně před válkou začal točit několikrát ročně, v době okupace svou práci pro film omezil, znovu začal častěji vystupovat ve filmu po osvobození. V rámci předválené a protektorátní kinematografie předvedl Švec menší herecké kreace v bezmála dvaceti filmech různých žánrů, dodnes slavných i těch zapomenutých. Hrál například s Adinou Mandlovou (PŘÍTELKYNĚ PANA MINISTRA, 1940) nebo s Vlastou Burianem (PŘEDNOSTA STANICE, 1941).

Zatímco například v letech 1946-1947 natáčel Švec několik filmů ročně, v padesátých letech přicházel do filmových ateliérů podstatně méně častěji. V roce 1959 hrál v několika filmech známých dodnes; v pohádce PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU (1959) byl strážným, v komedii KAM ČERT NEMŮŽE (1959) jej můžeme zaznamenat mezi venkovany, v postavě havíře se objevil v další pohádce DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959). Za zmínku stojí jeho postava kapitána nemá ve filmu UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ (1966), jako penzista pak sehrál již jen několik menších rolí, v secesní komedii SLAMĚNÝ KLOBOUK (1971) byl jedním z příbuzných nevěsty na svatbě. Do stejného roku pak spadá jeho jediná spolupráce s televizí v seriálu F. L. VĚK (1971).

Václav Švec zemřel v Praze 12. prosince 1972 ve věku 69 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190709
Osobností: 698239
Fotografií: 765264
Plakátů: 377386
Obsahů a biografií: 178527
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Starožitníkův krám (1995) [TV fi...

Starožitníkův krám
Podle mého mínění velmi   zdařilé televizní   zpracování známého románu   Charlese Dickense. Sir Ustinov   byl výborný a stejně tak   James více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Al di là dell'odio (1972)

Al di là dell'odio
„Za hranicí nenávisti“,   jak zní český název tohoto   spaghetti westernu, by se dal   bez sebemenších servítků   označit jako filmová   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 3 / 10

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Švec

Švec Václav

Naposled navštívené:
Václav Švec

Švec Václav