Duben

Octavia Spencer

Známá jako:
Octavia L. Spencer
Národnost:
Věk:
51
Narození:
25.5. 1972, Montgomery, Alabama, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Octavia Lenora Spencer

Americká herečka Octavia Lenora Spencer se narodila 25. května 1972. Proslavila se rolí Minny, v dramatu Help, za kterou obdržela celou sbírku ocenění.

Narodila se v Montgomery, v Alabamě jako šesté ze sedmi dětí. Její matka pracovala jako služka. Octavia vystudovala na Jefferson Davis High School v roce 1988, další dva roky strávila na Auburn Montgomery studiem dramatu, kde obdržela bakalářský diplom.

V 16 letech pracovala jako asistentka při natáčení filmu Long Walk Home, filmu kde hlavní roli ztvárnila Whoopi Goldberg.

Octavia Spencer debutovala v roli ošetřovatelky ve filmu Joela Schumachera A Time to Kill, natečeného podle novely Johna Grishama. Původně byla najata pro práci v castingu, ale Schumacher se jí zeptal, zda si nechce zkusti malou roličku. Další výčet rolí je bohatý, zahrnuje filmy jako Never Been Kissed, Big Momma's House, Bad Santa, Spider-Man, Coach Carter, Win a Date with Tad Hamilton! a Pretty Ugly People. Octavia ztvárnila množství hostujících rolí v různých seriálech mimo jiné Raising the Bar, CSI: Crime Scene Investigation, The Big Bang Theory, Wizards of Waverly Place, NYPD Blue, Grounded for Life, ER, Titus, Becker a Dharma & Greg.

V roce 2003 se poprvé představila na divadelní scéně v Del Shoreově hře The Trials and Tribulations of a Trailer Trash Housewife. Bylo to její první a zároveň poslední představení na prknech, která znamenají svět. V Back Stage Magazine se svěřila, že před každým představením na divadle trpěla trémou a proto již další hru nenastudovala.

V roce 2008 se krátce objevila v Seven Pounds jako domácí ošetřovatelka Kate a získala si chválu a zájem médií.

V dubnu 2009 byla Octavia zvolena v anketě listu Entertainment Weekly mezi 25 nejzábavnějších hereček v Hollywodu. V srpnu 2010 se Octavia Spencer připojila k Viole Davis, Emmě Stone and Bryce Dallas Howard ve snímku od DreamWorks nazvaném The Help, ve kterém si zahrála divokou ale vyrovnanou služku Minny Jackson. Její role vzbudila velký ohlas a uznání a brzy se začalo mluvit o možných nominacích na různá ocenění.

Nejprve byla oceněna Zlatým glóbem za rok 2012 pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. 12. února 2012 získala cenu BAFTA za nejlepší herečku ve vedlejší roli za ztvárnění Minny Jackson ve filmu Help a 26. února získala za stejnou roli také Oscara, proměnila tak hned svou první nominaci na ceny akademie.

Při předávání zlaté sošky byla tak rozrušená, že stěží mohla promluvit a když se při své děkovné řeči rozplakala, dostalo se jí potlesku ve stoje.

Autor: jirry

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

18 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

05:25 - 05:59

23 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

63 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:25 - 05:55

83 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377360
Obsahů a biografií: 178512
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Octavia Spencer

Spencer Octavia

Naposled navštívené:
Octavia Spencer

Spencer Octavia