Duben

Michel Colombier

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.5. 1939, Lyon, Francie
Úmrtí:
14.11. 2004, Santa Monica, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z nejvýznamnějších autorů hudby k (nejen) francouzským filmům, Michel Colombier, pocházel z Lyonu. Pod otcovým vedením se od dětského věku věnoval hudbě, hrál na piano, vzdělával se také v kompozici a aranžmá, stěžejním pro něj bylo setkání s Michelem Magne. Původně začínal s jazzem, ale později skládal i moderní taneční hudbu, jeho křestem v profesionální tvorbě bylo aranžmá prvního alba Charlese Aznavoura určené pro americký trh. Přes svůj přínos populární a filmové hudbě se Colombier celý život věnoval i jiným žánrům, skládal například hudební doprovod k baletu nebo komorní skladby.

Ke spolupráci s filmem byl Colombier poprvé přizván v roce 1964, kdy komponoval hudbu ke dvěma dnes již zapomenutým filmům méně známých režisérů. Počátky Colombierovy filmové hudby sváděly k tomu, že byl angažován pro typově podobné filmy, ale pro jeho profesní růst mělo význam, že si jej začaly všímat i významné osobnosti jako Claude Chabrol nebo slavný italský režisér Vittorio de Sica. Významným milníkem v Colombierově kariéře byl rok 1968, kdy si jej jako hudebního režiséra svého amerického turné vybrala slavná zpěvačka Petula Clark. Jejich spolupráce vyústila v legendární album Wings, které získalo řadu ocenění. Práce ve Spojených státech Colombierovi dala také příležitost poprvé komponovat i pro americké filmové tvůrce.

V oblasti filmové hudby zaznamenal Colombier úspěch po návratu do Francie a spolupráci s režiséry jako Jean-Pierre Melville (POLICAJT – Un flic, 1972) nebo s Philippem Labro (NÁSLEDNÍK – L'héritier, 1973; LOVEC HLAV – L'Alpagueur, 1976). Koncem sedmdesátých let přesídlil Colombier trvale do Spojených států, nicméně nadále jej ke spolupráci zvali francouzští režiséři. Například to byl Jacques Démy, který jej pověřil složením hudby k muzikálu JEDEN POKOJ VE MĚSTĚ (Une chambre en ville, 1982), který Colombierovi vynesl nominaci na Cézara za nejlepší hudbu k filmu. Dalším výrazným úspěchem byla hudba k americkým filmům PURPUROVÝ DÉŠŤ (Purple Rain, 1984) nebo BÍLÉ NOCI (White Nights, 1985). Francouzského Cézara za hudbu získal Colombier spolu se svým dlouholetým přítelem a spolupracovníkem Sergem Gainsbourgem za kompozici k dramatu ELISA (Élisa, 1995). Colombierovo jméno můžeme ale zaznamenat i u řady u nás známých filmů jako například ZLATÉ DÍTĚ (The Golden Child, 1986) nebo POLDA (Cop, 1988), znovu se ale příležitostně vracel k práci ve Francii, například pro film ASTÉRIX A VELKÝ BOJ (Astérix et le coup de menhir, 1989).

Colombier kromě práce pro film a televizi (celkem jeho tvorba čítá přes 120 titulů) nadále spolupracoval s předními umělci populární hudby jako byli například Neil Diamond, Barbra Streisand nebo také Madonna. Jako dirigent řídil řadu předních hudebních těles po celém světě, kromě amerických orchestrů to byl například Londýnský symfonický orchestr nebo orchestr Pařížské opery.

Michel Colombier byl dvakrát ženatý a měl celkem šest dětí. Zemřel následkem rakoviny ve věku 65 let ve svém domě v Santa Monice v USA (14. listopadu 2004).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

12:25 - 12:50

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Počesku (2001) [TV cyklus]

12:20 - 12:30

6 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové: Čiperná j...

11:35 - 13:25

51 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Česko na grilu

11:40 - 12:55

46 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190709
Osobností: 698239
Fotografií: 765264
Plakátů: 377386
Obsahů a biografií: 178530
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Snowbeast (1977) [TV film]

Snowbeast
Zimní rekreační středisko,   spousta rekreantů   užívajících si sjezdovek,   připravovaný zimní karneval   a nějaká příšera z hloubi   lesa více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10

Starožitníkův krám (1995) [TV fi...

Starožitníkův krám
Podle mého mínění velmi   zdařilé televizní   zpracování známého románu   Charlese Dickense. Sir Ustinov   byl výborný a stejně tak   James více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Al di là dell'odio (1972)

Al di là dell'odio
„Za hranicí nenávisti“,   jak zní český název tohoto   spaghetti westernu, by se dal   bez sebemenších servítků   označit jako filmová   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 3 / 10

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michel Colombier

Colombier Michel

Naposled navštívené:
Michel Colombier

Colombier Michel