Duben

Cate Blanchett

Rodné jméno:
Catherine Elise Blanchett
Národnost:
Věk:
54
Narození:
14.5. 1969, Melbourne, Victoria, Austrálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jméno : Cate Elise Blanchett
Datum narození : 14.květen , 1969
Místo narození : Melbourne, Victoria, Australia
Barva vlasů : přírodní zrzavo-hnědá, ale Cate mění barvy vlasů poměrně často
Barva očí : průzračně modrá
Výška : 5'8" , 175 cm

Catherine Elise Blanchett se narodila 14. května 1969 v Jessie McPhersonské nemocnici v Melbourne jako dcera Texaského důstojníka námořnictva (Robert Blanchett) a Melbourneské učitelce (June Blanchett). Když se její rodiče potkali, přestěhovali se do Austrálie. Jako dítě, Cate sama sebe označovala jako "část extroverta" a "část stydlivé dívky". Když jí bylo deset, Cate a její starší bratr Bob Blanchett a mladší sestra Genevieve Blanchett byli odvoláni z Melbourneského kina, aby se dozvěděli, že jejich otec zemřel na infarkt. Bylo mu 40 let. Je to příběh,o kterém Cate odmítá mluvit, ale ztráta jejího otce ji hluboce ranila. Jako dítě snila o strašidelném domě, kde by se mohla znovu setkat se svým otcem. Cate a její sourozenci tedy byli vychováváni jejich matkou June.
Bratr Bob je počítačový programátor a její sestra Genevieve nedávno absolvovala studii architektury.
Cate byla přijata do Melbourne's Methodist Ladies (kde se stala kapitánem školních dramatických představení a sama si v zahrála v různých hrách), odtud jela do Sydney studovat na univerzitu Umění a Ekonomiku. Od té upustila, protože chtěla cestovat a získávat zkušenosti, než rozhodne o své budoucí kariéře. Při návštěvě Anglie byla nucena odejít kvůli platnosti víza. Z Anglie se pak přestěhovala do Egypta, kde byla spatřena návštěvníkem v jejím levném hotelu, a který ji požádal aby učinkovala v dalším Egyptském boxing movie. Cate se rozhodla souhlasit, protože potřebovala peníze. Tato zkušenost nebyla z těch dobrých v řadě, byla přilepená na zaprášené scéně a odešla poté co na ní začal ječet režisér. Cate si nicméně uvědomila, že herci mají moc skutečně ovlivnit lidi, což je to co chtěla. Poté se přestěhovala zpět do Melbourne, kde se rozhodla přihlásit do Sydney's Prestigious National Institute of Dramatic Arts(NIDA) - prestižní Národní institut dramatických umění.
Cate absolvovala NIDA v roce 1992 a její kariéra na jevišti začala v posledním roce, kde hrála ve hře Sophocles' Electra. Její první významnější role byla stojící naproti Geoffrey Rushovi (později se setkali ve snímcích Elizabeth a Elizabeth:The golden age) v roce 1993 ve hře David Mamet, kde hrála Oleannu. Poté hrála v několika australských představeních než přijala roli v TV filmu Policejní Záchranná v roce 1994. Její divadelní kariéra byla zachována ale zároveň se Cate angažovala v seriálech jako jsou Heartland, Bordertown a Parklands. Jejím prvním filmovým debutem byla role ve snímku Paradise Road poboku Glenn Close a Frances McDormand, jako jedna ze skupiny uvězněných žen v japonské Sumatře za druhé světové války.
Její průlomovou rolí ve filmovém průmyslu byla role Lucindy ve snímku Oskar a Lucinda poboku Ralpha Fiennese, ve kterém si ji také všiml režisér Shekhar Kapur a rozhodl se ji obsadit do svého historického filmu Elizabeth jako královnu Alžbětu I. Tato role okamžitě katapultovala Cate do A-list of actresses (seznam hereček) a získala jí mnoho nominací a ocenění,například Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.Cate je s královnou Alžbětou spojována dodnes a zároveň se stala i její životní rolí.
Co se týče jejího soukromého života tak v roce 1997,zatímco hrála Ninu v Chekově The Seagull,se setkala s dramatikem Andrewem Uptonem.Nikdy to téměř nezačalo.''On si myslel,že jsem byla nevšímavá,''řekla Cate později,''a Já jsem myslela ,že byl arogantní. Ale jednou mě prostě políbil,a tak to bylo.''To jenom ukazuje jak špatně můžete být.......... Já jsem byla,a jsem,smetená v jednom kuse.''
Andrew a Cate se vzali v Blue Mountains,národním parku Nového Jižního Walesu,těsně než Cate odjela na natáčení Elizabeth v roce 1998. Během natáčení ji Andrew velice chyběl,režisér Shekhar Kapur poznamenal,že Upton byl ''pro ni velmi velmi stabilizující'' , dodávání její sebedůvěry bylo potřeba k hraní.
Cate a Andrew jsou přiznanými domácky založenými rodiči. Měli první dítě,syn Dashiell, v roce 2001,který byl pojmenovaný podle Andrewova oblíbeného kriminálního románu, Dashiell Hammett. Jejich druhý syn Roman se narodil 23.dubna 2004, a jejich třetí syn,Ignatius se narodil 13.dubna 2008.
Po několika letech strávených v Brightonu v Anglii se znovu vrátili domů do Sydney do Austrálie. Žijí ve fantastickém sousedství Hunters Hill, v historickém domě Bulwarra,kde nedávno dokončili ''greenovating'' ,instalaci nádrží dešťové vody a filtračních systémů,solárních panelů a úspory energie a světla,kromě jiných funkcí.Cate začíná být rychle známá pro její kampaň na ochranu životního prostředí. "Je to pro mě velmi důležité, protože za deset let, mé děti budou 16 a 14 let staré. A to nejmenší bude mít 10. "Nemůžeme si myslet, že to někdo vyřeší za nás."
Jinak co se týče její herecké kariéry,odstartované Elizabeth,Cate stále pokračuje a stala se zní uznávaná Hollywoodská herečka,která se objevila v řadě kultovních snímků jako například v trilogii Pán Prstenů coby elfí čarodějka Galadriel,v Tykwerově milostném dramatu Nebe,Scorseseho Letci poboku Leonarda Dicapria (za kterého získala oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli), v Inňárritově dramatu Babel jako manželka Brada Pitta nebo ve velmi oceňovaném životopisném snímku Boba Dylana I'm not there a mnoho dalších. Naposledy jsme ji mohli vidět ve čtvrtém pokračování Spielbergova Indiana Jonese -tajemství křišťálové lebky,kde si zahrála zápornou sovětku agentku Irinu Spalko.

