Duben

Penélope Cruz

Rodné jméno:
Penélope Cruz Sánchez
Národnost:
Věk:
50
Narození:
28.4. 1974, Madrid, Španělsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Přezdívkou - Madonna Madridu, formálním jménem Penélope Cruz Sánchez, 1,68 cm vysoká dravá cizinka, která pokořila svět amerického filmu, se narodila 28. dubna 1974 v Madridu, Španělsko.

Studovala devět let klasický balet na National Conservatory ve Španělsku. Nicméně cesta osudu ji zavála jinudy. Filmy jako Carne tremula - Na dno vášně (1997), thriller / drama / mystery / sci-fi film Abre Los Ojos - Otevři oči (1997) - obrovský hit ve Španělsku, který si vydělal osm Goyas (ale žádné pro Cruz), byly teprve "štěky" budoucí hvězdičky.

Smůla se prolomila v roce 1998, kdy za film La Niňa de tus ojos - Dívka tvých snů (1998), získala za nejlepší ženský herecký výkon Goyu. Mezi jejími dalšími významnými hereckými projekty patřil film Woman on Top - Chilli, sex a samba (2000), ve kterém si začala "hrát" se svojí angličtinou. Byla to americká komedie o šéfkuchařce s okouzlující kulinářskou dovedností a hrozný případem nevolnosti. V USA, se dostala do pomyslného nebe, plného hvězd pro svou roli bohémské, těhotné a lehce "zfetované" manželky Johnnyho Deppa ve filmu The Blow (2001).

Téhož roku při natáčení filmu Vanilla Sky - Vanilkové nebe, propadla lásce k Tomu Cruiseovi. Láska trvala pouhé tři roky. Rok 2003 - film Gothika, 2004 - Head in the Clouds - Hlava v oblacích, 2005 - Sahara, 2006 - Bandidas - Sexy Pistols, 2007 - Elegy - Umírající zvíře, 2008 - Vicky Christina Barcelona, kde se po dlouhé době setkala s Javierem Bardemem a z natáčení se zrodila láska, 2009 - Los Abrazos Botos - Rozervaná objetí, muzikál Nine, 2010 - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides - Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna...

A nezpočet dalších filmů, ve kterých se objevuje po boku světových špiček hollywoodského filmu. Amerika Penélope miluje. Láká ji její temperament, kterým je ve svých filmech pověstná, charisma a chuť, zkusit jakoukoli roli. Jen díky její postavě se v amerických filmech povolují vsuvky její španělské mluvy, jen díky její postavě se přepisuje scénář o původu hlavní postavy, jen díky její postavě a jejímu akcentu ji režiséři chtějí.

Dostala svět filmu na kolena svou drzostí a tím, že si dělá, co si umane. Porušila pracovní smlouvu při natáčení "Pirátů", a klidně si "dovolila" otěhotnět se svým manželem Javierem Bardemem. Na natáčení ji proto musela zastoupit její sestra, která ji nejenom svým zjevem kopíruje. Společně si založily firmu a navrhují oblečení pro ženy. Penélope oživuje kinematografii dnešní doby, své vražedné tempo však momentálně zpomaluje, aby si užila "obyčejné" štěstí rodiny. Bulvár ji ale i přesto pronásleduje na pláž, kde ráda odpočívá. Uvidíme, jestli utichne jeho zájem, popřípadě jak rychle se Penélope začlení po porodu zase mezi své kolegy.

Autor: zuzana.shilla.novak

Životopis (biografie) / Informace:
Zářivá Penélope neboli Pen, jak ji v rodině říkají, je známá jako kouzelná žena ve Španělsku. Hrála ve více než 30ti filmech a je dnes celosvětově uznávanou herečkou. Zahrála si s Tomem Cruisem, Cameron Diaz a Kurtem Russellem.

Vlastním jménem Penélope Cruz Sánchez se narodila 28.4.1974 v Madridu, ve Španělsku. Je dcera Eduarda a Encarny. Otec Eduardo je obchodním a matka Encarna kadeřnice. Má sestru, která se jmenuje Mónica Cruz a bratra jménom Eduardo. Její sestra je televizní hvězda telenovel.

Penélope začala svou kariéru v rodném Španělsku v televizním seriálu "La Quinta marcha" v roce 1990. To bylo poprvé kdy se objevila před kamerou. První film (natočen pro televizi) přišel o dva roky později s názvem "Framed". Jednalo se o thriller. Větší průloh ale přišel ještě o chvilku později. Bylo to na konci stejného roku a to film "The Age of Beauty" (Belle époque), kde hrála svou první větší roli.

Poté následovali asi 20 méně filmů, kde ztvárnila větší nebo menší role. Většina z nich byla točena ještě ve Španělsku. Větší film, které Penélope proslavili přišly až v letech 97-98. První film "Na dno vášně" (Live Flesh) v roce 1997 v režii Pedra Almodóvara. Druhý film "Abre los ojos" natočen ve stejném roce, kde si zahrála hlavní roli Sofíi. Film "Don Juan" také pomohl ke kariéře Penélope.

Největší zlom ale přišel až s filmem "Vše o mé matce" (All About My Mother, orig. Todo sobre mi madre) v roce 1999, kde se opět ujal režie Pedro Almodóvar. S Nicolasem Cagem si zahrála v roce 2001 ve filmu "Mandolína kapitána Corelliho" (Captain Corelli's Mandolin). Jedná se o dramatický snímek z prostředí války obohacen o lásku hlavních postav. Ve filmu hrál i Christian Bale. Ve stejný rok se tentokrát potkala na filmovém plátně Tomem Cruisem a Cameron Diaz ve filmu "Vanilkové nebe" (Vanilla Sky). Tento sníkem ji přivedl k miliónovým honorářům, jelikož za nej inkasovala 2 mil. dolarů.

V roce 2002 naročila film "Waking Up in Reno", kde si zahrála postavu Brendu a roce 2003 filmy "Masked and Anonymous" jako Pagan Lace a role Adeline La Franchise ve snímku "Fanfán Tulipán" (Fanfan la tulipe). V roce 2003 nám ještě představí film Gothika v roli Chloe a na rok 2004 se můžeme těšit na filmy "Head in the Clouds" v roli Mia a "Non ti muovere".

Při natáčení snímku "Vanilkové nebe" v roce 2001 se dala dohromady s tehdejším filmovým partnerem Tomem Cruisem. Penélope je ale zatám stále svobodná.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Penélope Cruz

Cruz Penélope

Naposled navštívené:
Penélope Cruz

Cruz Penélope