Duben

Don S. Davis

Povolání:
Známý jako:
Don Sinclair Davis / Don Davis
Národnost:
Narození:
4.8. 1942, Aurora, Missouri, USA
Úmrtí:
29.6. 2008, Vancouver, Britská Kolumbie, Kanada
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rodištěm amerického herce Dona Sinclaira Davise je městečko Aurora ve státě Missouri, kde 4.8.1942 přišel na svět jako syn obchodníka se dřevem a majitele místní pily. Už od dětství se u něj projevovalo značné a mnohočetné umělecké nadání - rád a hezky kreslil, maloval, sochařil a vyřezával. Přestože jeho původním záměrem bylo vyučit se truhlářem a převzít rodinnou firmu, rozhodl se nakonec jinak.

Roku 1965 získal titul bakaláře v dvojoboru divadlo a umění na Southwest Missouri State College a pak ho čekaly 3 roky v aktivní vojenské službě . S armádou se rozloučil v hodnosti kapitána a poté pokračoval ve studiích na kozervatoři Southern Illinois University v Carbondale. Při studiu si vypomáhal prodejem svých, čím dál tím zdařilejších výtvorů , jako příležitostný designér a také nějaký čas učil. Od počátku 80. let působil na herecké fakultě University of British Columbia ve Vancouveru, přičemž už souběžně začínal hrát ve filmu. Jak se počet jeho rolí zvyšoval, přestával mít mít na pedagogickou činnost čas a proto ji od r. 1987 ukončil a nadále se věnoval převážně herectví.

Režiséři o něj měli zájem, a i když jeho role byly většinou jen malé a vedlejší, utěšeně jich přibývalo. Mimo jiné si zahrál např. ve dvou dílech seriálu "MacGyver", kde byl kaskadérem/dvojníkem Dana Elcara, v seriálu "Akta X" se mihl jako otec agentky Scullyové a diváckou přízeň si vydobyl i v roli majora Briggse v seriálu "Twin Peaks". Vidět ho bylo také ve dvou epizodách seriálu "Krajní meze" a ve stejném počtu dílů "MacGyvera", kde se poprvé pracovně setkal s Richardem Deanem Andersonem, svým budoucím "podřízeným" ve známém sci-fi seriálu "Hvězdná brána".

Právě generál Hammond z "Hvězdné brány" je Davisovou nejznámější a nejrozsáhlejší rolí (více než 150 epizod). Hrál zde sedm sezón (1997-2005) a objevil se i v několika dalších projektech, které na původní SG-1 navazují. Po roce 2005 musel Don S. Davis svojí hereckou činnost ze zdravotních důvodů značně omezit, o to víc se však věnoval svým dalším zálibám - malování a řezbaření. Kromě toho se ještě věnoval golfu a péči o tři své psí miláčky: Teto, Ming a Charleyho.

Se svojí druhou manželkou, Ruby Fleming-Davisovou, žil poblíž Vancouveru, odkud to neměl na natáčení "Hvězdné brány" daleko. Pracoval na něm prakticky až do své smrti, kterou 29.6.2008 nečekaně zavinil rozsáhlý infarkt. Před jeho pohřbem rodina požádala smuteční hosty, aby namísto květin a věnců raději obnos, určený pro jejich zakoupení, věnovali na konto nadace, zabývající se výzkumem srdečních chorob.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

21:40 - 23:10

31 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Maratónec (1976)

21:50 - 23:50

21 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

NOVA - Málo mě znáš

21:35 - 23:55

36 minut již uběhlo
104 minut zbývá do konce

Prima - Vytoč mého agenta

21:35 - 23:05

36 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190613
Osobností: 697982
Fotografií: 764481
Plakátů: 376893
Obsahů a biografií: 178373
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Don S. Davis

Davis Don S.

Naposled navštívené:
Don S. Davis

Davis Don S.