Autor: Mary.Elwood

Životopis (biografie) / Informace:
Narozena 14.5.1969 (Clayton, Melbourne, Austrálie), vlastním jménem Catherine Elise Blanchett, americká filmová herečka australského původu. Již na střední škole byla členkou dramatického kroužku, poté studovala umění a ekonomiku na Melbournské univerzitě, školu však opustila a věnovala se cestování po světě. Po návratu do Austrálie absolvovala Národní institut dramatického umění v Sydney (1992), účinkovala na místních divadelních scénách, jako host vystoupila v televizních seriálech Záchranáři a Praktický lékař.
V roce 1997 se prosadila i ve filmu postavou ošetřovatelky v dramatu Návrat do ráje a záhy si získala postavení nastupující hvězdy. Jejím zatím největším úspěchem je titulní role v životopisném historickém dramatu Královna Alžběta, která jí mj. přinesla i nominaci na Oscara. Koncem 90. let se prosadila v Hollywoodu, mj. se objevila i v tolkienovské trilogii Pán prstenů, v níž ztělesnila Paní lesa Galadriel. Dnes patří mezi přední světové herečky s mimořádným talentem a je držitelkou celé řady prestižních filmových cen. Jejím manželem je od roku 1997 scenárista Andrew Upton.
Vybraná filmografie (herečka): na základě skutečných událostí natočené drama žen z japonského zajateckého tábora na Sumatře Cesta do ráje (1997), Zaplať pánbůh potkal Lizzie (1997; Australská výroční cena), Oscar a Lucinda (1997; nominace na Australskou výroční cenu), životopisné historické drama Královna Alžběta (1998; Zlatý glóbus, Cena BAFTA, nominace na Oscara aj.), Ideální manžel (1998), adaptace známého kriminálního románu Patricie Highsmithové Talentovaný pan Ripley (1999; nominace na Cenu BAFTA), duchařský horor Téměř dokonalý zločin (2000), kriminální lupičská komedie Banditi (2001; nominace na Zlatý glóbus a na Cenu Amerického filmového institutu), první část tolkienovské ságy Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001), válečné drama podle románu Sebastiana Faulkse Charlotte Gray (2001), psychologický snímek podle románu E. Annie Proulxové Ostrovní zprávy (2001; Cena Národní filmové rady), fatální drama o lásce, smrti, trestu a vykoupení Nebe (2001), Pán prstenů: Dvě věže (2002), životopisný snímek o neohrožené irské novinářce Veronica Guerin (2003; nominace na Zlatý glóbus), závěrečná část tolkienovské fantasy trilogie Pán prstenů: Návrat krále (2003), povídkový snímek Jima Jarmusche Kafe a cigára (2003), výpravný životopisný film o Howardu Hughesovi Letec (2004, nominace na Zlatý glóbus, Cena BAFTA), rozverná komedie Život pod vodou (2004).

Autor: Cllementine

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

05:30 - 05:59

17 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Království divočiny (2008) [TV...

05:30 - 05:59

17 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

62 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Hurvínek a kouzelné muzeum (20...

03:35 - 05:55

132 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178396
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cate Blanchett

Blanchett Cate

Naposled navštívené:
Cate Blanchett

Blanchett Cate